Van water tot peddelsport: de kano

Wat als het goed weer wordt deze lente, zomer, herfst of winter? Ja, het kan op elk moment tegenwoordig. Wat kan ik zoal doen dat voor verfrissing zorgt? Heb je al eens gedacht aan kano, kajak of stand-up paddling? Samen met Steven, Joanna, Saar en Wim van Peddelsport Vlaanderen steken we de peddel uit om iets meer te weten te komen over kanovaren! 

Volle zon, 30 graden, geen zuchtje wind en zweetaanvallen bij elke beweging. Zalig zo’n dagen! Maar het kan ook bitter vervelend zijn wanneer je geen afkoeling kan vinden, midden in de stad woont (waar de warmte ook niet kan ontsnappen) of de queeste naar het verfrissend gevoel eindeloos lijkt. Het was exact zo’n dag wanneer we op het idee kwamen van de kano in te duiken. Omdat we hier zo van hebben genoten, willen we jou ook graag helpen met de basis van het kanovaren! We hebben zelfs een filmpje opgenomen tijdens onze trip dat je hier onderaan kan bekijken! 

TIPS & TRICKS

In het filmpje geven onze Oscar waardige collega’s/acteurs uitleg over allerlei zaken. Wat kano(g) misgaan?

SAMENVATTEND....

  • Kleed je in functie van het weer, draag waterschoenen (of schoenen die nat mogen worden), neem eventueel een regenpak mee en doe zeker een zwemvest om!
  • Hoe draag je precies een kano? Leg al je materiaal pas in de kano als deze klaar ligt om het water in te gaan. Hef de kano op met een rechte rug.
  • Bij het instappen sta je best niet op de randen en 1 persoon stabiliseert best de kano. Wanneer je instapt kan je beide handen op de boordlijst plaatsen voor extra stabiliteit bij het neerzitten.
  • Hoe moet je peddelen? De ideale houding om de peddel vast te nemen is wanneer je deze boven je hoofd uitsteekt, er een hoek van 90 graden in je schouder en ellenboog zit. Peddel telkens aan één zijde en wissel gelijktijdig af. Laat steeds de achterste persoon sturen.
  • Wat als de kano omkantelt? Blijf rustig, draai de kano terug om en laadt al het materiaal in de kano. Enkel bij gevaar laat je alles achter en red je jezelf! Als je vastzit, bekijk je de situatie zoals hierboven beschreven.
  • Hoe haal je een kano aan de kant? Draai de kano om en laat het water eruit lopen vooraleer aan de kant te trekken. Denk zeker nog aan je rechte rug houding!

LEUKE WEETJES

  • De oudste kano wordt geschat af te stammen rond 8000 v. Chr. En werd gevonden in het Nederlands dorpje ‘Pesse’
  • ‘Drakenboot’ is een kano met een officiële lengte van 12,5m lang én is een discipline op de World Fire and Police Games

MAG ER MEER KANO ZIJN?

Wil je meer weten over kanovaren: 1 adres: www.peddelsport.vlaanderen
In onze eigen Sporta Spot Maasland ben je altijd welkom om het kanovaren uit te proberen tijdens één van onze Open Beachdays!
P.S. Beperk je niet enkel tot het kanovaren. Breng ook zeker een bezoekje aan onze gezellige beachbar! ;-)


                                                                                                                   

lees ook

Verfrissing in je bovenkamer

Heb je het gevoel dat je hoofd niet altijd mee wil? Er is een makkelijke en relatief snelle manier om je bovenkamer even…

Gezondheid Training

Sporten met alcohol

Vlaamser kan bijna niet. Een pint na het sporten, een glas wijn bij het eten: voor velen onder ons maakt alcohol nog steeds…

Gezondheid Voeding Training

7 tips om te wandelen tijdens de winter

Je herkent het volgende scenario misschien wel. Je hebt ongelooflijk veel zin om te gaan wandelen tijdens de winter, je…

Wandelen Benodigdheden

De dans van de voorbereiding

Heb jij het ook soms moeilijk om je plan om te sporten in praktijk om te zetten? Vermijd dit met een duidelijk plan.

Training Beginners Trainingsschema