Vijf tips om je sportdoel verstandig te kiezen

We horen het van veel sporters. Alleen met een doel voor ogen kunnen ze zich voldoende motiveren om ook in mindere omstandigheden de sportschoenen aan te trekken. Wie zich samen met vrienden ingeschreven heeft voor een stadsloop van 10km zal makkelijk ook in de regen gaan trainen. Maar wat is een haalbaar doel? Hoe vermijd je dat je de lat te hoog legt en ontgoocheld of geblesseerd dat doel niet haalt? We helpen jou samen met personal coach Jeroen Dingemans van 185 Coaching Center op weg.

1. LEG DE LAT NIET TE HOOG

Ongetwijfeld heb je een vriendin, collega of neef die ooit al een marathon liep of de hele Ronde van Vlaanderen als wielertoerist fietste. Spiegel je niet te veel aan anderen. Als je nog nooit gelopen hebt, is het niet realistisch om al meteen het eerste jaar een halve of volledige marathon te willen lopen. Zoiets heeft tijd nodig.

Zelfs al je al regelmatig 10km loopt, is het onrealistisch om te denken dat je in vier of vijf maanden klaar geraakt voor een marathon. Reken eerder op een jaar in dat geval. Tuurlijk bestaan er kant-en-klare schema's op het internet die het tegendeel beweren, maar je riskeert overbelasting en blessures.

Ook fietsers verdubbelen maar beter niet meteen hun langste afstand. Als je vorig jaar er voor het eerst in slaagde om de Mont Ventoux te beklimmen, maar nog nooit meer dan 75km fietste, is het niet realistisch om meteen La Cannibale te willen rijden. De Cannibalette of de Ventousiast zijn dan realistischer doelen. Op voorwaarde dat de fiets geen half jaar aan de kant heeft gestaan na Mon Ventoux vorig jaar.

Bekijk de moeilijkheid en de geschatte tijdsduur van het sportevenement waar je aan wil deelnemen. Kies je doel op tijd en sla geen stappen in de opbouw over. Hou ook rekening met je persoonlijke agenda. Zit er in de aanloop naar je doel net een drukke periode aan te komen? Een deadline op het werk? Verbouwingen? Een communiefeest van je kind? Dan is het misschien verstandiger om een doel te kiezen dat een tijdje later ligt.
2. leg de lat hoog genoeg

Heb je al enige sportervaring, trigger jezelf om je grenzen te verleggen. Geloof in je eigen kunnen. Grenzen verleggen is niet alleen fysieke barrières overwinnen, maar ook mentale drempels overschrijden. Met Mon Ventoux bewijzen we elk jaar dat zelfs mensen zonder enige fietservaring in een half jaar tijd de Kale Reus kunnen bedwingen. Met vaak vreugdetranen op de top als resultaat.

Veel mensen blijven helaas hangen. Ze stellen zich tevreden met elke week hetzelfde looprondje. Dat is prima als het doel alleen is om wat te bewegen en op gewicht te blijven. Maar het risico bestaat dat de motivatie en het plezier verdwijnen. Jezelf uitdagen voor een hogere prestatie of een startnummer opspelden, kunnen je een grote boost geven.

Als je een droom hebt om ooit La Cannibale te rijden, een marathon te lopen of een triatlon uit te doen, berg die droom niet zomaar op omdat je denkt dat het toch niet voor jou is weggelegd. Tenzij je een zware lichamelijke beperking hebt, zoals een kraakbeenletsel, is het voor iedereen mogelijk om ooit een marathon te lopen. Breng in beeld wat je nu al kan. Zoek uit hoeveel tijd je nodig hebt om je doel te bereiken. En begin er gewoon aan. 
3. BOUW VERSTANDIG OP

Sla in je opbouw geen stappen over. Neem voldoende tijd.

Zoals gezegd loop je als beginnende loper geen halve marathon in je eerste jaar. Van 0 naar een halve marathon mag je al gauw rekenen op twee jaar. Eerst bouw je op met een start-to-run programma. Daarna waag je je misschien aan een 10km. Eventueel een 10 miles. En als dat allemaal goed gaat, kan je beginnen te dromen van een halve marathon.

Er bestaat zoiets als de 10 procent-regel. Als je opbouwt, ga je elke week maximum 10 procent hoger dan het volume van de week ervoor. Als je overschakelt naar intensievere trainingen, dan zal dat zelfs maar 5 procent zijn.

Je lichaam moet leren om gedurende lange tijd op een verstandige manier zuurstof en vetten te verbruiken. Dat heeft tijd nodig. Zowel voor je gezondheid als voor het vermijden van blessures, is het belangrijk dat volume en intensiteit voldoende traag worden opgebouwd. Loop en fiets zeker in het begin van je opbouw niet te snel.

Het gaat ook niet alleen over het aankunnen van de afstand. Als je zoals bij Mon Ventoux moet leren klimmen, dien je ook de intensiteit van je trainingen aan te pakken. Een trainingsschema zal er dan al iets complexer uitzien. 
4. kies een buddy

Het kan interessant zijn om met een vriend of vriendin af te spreken om voor hetzelfde doel te gaan. Zo heb je meteen iemand om je op je trainingen te vergezellen. Hij of zij kan je meesleuren op dagen dat je aanvankelijk geen zin hebt om aan je training te beginnen.

Is je buddy net een tikkeltje beter, dan raak je er misschien wel extra door gemotiveerd. Alle trainingen helemaal samen afleggen, zal dan misschien niet lukken, maar grote delen wel.

Ook op de dag van je doel kan het lonen om de uren voor de start je stress en voorbereiding met iemand te kunnen delen. En na afloop heb je iemand om je succes mee te vieren. Gedeeld geluk is dubbel geluk. 
5. laat je begeleiden

Vaak is eraan beginnen het moeilijkste in het hele proces. Durf advies te vragen. Denk eraan dat iedereen ooit is moeten beginnen en niet als alwetende sporter is geboren.

Zeker als je van nul begint, raden we je aan om professionele begeleiding in te schakelen. Mensen die op het gevoel afgaan, riskeren trainingsfouten te maken. Nattevingerwerk levert vaak een ongezonde opbouw op met overtraining en blessures als gevolg. Of je riskeert het tegenovergestelde. Dat je in je groeiproces blijft steken en niet genoeg van je capaciteiten benut.

Een goede coach helpt jou om zowel fysieke als mentale drempels op een gezonde manier te overwinnen. Ongetwijfeld is er ook in jouw buurt een sportbegeleidingscentrum dat jouw huidige conditie kan testen en trainingsschema’s kan ontwikkelen. 


                                                                                                                   

lees ook

Sport en mijn gewicht: mythes en feiten

Niet iedereen is gezegend met een ideaal figuur of lichaamsgewicht. Voor sommigen is het zelfs een motivatie om te gaan…

Gezondheid Voeding Training

Deel 1: Guido Everaert bereidt zich voor op zijn eerste marathon

Geef mij het rustige ritme van mijn stappen. Ja, ik tel ze soms.Geef mij het geruststellend geluid van de Strava-stem die…

Training Joggen

10 tips om te starten met lopen

Wil jij graag starten met lopen? Top! Want meer bewegen is een stap in de goede richting naar een gezonde levensstijl. Voor…

Joggen Training

Is nuchter trainen goed?

Moet je ontbijten voordat je gaat sporten? Dit is een vraag die veel duuratleten zich stellen. Volgens sommige bronnen is…