Zo zoom je zonder zeer (aan je rug)

Het coronavirus zaait niet alleen leed en ellende, maar oogst ook nieuwe termen. Sinds de “lockdown” worden we om de oren geslagen met begrippen als “zoomen”, “skypen”, “teamen”, “Webinar” en “muten”. Op zich hebben we niets tegen een verrijking van onze taal, ware het niet dat met deze neologismen vaak rugpijn gepaard gaat.

De jongste tijd hoor ik mensen niet meer mopperen over de tijdrovende files, maar over de vele uren die ze dagelijks besteden aan audiovisuele webconferenties. Sommigen geven toe dat hun volledige werkdag opgaat aan online vergaderen. Meer dan 8 uur aan een stuk! Akkoord, zo’n e-meeting in je eigen huis mag dan al beduidend minder impact op het milieu hebben dan een verplaatsing met de auto, bevorderlijk voor de gezondheid en het welzijn is het evenmin.

Eerst en vooral ervaren we tijdens een skypesessie het gemis aan menselijk contact. Van nature is een mens nu eenmaal eerder solidair dan solitair. Een computerscherm kan onze ontmoetingsdrang niet helemaal bevredigen. Fulltime geïsoleerd telewerken is dan ook geen optie. 

Mijn rugpijnervaring

Maar er is meer… Het “zoomen”, “skypen” of whatever houdt ook een fysiek, ergonomisch gevaar in! En -in alle eerlijkheid- nu spreek ik uit ervaring. In het begin van de gedwongen lockdown nestelde ik me dagelijks samen met mijn computer aan de livingtafel met uitzicht op de tuin. Het gefluit van de vogeltjes op de achtergrond. De koffiezet binnen handbereik. Ondertussen hield ik me onledig met een aaneenrijging van conference calls en webinars. Drie weken lang. Tot ik plotseling overmand werd door rugklachten. Ik was verbaasd. Ik had geen flauw idee waar die pijn ineens vandaan kwam. Nooit eerder heb ik met rugproblemen te kampen gehad. Een tekort aan lichaamsbeweging kon niet de oorzaak zijn. Plichtsbewust sportte ik een drietal keer per week een uurtje. Vaak tijdens de middagpauze of na een lange zitdag. Er was dus duidelijk meer aan de hand (nou ja, rug)!

Timekeeper

Sindsdien maak ik met mezelf en mijn collega’s van Springbok Coaching een deal. Maximum 4 uur per dag vergaderen. De duur van één meeting wordt beperkt tot anderhalf uur. Langere sessies ervaar ik als uitputtend én inefficiënt. Want, geef toe, ook tijdens e-meetings wordt er serieus wat gekwebbeld en geleuterd. Too much words. Vandaar onze beslissing om bij aanvang van elke online vergadering een timekeeper aan te stellen. Een bijkomende suggestie is het consequent ‘muten’ (lees: het uitschakelen van je microgeluid), zodat de neiging om te pas en te onpas een mening te ventileren wordt onderdrukt. Dit mutingprincipe dwingt mensen om meer en beter naar elkaar te luisteren. 

Rugklachten nemen in onze maatschappij epidemische proporties aan. Volgens de gezondheidsstatistieken heeft ongeveer 1 Belg op 4 te kampen met lagerug- of nekproblemen!

Bij online meetings doe ik nu systematisch de deelnemers de suggestie om na 30 à 45 minuten een adem- en/of beweegpauze van minstens 5 minuten in te lassen! Het kan een opdracht voor de timekeeper zijn om deze timing in de gaten te houden. Rechtstaan en een serietje specifieke preventieoefeningen zijn niet enkel goed voor de vergadermoeheid tegen te gaan, maar vooral voor het versterken van de rug-, buik en rompspieren. Hierdoor voorkomen we pijn. Misschien zal het voor sommigen in het begin wat onwennig aanvoelen, maar als we dit vanaf nu met zijn allen consequent gaan toepassen, wordt het heel snel, heel normaal. En diegenen die het echt niet zien zitten, kunnen hun video-functie even uitzetten.


Rechtstaand zoomen met het scherm op ooghoogte is eveneens een aanrader. Zeker als je gewoon als toeschouwer deelneemt. Een strijkplank of een oude diaprojectortafel (met een stapel boeken erop) ontpoppen zich als de perfecte computerdesks.

Terwijl ik deze blog schrijf, wordt op de radio een versoepeling van de lockdown aangekondigd. Juich! We mogen voortaan weer ongegeneerd in groep fietsen en wandelen! Dit laat ons toe om de zoommeetings een keer af te wisselen met een wandelvergadering in de natuur. Een kwestie van eens andere en zuivere lucht op te snuiven.

Rugklachten nemen in onze maatschappij epidemische proporties aan. Volgens de gezondheidsstatistieken heeft ongeveer 1 Belg op 4 te kampen met lagerug- of nekproblemen! De kleine, simpele tips die ik hierboven gaf, kunnen op korte én lange termijn een wereld van verschil maken. Doen!


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid