Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Sommige mensen zullen wel eens denken: wandelen, dat doe je toch in de Ardennen? Niets is minder waar. Heel België, en zeker ook Vlaanderen, telt tal van prachtige routes die je zullen verbazen en bovendien veel dichter bij huis zijn! Je hoeft dus helemaal geen 3 uur te rijden naar de Ardennen om een mooie wandeling te maken. 

Nu vraag je je misschien wel af, waar liggen al die mooie Vlaamse routes dan? Wel, in dit artikel stel ik je graag een aantal prachtige wandelroutes voor die je zelf ook eens kan gaan ontdekken. Maar laat het hier niet bij! Zoek vooral zelf even online naar wandelingen in de streek waar je verblijft/woont of stap gewoon eens het dichtstbijzijnde toerisme infopunt binnen en vraag naar enkele aanraders.

Bulskampveldwandelroute - Beernem


Het provinciedomein Bulskampveld in Beernem is werkelijk een natuurgebied om ù tegen te zeggen. Dit bosrijk gebied leent er zich perfect toe om een middagje in de natuur door te brengen. De Bulskampveldwandelroute, met zijn zeshoekige bordjes, toont je dan ook alles wat het provinciedomein te bieden heeft in 10 km.

De wandeling start en eindigt aan parking Driekoningen waar je gemakkelijk je wagen kwijt kan. Na een statige inkomlaan te hebben opgewandeld, kom je al snel bij het kasteel Bulskampveld, dat ingericht is als streekbezoekerscentrum, en zijn fleurige Kruidentuin. Stop hier zeker eens om rond te kijken en te genieten van alle keurig aangelegde plantenbedden evenals de kleine boerderijdieren.

Het pad vervolgt zich door de bossen van Bulskampveld, langs een uitzichtpunt waar je een prachtig zicht hebt over een stukje ongerepte natuur. De drassige gebieden steek je over met loopbruggetjes en de indrukwekkende lanen verwijzen naar het toch wel woelige verleden van dit landgoed. De streek staat namelijk bekend voor een reeks (deels onopgeloste) moorden, maar wees gerust, de laatste moord dateert van 1944.

Neem tijdens deze wandeling zeker de tijd om te genieten van bepaalde stukjes natuur en stop op het einde van de wandeling eens bij Urbancafé Lippensgoed voor een hapje en een drankje. Deze plek is zeker een aanrader voor zowel lunch als diner, maar reserveren op voorhand is aangewezen! Vergeet ook je goede wandelschoenen niet, die zal je zonder twijfel nodig hebben na een regenvlaag ;).


Duinbossenwandeling - De Haan


Een van de leukste plekken om te gaan wandelen is voor mij steeds weer de kust, want niets gaat er boven een stevige strandwandeling! Een hele toffe aanrader is dan ook de Duinbossenwandelroute die start in De Haan en zowel over het strand als door de duinbossen naar Wenduine loopt.

Je start en eindigt namelijk aan het prachtige Belle Epoque tramstationnetje van De Haan, maar wie wil kan ook in Wenduine aan deze circulaire wandeling beginnen. Deze route neemt je mee langs de schitterende Belle Epoque huizen van De Haan tot je de duinen bereikt en door het zand verder moet ploeteren. Vergeet zeker niet te genieten van het wondermooie uitzicht dat je vanop de duinen over de streek hebt!

Vervolg dan je wandeling over het strand tot aan de Spioenkop van Wenduine, een wit paviljoentje met een rood dak dat eveneens een mooi uitzicht oplevert over de streek. Vanuit Wenduine wandel je dan terug door de duinbossen, een bosrijke strook gegroeid op een zanderige duinbodem, dat een populair wandelgebied is en af en toe wel eens op en neer durft te gaan.

Het leuke aan deze wandeling is vooral de afwisseling tussen bos, duin en strand, plus de prachtige Belle Epoque architectuur die je tegenkomt onderweg. De wandeling is aan te raden buiten het hoogseizoen, want dan kan het wel eens heel druk zijn aan de kust. Wandel je deze tijdens de warmere maanden? Dan kan je misschien wel eens een dipje in het water wagen! Zorg er wel zeker voor dat je wandelschoenen een flinke portie zand kunnen verdragen.

Rooigemsebeek - Vlaamse Ardennen


Deze parel in de Vlaamse Ardennen start in het charmante dorpje Mullem. Dit is zonder twijfel een van de schattigste dorpjes die je in België kan tegenkomen, vol met oude, geel geverfde huisjes. Parkeer je auto naast het dorpskerkje en aan de overkant van de straat zal je het infobord met de start van de route vinden.

De 13 km lange Rooigemsebeek wandelroute neemt je vanuit het dorpje mee langs pittoreske boerenwegeltjes door het weidse landschap van de Vlaamse Ardennen. Op de route passeer je onder andere het Kasteel de Ghellinck d’Elseghem, de Schietsjampettermolen en de Huisekoutermolen. Deze laatste draait bovendien nog en kan elke eerste zondag van de maand tussen 14u en 17u bezocht worden. De ideale stop tijdens deze wandeling!

Vergaap je op het einde ook eens aan Kasteel Den Ast, wanneer je door de kasteeldreef Mullem weer binnenwandelt. Stop daarna voor lunch of avondeten bij Surfyr of In De Kroon om nog wat verder te genieten van deze schilderachtige dorpskern.

Zo zie je dus maar dat een mooie wandeling nooit ver weg is! Combineer deze routes met een cultuurhistorisch of culinair bezoekje onderweg en je hebt zo direct de ideale daguitstap gepland waarbij je dus niet alleen genoten hebt maar ook gesport ;). Nog niet genoeg inspiratie? Voor meer leuke plekjes in België kan je steeds terecht op mijn blog en Instagramaccount


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen