Verkoudheid of griep: de wedstrijd die geen sportmens winnen kan!

Een lopende of verstopte neus, een pijnlijke keel, een stem die wat raar klinkt en een hoest. Je kent het vast wel ;-). Van half september tot half april hebben de luchtweginfecties het gemunt op de mensheid. Als je pech hebt, worden bovenstaande symptomen nog aangevuld met spierpijnen, vermoeidheid en koorts. 

hoe het er aan toe ging in het olympische dorp

En dat is juist wat je niet nodig hebt als je wilt deelnemen aan een veldloop, fietstocht of een voetbalmatch… laat staan aan de olympische Spelen. Daarom juist dat de medische staf van het Finse olympisch team, dat in 2018 deelnam aan de Winterspelen van PyeongChang, zijn uiterste best had gedaan om de virussen die luchtweginfecties veroorzaken, te bannen. In het septembernummer van het BJSM deden ze uitgebreid verslag van hun geanimeerde antivirusstrijd.  

De atleten en begeleiders, in totaal 112 teamleden, kregen de opdracht om elk symptoom (hoe klein ook) dat aan een verkoudheid deed denken onmiddellijk te melden aan de begeleidende artsen. Gedurende het verblijf in het olympisch dorp bleken maar liefst 42 mensen (20 atleten en 22 stafleden) de kiemen te vertonen. Vier onder hen hadden koorts, maar slechts 1 atleet diende omwille van de ziekteverschijnselen aan zijn wedstrijd te verzaken. 


de oplossing: Sneltesten

Om het virustype te detecteren, maakte het medische team gebruik van een sneltest. Zo wist men al na 30 minuten of het griepvirus (influenza A of B) of het RSV-virus (dat -veelal bij baby’s- een luchtwegeninfectie veroorzaakt) de boosdoener is. Dit is belangrijk, omdat men de dragers van het griepvirus en de personen die met hen in contact zijn geweest, meteen kon behandelen met Oseltamivir, beter gekend als Tamiflu. Bovendien werden de teamleden met griep -evenals diegenen met de symptomen van een verkoudheid- gedurende 3 tot 4 dagen geïsoleerd. De mensen die met hen in contact geweest waren, kregen op hun beurt de preventieve medicatie. Zo kon men de schade beperken. Eén iemand bleek immers in Helsinki met het griepvirus (influenza B) het vliegtuig te zijn opgestapt en ontwikkelde tijdens de vlucht naar Zuid-Korea koorts. Een teamlid dat een rij verder zat, vertoonde na 1,5 dagen ook een influenza-B-infectie. Daar stopte de besmetting. Tijdens het verdere verblijf werden in de groep nog drie infecties vastgesteld, maar die stonden allemaal los van elkaar. 

Eénmaal terug in Finland werden de stalen aan een grondigere onderzoek onderworpen. Op die manier ontdekte men maar liefst 9 verschillende virussen die symptomen hadden veroorzaakt. Alle resultaten van de sneltests werden bevestigd. En de atleten? Vier atleten namen op het moment dat ze licht verkouden waren, deel aan de competitie. Meerdere atleten bij wie een RSV- of influenza-infectie werd geconstateerd, kwamen 5 dagen na de diagnose in actie.


ondanks alle voorzorgsmaatregelen...

Ondanks alle strenge voorzorgsmaatregelen, zoals directe isolatie bij verkoudheidssymptomen, aandacht voor het wassen van de handen, ontsmetting van de handen, … bleken de virussen, tot spijt van de artsen en atleten, toch in staat om in het Finse olympische team te infiltreren. Virussen verspreiden zich per sportdiscipline en per kamer. Dit komt door de verschillende manieren waarop ze de mens kunnen besmetten. Via speeksel, bijvoorbeeld, of een handdruk. Een aantal verkoudheidsvirussen kan op raakvlakken, zoals tafels of deurklinken tot wel 7 dagen besmettelijk blijven. Als zelfs de strategie van een olympisch team niet opgewassen is tegen deze virussen, wat kan een eenvoudige leek dan doen? Juist ja, de ziekte uitzitten. En gelukkig heeft ons lichaam na 7 tot 8 dagen genoeg antistoffen aangemaakt om het oorzakelijke virus te elimineren.
En dan kan het sporten weer beginnen!


                                                                                                                   

lees ook

Van water tot peddelsport: de kano

Van water tot peddelsport: de kano

Zwemmen

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Wandelen

In vijf stappen herstarten na een sportpauze

De grijze wintermaanden nodigden niet meteen uit om te sporten. Heb je de voorbije maanden jezelf wat laten gaan en ligt…

Training

Het belang van een fietspositie op maat

Doordat we het laatste jaar vooral aangewezen waren buiten te sporten, is Vlaanderen massaal gaan wandelen, fietsen en lopen.…

Fietsen