Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar net als ik de moed een beetje begin te verliezen, dient zich een nieuwe kans aan.

Na het advies van kinesist Danielle over mijn shin splints contacteer ik onze andere loopcoach, Sjoerd. Hoe kan ik opbouwen naar 21 km zonder dat het te belastend is voor mijn scheenbenen?

Hij raadt aan om heel rustig te lopen en met 2 à 3 voorzichtige versnellingstempo’s te werken. Ik kan beginnen met een duurloop van 30 minuten en er elke week vijf minuten bijtellen. Als dat pijnvrij lukt, zou ik na een viertal weken mijn snelheid een beetje kunnen opvoeren.

rusten is even belangrijk als trainen

Spijtig genoeg is ‘pijnvrij’ al snel opnieuw het probleem. Wanneer ik ga lopen, voel ik mijn scheenbenen. Ik vraag kinesist Danielle of het oké is om door te lopen als je doenbare pijn hebt of dat je dan beter stopt en het gewoon nog te vroeg is?

De boodschap is opnieuw: “Rust houden. Dat wil zeggen: koelen, misschien tapen met kinesiotape en een massage van de schenen. Als je weer gaat lopen, moet het pijnvrij zijn. In het begin tempo en afstand fors omlaag brengen!”

Dat is duidelijk. Ik neem me voor om minstens een week te wachten en intussen wel elke dag te gaan wandelen. Het geeft me de tijd om eens na te denken: is 12 september nog haalbaar? Net wanneer ik me wat zorgen begin te maken, komt er een mailtje binnen van Bruno van Stop Darmkanker.

De juiste optie kiezen

Als de marathon op 12 september mag doorgaan, zal het sowieso een andere beleving zijn: zonder randanimatie of event van Stop Darmkanker en met veiligheidsmaatregelen. Omdat corona een impact heeft gehad op de trainingen en misschien niet iedereen zich comfortabel voelt om in deze situatie te lopen, stellen ze een extra optie voor.

Als er genoeg kandidaten zijn, zoeken ze voor ons een (halve) marathon die we in het voorjaar van 2021 zouden kunnen lopen. Het is wel nu het moment om door te geven voor welke optie je gaat en of je op 12 september wil meelopen.

Ik informeer bij Danielle en Sjoerd of zij het haalbaar vinden om binnen 2,5 maanden op te bouwen naar 21 km tegen 12 september… Ze zeggen allebei dat het krap zal zijn en dat het alleen kan als ik meteen op volle capaciteit en zonder terugkerende blessures kan trainen. 

I'll be back

De volgende dag doe ik een kort testloopje en voel ik dat het nog niet goed zit. Ik heb dus beslist om voor de optie voorjaar 2021 te gaan. Het is moeilijk om forfait te geven, maar het is gewoon de juiste beslissing. Nu kan ik even rust nemen en dan met mijn opgedane kennis en ervaring van de afgelopen maanden weer volop beginnen trainen.

Voorlopig pauzeer ik de loopblog even, en wanneer ik binnen enkele maanden weer aan het trainen sla, hoor je weer van me! Aan zij die wel op 12 september meelopen: respect en veel succes – vooral aan het Stop Darmkanker team! Tot snel!


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid