Van 0 naar 42 km #6: Een beetje gefrustreerd en shin splints

Mijn scheenbeen is opnieuw gevoelig… Een berichtje naar kinesist Danielle leert me dat het om ‘shin splints’ gaat, een veelvoorkomende blessure bij lopers. Ze geeft me advies en ik deel mijn huidige tijden op 5 km – slik.

Vorige keer vertelde ik dat ik weer wat last van mijn scheenbeen kreeg en dat ik het even rustiger aan deed. Ik maakte daarna dankbaar gebruik van de begeleiding van Danielle, de kinesiste van ons Stop Darmkanker team

Shin Splints

Wanneer ik Danielle contacteer, vermeldt ze meteen shin splints (overbelasting van de spieren ter hoogte van je scheenbeen). Dat doet een belletje rinkelen, want niet alleen mijn binnenste scheenbeenspier (tibialis posterior, mijn vorige blessure) is gevoelig, ook de bovenkant van mijn scheenbeen voelt pijnlijk.

Danielle raadt aan om haar een filmpje van mezelf al lopend door te sturen, zodat ze naar mijn techniek kan kijken. Het zou kunnen dat die niet actief genoeg is of dat mijn tempo te hoog ligt (al denk ik niet dat dat het probleem is). Ze geeft me snel advies waar ik mee aan de slag kan: 

  • Rusten
  • Spieren losrollen
  • Versterkende oefeningen die ik al kreeg van mijn kinesist blijven doen
  • Compressiekousen dragen (interessant om eens te bekijken, heb ik nog geen ervaring mee, dacht dat dat enkel voor de pro’s was ????)
  • Niets doen waarbij je je hard moet afzetten zoals springen, fietsen met zware versnelling, hellingen op en af lopen, op de trap lopen met twee treden tegelijk…
  • Geen sprintjes, geen grote versnellingen; intervaltraining mag, maar dan wisselen tussen lagere tempo’s   

te traag

Na Danielles advies via Whatsapp (door corona hebben we nog geen gezamenlijke training met onze Nederlandse coaches kunnen organiseren) neem ik dus eerst rust, ook al is het met tegenzin.

Een week later ga ik weer lopen. Ik geniet van het lopen zelf, maar het is soms moeilijk is om gemotiveerd te blijven als mijn tempo door al die omstandigheden niet zo hoog ligt.

Bij een ochtendloopje zonder ontbijt loop ik 5 km in 40 minuten en een week later loop ik overdag 5 km in 36 minuten. Ik deel die tijden omdat ik dat eigenlijk moeilijk vind. Anderen in onze loopgroep staan veel verder en ik heb het gevoel dat ik nooit kan opbouwen, maar altijd weer uit het schema val. 

mijn schema opnieuw aanpassen

Ik begin nu ook wel wat stress te voelen omdat 12 september (Antwerp Night Marathon) niet ver weg meer is en ik door mijn blessure, corona en allergie nog steeds niet langer dan 40 minuten gelopen heb. Ik wil het zó graag doen, die 21 km, en ik hoop dat ik op tijd klaar zal zijn om aan de start te staan.

Deze boodschap en Danielles advies geef ik zo dadelijk door aan Sjoerd, onze andere loopcoach. Ik kan dan hopelijk aan de slag met een nieuw loopschema dat minder versnellingen heeft, maar me toch naar die eindmeet brengt… Ik ga er in ieder geval mijn uiterste best voor doen!

Wil je graag meer informatie over de marathongroep van Stop Darmkanker vzw en wil je ons graag steunen? Bezoek de website.

Rustig opbouwen en starten met lange afstanden lopen? Zeker Sporten helpt je op weg! Ontdek onze trainingsschema's voor 5 of 10 km. Als lid wordt jouw persoonlijk schema week na week aangepast op basis van jouw feedback.


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid