"Yoga heeft mij geholpen om mezelf te vinden."

Ellen Descamps, een 25-jarige kunsthistorica, ontdekte yoga toen ze door een moeilijke periode ging. In het Leuvense Thelma Coffee & Design ontmoet ik haar voor een interview. Yogigewijs bestelt ze golden milk, een warme, goudkleurige melkdrank met kruiden en honing. Wat volgt, is een inspirerend en down-to-earth gesprek over de impact van yoga: “Ik heb beseft dat zelfzorg eigenlijk nummer één is.”  

je doet nu ongeveer anderhalf jaar yoga. Waarom ben je ermee begonnen?

Ellen: “Ik was al een tijdje op zoek naar een sport waarbij ik mij eindelijk goed zou voelen. Ook zat ik al een paar maanden slecht in mijn vel; ik rouwde om mijn mama en had een burn-out. Ik at ongezonder, begon dat te zien aan mijn lichaam en voelde mij daardoor steeds onzekerder. Omdat ik toen nood had aan iets dat mij hielp, heb ik mij heel erg opengesteld voor yoga. Ik had het vroeger al eens geprobeerd en die lessen deden mij toen altijd enorm veel deugd. Ik wist ook dat het misschien een sport zou zijn waarbij ik mezelf eens niet zo erg onder druk zou zetten. Als ik oefeningen doe zoals sit-ups, dan overdrijf ik daar altijd in en word ik veel te competitief. In yoga word je net gestimuleerd om rustig te zijn, bij te leren en gewoon te beseffen dat het elke dag een beetje beter zal gaan.”  

welk effect had yoga op jouw fysiek?

“Ik voelde snel aan mijn lichaam dat ik spieren leerde gebruiken waarvan ik zelfs niet wist dat die er waren. (lacht) Mijn houding verbeterde ook: ik zit nu rechter dan voordien. Na twee weken voelde ik me echt beter in mijn vel, energieker en steviger.”  

en mentaal?

“Yoga heeft mij enorm geholpen tijdens die emotioneel moeilijke periode. Het helpt je vriendelijker te zijn voor jezelf, minder hard en minder veeleisend. Dat heeft me geleerd om mezelf gewoon te accepteren, hoe ik me dan ook voel op een bepaald moment. Ben ik een wrak, dan ben ik een wrak. Maar in plaats van in een waas in mijn zetel te zitten en niets te doen, probeer ik mezelf nu te vragen ‘Hoe voel ik mij eigenlijk?’, ‘Wat kan ik doen om mij beter te voelen?’ of ‘Wat heb ik nu nodig?’ De basiswaarden van yoga leren je anders omgaan met jezelf. Dat betekent daarom niet dat ik dat altijd perfect kan toepassen, maar het feit dat je daar wel aan herinnerd wordt, doet mij enorm veel. Het is daarom dat ik er verder mee wil gaan. Dat mentale effect is eigenlijk de voornaamste reden dat ik yoga ben blijven doen.”  

door yoga zorg je dus beter voor jezelf?

“Zeker, yoga stimuleert zelfzorg en dient mij echt. Door elke dag die klik te maken om op mijn mat te gaan staan, maak ik ook in het dagelijkse leven vaker die klik om mij te omringen met dingen waarvan ik weet dat ze mij deugd doen. Ik heb beseft dat zelfzorg eigenlijk nummer één is. Dat kan misschien egoïstisch klinken, maar voordat je energie en liefde over hebt voor andere mensen, moet je je eerst zelf goed voelen. Yoga gaat er niet om dat je streeft naar iets anders, maar net dat je je naar jezelf keert. Je leert je afvragen wat je gelukkig maakt en wat je voedt. Yoga heeft mij geholpen om mijzelf te vinden en écht mijzelf.”  

heeft yoga ook je levensstijl veranderd?

“Ja. Het heeft mijn houding naar sport toe veranderd en me aangemoedigd om met gezonde voeding bezig te zijn. Nu focus ik ook graag op andere dingen die me kunnen helpen om me beter in mijn vel te voelen, zoals aromatherapie. Ik maak onder andere mijn eigen spraytjes voor op mijn yogamat. Dan gebruik ik essentiële oliën die bijdragen aan de stemming waar ik in wil komen, zoals lavendel voor relaxatie.”  

In het begin was ik bang om ervoor uit te komen. Maar, yoga spoort je juist aan om gewoon jezelf te zijn.

hoe reageerde je omgeving op die verandering in levensstijl?

“Ik heb veel heel realistische mensen rondom mij en in het begin was ik bang om ervoor uit te komen. Maar, yoga spoort je juist aan om gewoon jezelf te zijn. Je moet trouw zijn aan wie je bent en als dat betekent dat die mensen je willen laten vallen, so be it. Toen ik het hen uiteindelijk vertelde en wat meer uitleg gaf, aanvaardden ze het. Ze zijn blij dat ze mij weer zo gelukkig zien.”  

doe je elke dag yoga?

“Ja, dat probeer ik echt wel. Soms is het maar tien minuutjes, maar ik wil die continuïteit erin houden, omdat dat voor mij een herinnering is op mentaal vlak om even te pauzeren.”  

is dat dan in groep of alleen?

“Ik ben alleen begonnen, met de online video’s van Yoga with Adriene. Dat was belangrijk, omdat ik me dan niet kon vergelijken met anderen. Je doet het gewoon op je eigen ritme. Thuis kun je ook gemakkelijker die regelmaat behouden en alles toepassen in je dagelijkse leven. Daarom vind ik dat ook zo waardevol. Intussen geniet ik er wel van om samen met anderen yoga te doen. Je leert zo bijvoorbeeld omgaan met schaamte en competitiedrang.”  

Je volgt momenteel een opleiding om yogadocent te worden. Wat houdt die in?

“In Arnhem, Nederland, volg ik een opleiding bij Arhanta Yoga Ashram, een zustertak van de grote school in India. Om yogadocent te worden, moet je een diploma behalen, waar je dan internationaal yoga mee mag geven. Het is een vorming van een maand waarbij je volledig ondergedompeld wordt in een enorm strikt en intensief programma. Je moet erg vroeg opstaan om te mediteren en elke dag verschillende lessen volgen in doceertechnieken, het opstarten van een eigen studio, maar ook in yoga zelf, zowel de praktijk als de filosofie. Na een avondthee moeten we om half tien gaan slapen in de slaapzaal.”  

Hoe wil je het aanpakken als yogadocent?

“Momenteel zijn er online veel Engelstalige lessen beschikbaar, maar in het Nederlands bestaat dat eigenlijk bijna niet. Dat zou ik graag op mij nemen, net omdat die at-home practice voor mij zoveel betekent. Ik wil nagaan bij de mensen wat hun noden zijn en van daaruit filmpjes maken. Die kunnen gaan over concentratie-, spijsverterings-, of lage rugproblemen. Op die manier kunnen mensen zelf kiezen voor wat ze op dat moment nodig hebben. Ik wil gewoon dat het toegankelijk wordt. Verder wil ik graag aanvullen met een groepsles per week, voor mensen die het graag samen met anderen doen. Later wil ik ook dingen zoals aromatherapie in die lessen integreren.”  

Waarom wil je yoga graag doorgeven aan andere mensen?

“Omdat het mij zoveel geholpen heeft, wil ik andere mensen er ook mee kunnen helpen. Ik wil van het idee af dat het iets zweverigs en moeilijks is, of dat het geen sport is. Als het iets voor jou is, probeer het dan gewoon.”  

tot slot: wat is het belangrijkste dat yoga je geleerd heeft?

“Yoga herinnert mij eraan om altijd alert te zijn en op zoek te gaan naar wat goed voelt, zowel op de mat als ernaast.”  

Geprikkeld om zelf aan de slag te gaan met yoga? Zeker Sporten biedt alvast tal van handige tips en een voordelige verzekering die al jouw yoga-activiteiten dekt. 


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen