Van de zetel tot de finish van een halve marathon: deel 2

Van de ene op de andere dag bekruipt jou de drang om een halve marathon te lopen. Slechts één probleem, je conditie is beneden alle peil. Gelukkig weet onze coach raad.  Bouw je sportief doel op in 3 stappen. Vandaag deel 2: de eerste kilometers.

een persoonlijke coach

Na mijn eerste training WhatsApp ik naar mijn meer ervaren loopvriendin met de vraag of zij zich bij de eerste looptraining ook zo hulploos voelde. Haar antwoord volgt meteen: 

-“Klinkt herkenbaar. Vandaar dat ik in de aanloop naar een grote uitdaging me laat begeleiden door een persoonlijke coach. Hij bezorgt me elke zondag 2 of 3 looptrainingen. Ik geef na het afwerken van deze trainingen feedback over mijn conditie en mijn planning van de komende weken. De trainer kan dan rekening houden met mijn persoonlijke agenda en lichamelijke toestand bij de opmaak van mijn volgende work-outs.”

-“Wauw, professioneel zeg! En mag ik vragen naar het kostenplaatje van dit alles?”

-“Dat valt goed mee, hoor! Ik betaal hem 10 € per weekschema. Ik mag hem altijd lastigvallen met bijkomende vragen of om aanpassingen te suggereren. Naast de originele en afwisselende looptrainingen bezorgt hij me ook steevast een blessurepreventief programma en een reeks individueel aangepaste stretch oefeningen.”

-“Hm, interessant… Stuur je me zijn gegevens even door aub? ;-)”

Diezelfde avond mail je de coach.


Yes! Progressie

In afwachting van zijn reactie besluit je niet bij de pakken te blijven neerzitten, je trekt 2 dagen later vol goede moed jouw fancy loopschoenen weer aan met als doel: dezelfde tour als vorige keer maar in een sneller tijd: sub 30min. Je neemt je voor even snel te starten als de vorige keer, je hoopt het zonder te wandelen vol te houden en wil er aan het einde nog een versnelling uitpersen. Zo gezegd, zo gedaan! Je komt, volledig leeg gelopen, maar in een tijd van 29 min 45 seconden op jouw oprit gescheurd. “Yes! Progressie!” Een klein gevoel van succeservaring overmant je, die glimlach op het gezicht is een feit. Je hebt na een half uurtje ook de indruk dat je sneller recupereert dan na de eerste training, weer een warm gevoel dat je even meester wordt! Sport is tof!

Enkele weken gaan voorbij, alles komt op zijn plooi. Je voelt je fitter, sterker, sneller, lichter. Wat een openbaring! Er kwam aan het begin van dit avontuur zoveel nieuws op je af, je moest zoveel leren, ervaren, voelen. Die coach van jouw vriendin gaf te kennen dat hij helaas voor de periode van een half jaar volzet was, hij wilde de persoonlijke begeleiding op maat voor zijn andere klanten niet op het spel zetten door te veel cliënteel aan te nemen. Begrijpelijk, vermoed je… Tof van hem dat hij de gegevens doorgaf van een laatstejaarsstudente professionele bachelor Lichamelijke Opvoeding/Bewegingsrecreatie. Deze dame heeft enkele weken stage gelopen onder zijn begeleiding en hij had ervaren dat zij van aanpakken weet.

Je nam toen meteen contact met haar op en jullie kwamen al snel tot een samenwerking, voor haar eindwerk dient zij 4 sporters te begeleiden naar een sportief doel, ik ben één van de proefkonijnen. Voor zij een schema kon opmaken, hebben jullie twee keer afgesproken voor een intakegesprek. Je gaf aan op welke dagen het voor jou best mogelijk moet zijn om een training in te plannen, of jij in het verleden geplaagd werd door blessures, etc. Zij legde je haarfijn uit dat het grote doel, finishen op een halve marathon, moet worden opgesplitst in vele kleine persoonlijke targets.


Het trainingsschema

Haar trainingsschema bestaat uit verschillende cycli. De resterende periode voor de dag van de halve marathon wordt opgedeeld in langdurige macrocycli, waarbinnen doelgericht gewerkt wordt aan bijvoorbeeld de algemene basisconditie en snelheid, lichaamsstabiliteit en blessurepreventie. Elke macrocyclus bestaat dan weer uit verschillende microcycli van 3 weken. Elke week, met 2 of 3 looptrainingen en 2 stabiliteitsmomenten, vormt dus op zich een klein onderdeel binnen een microcyclus. De duur en intensiteit van elke training wordt per week, per microcyclus uitgekiend opgesteld met als doel om voor 105% klaar te zijn aan de start van de 21km. Het opgelegde schema is een richtlijn, idealiter volledig op te volgen. Gezien je geen topsporter bent en bovendien ook jouw lichaam en/of geest soms al eens tegenstribbelt, is het dan ook weer geen grote ramp als je een training of stabiliteitssessie aan jou laat voorbijgaan. Beschouw dit zowat als een ‘guilty pleasure’. 

Het is wat zoeken en creatief plannen, zo sta je nu frequent aan de schoolpoort in jouw running-gear. Je hebt het zelfs eerst niet direct in de gaten, maar als de mama’s en papa’s van de klasgenootjes van jouw kids complimenten geven over jouw sportiviteit, vraag je je af waarom het een half jaar geleden absoluut niet in jouw hoofd zou opkomen om ‘zo’ in het openbaar te verschijnen. Eigenlijk ben je gewoon minder bezig met ‘wat anderen van jou denken’. Je bent meer gefocust op jezelf, hoe jij je voelt op training, hoe je recupereert, wat er nog op jouw trainingsboterham ligt deze week. Daarnaast neemt het welbevinden binnen jouw gezin en het functioneren binnen jouw job het overige deel van jouw ‘bekommernissen’ in. Geen tijd om ook nog eens te gaan fantaseren over wat anderen eventueel zouden denken van jou als jij op jouw eigen flatterende wijze snotterend en zwetend voorbij komt gelopen. Ergens een ‘verlossend gevoel’…

          Gezien je geen topsporter bent en bovendien ook jouw lichaam en/of geest soms al eens tegenstribbelt, is het dan ook weer geen grote ramp als je een training of stabiliteitssessie aan jou laat voorbijgaan. Beschouw dit zowat als een ‘guilty pleasure’. 

bijna D-day

De weken passeren, we zijn anderhalve maand verwijderd van D-day.
Je loopt nu frequent langer dan een uur, de gemiddelde snelheden die jij haalt hangen sterk af van het type training dat er op het programma staat. Het niveau van de eerste twee trainingen, waar jij uitgeput na ongeveer 30 minuten net 4 km kon lopen, ligt wel heel ver verwijderd van jouw huidige conditie. Je bent niet meer bezig met de vraag of de eindmeet van de halve marathon wel zal halen, wel met de tijd die jij erover zal doen!


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding