Wandelen, van duf en saai naar actief en creatief!

Het heeft een duf en saai imago. Wandelen is geen sport en je kan er al zeker geen kinderen mee boeien. Zo klinkt het veelal. Hieronder lees je enkele leuke zaken over “wandelen” die je blik op deze buitenactiviteit zullen openen. Zien we elkaar straks op de wandelpaden? 

wandelen met kinderen

Ik wandelde vroeger vaak met mijn ouders. Verplicht en tegen de goesting. Maar dat was vroeger. Ondertussen zijn er talloze initiatieven om kinderen geboeid te houden tijdens een wandeling.

Schattenjacht of geocaching met kinderen

Vorige zomer trok ik met een bevriend gezin met vier kinderen tussen 6 en 10 naar de Ardennen. Naast uren ploeteren in het riviertje aan de camping, deden we ook een wandeling van vijftien kilometer! En wat was er, buiten het machtige landschap waar doorgaans enkel volwassenen oog voor hebben, zo bijzonder aan de wandeling dat het de kinderen de vermoeidheid en de saaiheid kon doen vergeten? De schattenjacht! De Engelse term is “Geocaching”.  Aan de hand van een app op je smartphone zoek je schatten of caches die mensen zoals jij en ik hebben verstopt, ergens in de natuur. Ze liggen overal in België en over de hele wereld. Dus waar je ook gaat wandelen, bij jou in de buurt, in de Ardennen aan zee of in het buitenland, via de app vind je gegarandeerd schatten of caches tijdens je wandeling.  

TIP: Een voorbeeld van een gratis geocaching app voor android en IOS  is: “Geocaching”


blotevoetenpad met kinderen

Ouders van jonge kinderen hoor je vaak klagen dat het kinderen niet kan boeien, dat ze snel moe zijn en door hun gezaag het plezier voor de ouders ook verpesten. Naast het sociale initiatief van de schattenjacht dat gebaseerd is op engagementen van privépersonen, zijn er ook initiatieven van gemeentebesturen om wandelen in gezinsverband voor de allerkleinste aantrekkelijk te maken. Zo zijn er in Vlaanderen maar liefst acht blotevoetenpaden. Een blotevoetenpad is een wandeling van een aantal kilometer en dat leg je letterlijk op je blote voeten af. Het is al dan niet kunstmatig aangelegd, maar steeds in de natuurlijke omgeving van een recreatiedomein of een natuurreservaat. De bedoeling is om de natuur met al je zintuigen op te nemen en er letterlijk dichtbij te komen. In de Gentbrugse Meeren vind je een natuurlijk blotevoetenpad van ongeveer 1 km.  Het evolueert mee met het weer en de seizoenen. Je wandelt op steentjes, over gras en een zandheuvel, door modder en water. Na de tocht kan je je voeten spoelen in de sloot en drogen aan het gras of de wind. Wat is er leuker dan samen zo dicht bij de natuur te zijn?

wandelen in groepsverband "de wandelclub"

Mijn ouders waren in “de wandelclub”. Een groepje duf uitziende mensen altijd gekleed in oversized regenjassen, zelfs op zonnige dagen. Althans zo zag het beeld in mijn fantasie als kind eruit. Als ik mijn ouders nu hoor praten over “den tijd van de wandelclub”, dan klinken hun verhalen sappig. Hun wandeltochten waren avontuurlijk en sportief en er werd veel gelachen

Wandelen is een klein engagement dat je aanzet om regelmatig op buiten te zijn, ervaringen te delen en te werken aan wat oh zo belangrijk is: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Wandelen is een toegankelijke sport die niet veel specifiek materiaal vereist. Met een paar degelijke schoenen kom je al heel ver. Het brengt mensen samen op een actieve manier in de natuur. Als je je aansluit bij een wandelclub, ben je omringd met mensen met dezelfde ingesteldheid. Er is een vaste kalender met wandelingen waar je vrijblijvend aan kan deelnemen. Het is een klein engagement dat je aanzet om regelmatig op buiten te zijn, ervaringen te delen en te werken aan wat oh zo belangrijk is: een gezonde geest in een gezond lichaam

wandelen? sporten zonder het te beseffen

Toen ik de leeftijd bereikte waarop ik zelf mijn beslissingen kon nemen en kon kiezen wat ik in mijn vrije tijd deed, volgde ik niet het voorbeeld van mijn ouders door mij aan te sluiten bij een wandelclub. Ik trok de wijde wereld in richting Parijs. De jaren die ik daar doorbracht, heb ik nooit bewust aan sport gedaan, maar ik slenterde uren en uren door de smalle straten en steegjes, de wijdse parken en brede boulevards van deze magische stad. 

Aan mijn voeten, geen stevige wandelschoenen, maar elegantie teenslippers die na uren kuieren een minder elegant wondje veroorzaakten tussen mijn tenen. Het litteken is vandaag, twintig jaar later nog te zien. Ik beschouwde me in die tijd niet als sportief, maar als de stappenteller toen al ingeburgerd was, dan zouden de cijfers er niet om liegen. Die uren zwerven door de stad vertegenwoordigde de dosis dagelijkse beweging die ons door gezondheidsgoeroes terecht aanbevolen wordt.

Vijf tips om meer te wandelen zonder dat het extra moeite kost

Deze extra stappen, tellen al gauw dik door

  1. Als je de wagen neemt, parkeer die dan net iets verder dan noodzakelijk zodat je toch nog enkele meters kan wandelen. Kies bijvoorbeeld de achterste parkeerplaats aan je werk of bij de supermarkt. Dat zijn zelfs de plekken die meestal nog vrij zijn ;-)
  2. Haal koffie of thee voor je collega's
  3. Neem een actieve pauze en eet je lunch tijdens een lunchwandeling alleen of met collega’s
  4. Wandel die ene kilometer naar de bakker in plaats van de auto te nemen
  5. Als je telefoneert sta dan op en wandel wat rond

wandelen zonder zorgen

Wandelen is gezond. Doe het zonder zorgen met onze aangepaste sportverzekering. Voor individuen Of heel het gezin! 

lees meer


                                                                                                                   

lees ook

Waarom Emma wandelt: de vele bijzondere plekjes

Waarom Emma wandelt: de vele bijzondere plekjes

Wandelen

Tips & voordelen van trainen in het water

Tips & voordelen van trainen in het water

Training

Van water tot peddelsport: de kano

Van water tot peddelsport: de kano

Zwemmen

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Wandelen