wat doet koude met je lichaam?

Nu de temperaturen toch heel wat lager zijn moeten we misschien eens gaan kijken hoe je lopen bij koud weer best aanpakt. En voor we dat gaan doen is het interessant om eens stil te staan bij wat koud weer doet met je lichaam.

lopen in de kou

Een eerste vaststelling dat we moeten maken is dat ons lichaam altijd zal proberen om de lichaamstemperatuur constant te houden. Daardoor zal ons lichaam bij koud weer zichzelf willen beschermen. Om de temperatuur constant te houden zal de “vasoconstrictie” in werking treden. De vaso wat?  De vacoconstrictie is eenvoudig gezegd het vernauwen van de bloedvaten. Doordat deze vernauwen zal ons lichaam minder warmte afgeven. Maar het heeft uiteraard ook enkele andere gevolgen:  • Je bloeddruk zal stijgen
  • Er bestaat kans dat je hartslag zal wijzigen (maar dat is ook afhankelijk van persoon tot persoon)
  • Er zal minder bloed stromen naar de handen en voeten waardoor je sneller kou zal krijgen.

Een ander systeem dat ons lichaam heeft is dat het kan gaan beginnen rillen. Die rillingen zijn korte samentrekkingen van onze spieren dit kost meer energie waardoor er warmte vrijkomt. Maar deze energie hebben we nodig om te lopen, daarom proberen we deze rillingen best te vermijden.

Naast de aanpassingen die ons lichaam doet, zal de kou ook nog andere gevolgen hebben.

Het is niet omdat het koud is dat we niet zweten tijdens de inspanningen, door het koude weer (en wind) droogt dit zweet echter heel snel weer op waardoor het soms lijkt dat je niet zweet. Maar door het opdrogen gaat ons lichaam wel weer sneller afkoelen. En ook op die manier verliezen we meer energie.We gaan ook minder kracht kunnen zetten. De signalen van onze hersenen naar onze spieren gaan trager aankomen. En de spieren gaan automatisch ook wat ‘stroever’ aanvoelen. Bedenk je maar eens hoeveel moeite het kost om een slot te openen met koude handen. Bij koud weer is opwarming dus nóg belangrijker dan bij ander weer.

Om een antwoord te bieden aan deze aanpassingen kunnen we wel heel wat doen.

Kleed je aan in laagjes en draag ademende kledij

De grootste fout die je kan maken is je té warm aankleden bij koud weer. Dan ga je meer zweten en zweet koelt je weer extra af. Bovendien gaat er dan kostbare energie verloren. Maar je mag je ook niet te licht aankleden want dan moet je lichaam weer meer moeite doen om op te warmen. Je kan je daarom best in drie lagen kleden: een thermische, isolerende en beschermde laag.

Tip! Schijnt het zonnetje toch ondanks het koude weer? Durf dan zeker om je donker te kleden (maar zorg ook wel voor reflecterende elementen!): donkere kledij gaat de warmte sneller opnemen.Bescherm je hoofd

Het grootste deel van de warmte gaat verloren via het hoofd, dus om zoveel mogelijk energie te bewaren zet je best iets op je hoofd. Ook hier kies je best niet voor een wollen muts maar best een ademende muts of pet. Deze zijn ook in de meeste loopspeciaalzaken te verkrijgen. Het is voldoende om je warmte te bewaren maar je gaat ook niet overmatig zweten.


Bescherm je handen en voeten

Zij zullen het snelste kou voelen. Het is zeker niet nodig om 2 paar sokken of handschoenen aan te doen. Dat zorgt toch maar voor extra wrijving waardoor bleinen kunnen ontstaan. Maar je neemt best wel sokken die voldoende dik en ademend zijn.

                                                                                                                   

lees ook

Van water tot peddelsport: de kano

Van water tot peddelsport: de kano

Zwemmen

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Wandelen

In vijf stappen herstarten na een sportpauze

De grijze wintermaanden nodigden niet meteen uit om te sporten. Heb je de voorbije maanden jezelf wat laten gaan en ligt…

Training

Het belang van een fietspositie op maat

Doordat we het laatste jaar vooral aangewezen waren buiten te sporten, is Vlaanderen massaal gaan wandelen, fietsen en lopen.…

Fietsen