Waarom Emma wandelt: de vele bijzondere plekjes

Wie mij een beetje kent weet het ondertussen wel, ik hou er van om tijdens mijn wandelingen bijzondere plekjes te ontdekken. Dit maakt een wandeling namelijk veel interessanter! Want het is veel leuker om te wandelen als je weet dat je ergens naartoe gaat, toch? Daarom heb ik hier een aantal suggesties voor jullie, een aantal bijzondere routes langs plekjes die je niet zo maar tegenkomt. De ene misschien al iets bekender dan de andere, maar telkens zeker een bezoekje waard!

Het kasteel van DourbesIk wil ervoor wedden dat je deze nog niet kent! De oude ruïnes van het kasteel van Dourbes staan hoog op een rots die de hele regio overziet. Daarom waarschijnlijk dat het kasteel ook wel Haute Roche genoemd wordt. Op dit moment worden de ruïnes overwoekerd door een resem aan klimop, zijn ze begroeid met bomen en vormen ze een thuis voor tal van diertjes. Wees dus niet verbaasd als je eens een adder tegenkomt!

Als je deze plek wil passeren dan moet je wel wandelen. Gelukkig loopt er een route van 6 km langs deze ruïnes die begint in het dorpje Dourbes beneden. Ja hoor, er komt wel een beetje klimmen bij kijken (het kasteel heet niet voor niets “haute roche”), maar dat valt behoorlijk mee. Volg hiervoor de blauw-witte rechthoekige bordjes en dan zal je halverwege de Haute Roche route even een afslag kunnen nemen om de ruïnes te gaan bezichtigen. Alhoewel er veel durfallen weleens de ruïnes beklimmen is het toch nog steeds privaat terein en mag je er dus eigenlijk niet op.

Als deze route, die trouwens anderhalf uur in beslag zal nemen, niet lang genoeg is dan kan je die zeker nog verlengen door ook langs Fondry des Chiens te passeren. Toevallig is dat ook mijn volgende bijzondere plekje ;).

Fondry des Chiens


Wist je dat er in België ook een Grand Canyon te vinden is? Echt waar! Weliswaar een kleinere versie dan het origineel in Amerika, maar de kloof is toch bijzonder indrukwekkend. Fondry des Chiens is eigenlijk een zinkgat dat door miljoenen jaren erosie is ontstaan en ondertussen maar liefst 20 meter diep is! Wanneer je hier langs wandelt, kan je ook afdalen om de kloof en dit natuurwonder van dichterbij te gaan bekijken. Zeker doen!

Er zijn waanzinnig veel variaties van de routes die je kan volgen om bij Fondry des Chiens te komen, van kort tot lang, maar ik raad je aan om te starten in het dorpje Nismes bij het toerisme infopunt. Hier kan je namelijk alle informatie krijgen over de verschillende wandelingen en je auto parkeren (wat niet onbelangrijk is). Daarom wil ik ook geen enkele route aanbevelen, want je kan zowel dichtbij de kloof starten voor een wandeling van 3 km of maar liefst een langere route van 15 km bewandelen.

Als je van plan bent om in deze regio te wandelen, kijk dan ook eens naar een route die eveneens bij La Roche aux Faucons passeert. Dit is een uitzichtpunt dat je een waanzinnig zicht geeft over de regio en dus heel leuk is om in je wandeling op te nemen!

Abdij van Villers


De Abdij van Villers is waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende ruïnes die ons landje kent. Dit valt al meteen te merken wanneer je langs de torenhoge abdijmuren Villers-La-Ville binnenrijdt. Deze site is dan ook echt de moeite waard om te bezoeken, maar aangezien alles buiten te doen is kom je best alleen bij mooi weer. Voor een redelijke toegangsprijs kan je rondlopen op het 5 hectare grote domein en via de borden onderweg of de app leer je ook meer over de geschiedenis van de abdij.

Je kan gemakkelijk tot bij de abdij geraken met de auto en deze parkeren tegenover de ingang. Met de trein is het iets moeilijker om er te geraken, maar het station van Villers-La-Ville is toch nog gelegen op wandelafstand. Voor de beste wandelingen van de regio raad ik je aan om weer eens het toerismebureau binnen te wandelen en in je beste Frans aan de verantwoordelijke te vragen naar een route die je aanstaat. Dat is dan ook hoe ik terechtgekomen ben op de wandeling ‘Le coureur du bois’ die 10 km lang de gele rechthoeken volgt en een prachtige, maar pittige boswandeling is!

Als je dacht dat er in België niet veel speciaals te zien was, dan heb ik je nu wel het tegendeel bewezen! Dit zijn dan ook niet de enige bijzondere plekjes waar je al wandelend naartoe kan gaan. Of het nu kastelen zijn of prachtige uitzichten, er is heel wat te vinden in ons landje! Voor meer suggesties kan je natuurlijk ook steeds terecht op mijn blog en Instagram account, waar ik alle leuke plekjes deel die ik tegenkom!


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen