Vijf misvattingen over fitness ontkracht

Lees hier waarom fitness ondanks de vooroordelen toch iets voor jou kan zijn! 

Definitie van fitness

Het woord dat wij zo vlot in de mond nemen, komt natuurlijk van het Engels. Maar wist je dat het in het Engels enkel gebruikt wordt in de betekenis van: ‘fitheid, een goede lichaamsconditie’? In het Nederlands maakten we daar een vorm van training van. ‘Training door middel van lichaamsbeweging’, zegt Van Dale.

Wikipedia gaat verder en leert ons dat fitness een sportactiviteit is gericht op het verbeteren van de conditie, vetverbranding en krachttraining. Meestal wordt met fitness de sportactiviteit in een sportschool of fitnesscentrum bedoeld, of in een locatie die ingericht is met fitnessapparaten of sporttoestellen.

Maar er zijn niet altijd apparaten nodig om fitness te beoefenen. Er bestaan oneindig veel oefeningen waarbij je bijvoorbeeld alleen een stoel of een flesje water nodig hebt. Of zelfs niets en dan maak je gebruik van wat je zelf altijd bij je draagt: je eigen lichaamsgewicht.

Er gaan buiten deze misvatting over het gebruik van toestellen bij fitness nog andere stellingen rond die we graag voor jou bevestigen of ontkrachten. Ik ging hiervoor te rade bij mijn door fitness gepassioneerde fitte vriendin Fien.

misvattingen over fitness

genezing door beweging

Fien brengt uren in de fitnesszaal door. Enerzijds om haar lichaam te “shapen” en anderzijds als revalidatie na haar schouderoperatie. Waar men vroeger vooral aanraadde tot immobilisatie na een operatie of blessure, heeft men ondertussen begrepen dat juist bewegen het herstel bevordert. Genezing door beweging is een nieuwe term die past in het revalidatieproces en fitness is daarvoor een uitermate geschikte vorm van beweging.

opgepompte bodybuilder

SARA: Maar, hoor ik de dames al denken, als ik ga fitnessen blijft mijn lichaam er dan nog vrouwelijk uit zien? Hoe zit dat met spiergroei? 

FIEN: Het zal je misschien verbazen, maar het is ongelooflijk moeilijk om spieren aan te maken. Je zal er niet snel als een opgepompte bodybuilder uitzien, integendeel. Dat resultaat behaal je alleen na jarenlange extreme training én met behulp van verboden middeltjes. Als je natuurlijk traint, dan kom je daar juist getoned, geshaped, gecurved en gewoon steviger uit. Met andere woorden: lekker strak in het pak! En dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.


zien en gezien worden

SARA: Maar, is dat niet “zien en gezien worden” in de fitnesszaal? Ik zou me niet op mijn gemak voelen in zo’n macho-omgeving.

FIEN: Het kan inderdaad intimiderend overkomen om al die gespierde lijven die daar zwoegen en zweten bezig te zien. Maar in eerste instantie probeer je gewoon met jezelf bezig te zijn. Kan je het niet van je afzetten, denk dan vooral hieraan: we zijn er allemaal om dezelfde reden en met hetzelfde doel. Dat doel is werken aan je lichaam, aan een strak en esthetisch uiterlijk en sterke spieren ontwikkelen waardoor je zelfvertrouwen als vanzelfsprekend stijgt. 

"

Door te fitnessen sta je letterlijk sterker in je schoenen. En dan zal je denken: laat ze maar kijken, ik ben hier en dat is beter dan thuis in mijn luie zetel te zitten.


Je staat letterlijk sterker in je schoenen. En dan zal je denken: laat ze maar kijken, ik ben hier en dat is beter dan thuis in mijn luie zetel te zitten. Als je het toch allemaal maar niets vindt, denk dan terug aan wat er in de intro staat: fitness kan je perfect thuis doen, je hebt die toestellen niet persé nodig. Maar je verplaatsen naar een fitnesszaal en anderen bezig zien is naast intimiderend ook en vooral motiverend.

FITNESS EEN SPORT? 

SARA: Is fitness eigenlijk wel een sport? 

FIEN: Tuurlijk! Je BEWEEGT! Fitness is zelfs een heel gevarieerde sport: je hebt krachttraining aan de toestellen en in de gewichtensectie, cardiotraining op de loopband en de fiets, stretching op de mat. Je raakt er niet snel op uitgekeken.

SARA: Wat kan je bereiken met fitness? 

FIEN: Om maar enkele zaken te noemen:
Gewicht verliezen
Een mooi gevormd lichaam
Gezonde sterke spieren
Meer zelfvertrouwen
Een leeg hoofd
Leuke sociale contacten
En zo kan ik nog wel even doorgaan ;-)


Start to… Fitness 

SARA: Ik wil graag starten met fitness, maar hoe begin ik daarmee? 

FIEN: Veel hangt af van je levensstijl en je ingesteldheid.

Eerst is er de keuze van de zaal of locatie. Ben je niet honkvast, dan sluit je je best aan bij een fitnessketen. Je vindt filialen in alle grote steden en met je abonnement kan je overal terecht. Hou je echter meer van een vertrouwde omgeving en bekend terrein, dan ga je te rade bij een fitnesszaal in de buurt. Dat kan ook een keten zijn of een privé fitness.

In het begin is het belangrijk dat je een routine opbouwt, kies een vast moment om te gaan fitnessen in functie van je normale routine. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens, sta dan een uurtje vroeger op en ga fitnessen voor je naar het werk gaat. De eerste keer is lastig, maar het wordt al gauw een gezonde verslaving.

Laat je in het begin begeleiden door iemand, bijvoorbeeld de eerste vijf sessies. Dat kan de persoon zijn die de fitness openhoudt of een personal trainer. Deze persoon is het gewoon om met beginners om te gaan en stelt je al snel op je gemak. Hij zet je juist op weg met aangepaste oefeningen zodat je mooi opbouwt en volhoudt. Het vraagt misschien een bepaalde investering, maar het resultaat dat je eruit haalt is het waard.

SARA: Heb je tot slot nog een persoonlijke tip voor ons? 

FIEN: Zeker en vast! Het klinkt misschien wat negatief, maar zo is het zeker niet bedoeld. Hier komt het. Wees je ervan bewust dat fitness een slow proces is. Het is niet iets waar je van vandaag op morgen resultaat mee boekt. Het resultaat is natuurlijk belangrijk, maar staar je daar niet op blind. Geniet van het proces. Het is zoals met alles in het leven: the journey is more important than the destination.


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding