Van 0 naar 42 km #4: Lopen met een allergie

Na een dikke maand coronamaatregelen, ben ik klaar om mijn loopschema opnieuw op te nemen. Het weer is prachtig en lijkt ideaal, tot ik last begin te krijgen van allergie.

topbegeleiders

Ik heb geen last meer van mijn blessure, maar wil ook niets forceren. Ik weet dat ik vlot een halfuur kan lopen, maar wat is het niveau van mijn conditie nu eigenlijk en waar val ik binnen het trainingsschema? Binnenkort moeten we ook beslissen of we 21 of 42 km zullen lopen tijden de Antwerp Night Marathon op 12 september; hoe kan ik mezelf testen om die beslissing verantwoord te maken?

Geen evidente vragen voor een trainer vanop afstand, maar na wat bijvragen krijg ik een weekschema om uit te proberen. Een eerste training van drie keer 10 minuten in een steeds sneller tempo en een tweede intervaltraining. Daarna mag ik laten weten hoe het liep en bekijken we het verder.

allergisch

Het uitproberen van dat schema zal toch weer even moeten opschuiven… Na een verdacht lang aanslepende verkoudheid kom ik erachter dat ik (zoals veel mensen nu) door de bloeiende bomen last heb van allergie. Omdat het de eerste keer is dat ik er echt mee zit, begin ik pas tijdens de piek met medicatie en voelt mijn hoofd nogal verstopt.

De huisarts raadt aan om bij het lopen aan te voelen wat lukt. ’s Ochtends buiten gaan om te wandelen gaat goed, maar later dan dat een frisse neus halen is minder aangenaam. Ik besluit om de medicatie een weekje te nemen en als het wat beter gaat, het schema te testen.

krachttraining en yoga

Mijn tijd vul ik intussen nuttig in door te focussen op dingen die ik binnen kan doen, zoals yoga en krachttraining. Inspiratie vind ik o.a. bij onze trainers! Ze hebben naar de hele groep een filmpje met krachtoefeningen doorgestuurd om de buik-, rug- en bilspieren, bovenbenen, enkels en knieën onder handen te nemen. Binnenkort sturen ze ons ook een challenge door… Het is fijn dat ze de groep vanop afstand blijven begeleiden en motiveren!

Verder vind ik het ook interessant om online ervaringen van andere mensen op te zoeken en te bekijken. Hoe voelt het eigenlijk om een marathon te lopen? Wat zijn de valkuilen? Wat zijn handige tips? Wat ben ik misschien helemaal vergeten? Zo blijf ik me verder klaarstomen voor 12 september. Tot de volgende keer!

Wil je graag meer informatie over de marathongroep van Stop Darmkanker vzw? Klik dan hier.

Net zoals Katrien kan je specifieke lichaamsdelen trainen met de preventie oefeningen van Zeker Sporten. 


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid