Waarom Emma Wandelt: Cultuurverruimende Kastelen

Wandelen is voor mij het leukst wanneer ik telkens weer nieuwe ontdekkingen kan doen. Gelukkig valt er in België heel wat te ontdekken! Wist je trouwens dat er zich in ons kleine landje maar liefst meer dan 3000 kastelen bevinden? Waanzinnig toch? 

Daarom zou het wel eens heel goed kunnen dat je tijdens je wandeltocht één van deze parels tegenkomt. Wie dus denkt dat wandelen maar saai en vervelend is, heeft het mis! Hieronder bespreek ik graag 3 prachtige wandelingen die je meenemen langs kastelen om u tegen te zeggen, zodat je deze zelf ook eens kan ontdekken!

Wandelen langs het Kasteel van Ooidonk


Aan de parochiekerk van Bachte-Maria-Leerne vind je de start (en ook het einde) van de Ooidonkwandelroute die je meeneemt door de streek tussen Gent en Deinze, waar de vele vertakkingen van de Leie het landschap sieren. Voordat je begint aan deze 7.5 km lange wandeling, vergeet niet even het informatiebordje te lezen en de zeshoekige bordjes te zoeken om te volgen!

Je komt onmiddellijk terecht op een kasteeldreef die je leidt door de historische Blauwe Poort tot aan de ingang van het behoorlijk indrukwekkende kasteeldomein van Ooidonk. Dit middeleeuwse kasteel is omringd door een prachtige tuin dat zeker een bezoekje waard is. Vanaf de lente tot aan de herfst kan je ook de historische ruimtes binnen in het kasteel gaan ontdekken, dat nog steeds bewoond wordt door graaf en gravin t’Kint de Roodenbeke. De echte liefhebbers kunnen hier zelfs een overnachting boeken via Airbnb en zich eventjes van adel wanen!

Wanneer je na het kasteel dan de wandeling vervolgt, passeer je langs nog een aantal indrukwekkende dreven om uit te komen op een wandelpad naast de Oude Leie waar je de grillige bochten van het water volgt die later overgaan in rustige weggetjes tot je terug bent in het dorp. Neem zeker de tijd voor een drankje en een hapje in Brasserie De Sterre!

Het grootste deel van deze wandeling is verhard en dus zeker gemakkelijk begaanbaar. Bovendien is het mogelijk om de wandeling nog een stukje te verlengen zodat je ook langs de befaamde Vosselareput passeert en een leuke oversteek kan maken via de zelfbedieningsveer over de Oude Leie. In wandeling zie je zowel cultuurhistorische als panoramisch prachtige vergezichten!

Wandelen langs Kasteel Reinhardstein


Zo makkelijk en rustig als de Ooidonkwandelroute is, zo uitdagend is de wandeling rond het kasteel van Reinhardstein. Deze wandeling genaamd “In Het Spoor Van Napoleon” start en eindigt aan de parking van de stuwdam van Robertville, waar trouwens ook bus 845 stopt indien je liever met het openbaar vervoer komt.

Ook al is deze route amper 6 km lang, je kuiten zullen de inspanning zeker voelen en je mag niet verwachten om snel klaar te zijn! Er zitten namelijk heel wat beklimmingen en afdalingen in verwerkt die je toelaten om de pracht van deze vallei te ontdekken. De wandeling schreeuwt dan ook avontuur wanneer je langs bospaadjes prachtige vergezichten passeert en afdaalt langs de rivier La Warche in de richting van de waterval van Reinhardstein.

Na ongeveer 4.5 km lang het kasteel van Reinhardstein in de verte te hebben gezien, kom je eindelijk voorbij de ingang. Dit goed verstopte pareltje is enkel te voet bereikbaar, bezoekers moeten dan ook hun auto een heel eind verder parkeren. Niettemin kan je deze gerenoveerde, middeleeuwse burcht via een rondleiding elke weekends en schoolvakanties bezoeken. Stop hier zeker ook voor een initiatie boogschieten of een kleine maaltijd van streekproducten, maar vergeet niet om vooraf je bezoek te reserveren!

Het einde van de wandeling is dan uiteindelijk voorzien aan de stuwdam van Robertville waar je een wonderbaarlijk zicht krijgt over enerzijds het stuwmeer en anderzijds de vallei. Voor deze route raad ik je aan om zeker voldoende water en een tussendoortje mee te nemen, net als degelijke wandelschoenen.

Wandelen langs de Kastelen van Vêves en Walzin

Een derde prachtige wandeling indien je houdt van kastelen en een natuurlijke omgeving, is de Tweekastelenroute die je meeneemt langs het kasteel van Vêves, het kasteel van Walzin en het natuurpark Furfooz. Deze unieke 15-km lange route in de buurt van Dinant is ideaal voor wie houdt van een historisch kasteelbezoek, levendige natuur en prachtige foto’s maken.

Aangezien de wandeling start aan het station van Gendron-Celles is het perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Indien je logeert in Dinant, sta je hier al binnen de 15 minuten! Vanaf het station wandel je dan langs de rivier de Lesse, voorbijgaand aan het park van Furfooz tot aan het Kasteel van Walzin. Je komt uit onderaan een weiland waarvan je een prachtig zicht hebt op de steile kliffen waarop het kasteel hoog boven je uittorent. Ook al is het kasteel niet te bezoeken, dit is wel de ideale plek om even tot rust te komen en te genieten van het zicht. Als ik je een tip mag meegeven, dit is de ideale fotospot!

Het tweede deel van de route neemt je mee weg van de riviervallei in een landschap vol velden tot aan het sprookjeskasteel van Vêves. Deze kan je wel vanbinnen gaan bezoeken en ik raad je dan ook sterk aan om dit te doen! De oorspronkelijke eigenaars wonen hier nog steeds en het is uitermate fascinerend om de historische inrichting te zien. Na het bezoek wandel je via het charmante dorpje Gendron terug naar het station waar je gestart bent. Wil je de wandeling wat verlengen? Breng dan een bezoekje aan het park van Furfooz en plak er nog zo’n 5 km aan!

Zo zie je maar dat sportief wandelen perfect te combineren valt met een culturele uitstap! Ik hoop dan ook dat deze drie wandelingen je geprikkeld hebben om snel eens je veters dicht te knopen en op pad te gaan langs een van deze prachtige kastelen. Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer leuke plekjes al wandelend gaan ontdekken? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn reisblog of Instagramaccount!


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen