Van 0 naar 42 km #3: Lopen in tijden van COVID-19

Een geluk bij een ongeluk… Mijn kinesist verklaart me net blessurevrij wanneer het coronavirus in België besluit toe te slaan. Ik ga lopen, maar het worden vreemde trainingsweken.

Na 7 kinesessies mag ik eindelijk weer – rustig opbouwend natuurlijk – ‘gewoon’ gaan lopen. Intussen is het eind februari. Ik heb versterkende oefeningen die ik elke dag probeer te doen en het plan is om eerst twee keer per week rustig een halfuur te lopen. Als dat pijnvrij lukt, schakel ik naar drie keer per week.

Ik mag echt niet klagen; het lukt me meteen. Fysiek gaat het goed, maar mentaal is het lastiger. Ik heb lang geen schema gevolgd, de kinebegeleiding valt weg en ik moet nu van die pauzestand weer naar de marathonstand zien te geraken. Ik begin met rustig lopen, vooral voor het plezier, even zonder te denken aan snelheid of afstand. Dat lijkt te werken!

blijf in uw kot

Midden maart kondigt de regering strenge, maar belangrijke maatregelen aan om het coronavirus, dat zich meer en meer verspreidt, te bestrijden. In het kort: blijf in uw kot! Heftig, bevreemdend, eng. Ik heb het er moeilijk mee – zoals ongetwijfeld velen – om te aanvaarden dat dit tijdelijk het nieuwe normaal is.

Gelukkig ben ik net op tijd blessurevrij verklaard, maar mijn mama, die ook traint voor de marathon van Antwerpen, zit midden in haar kinebehandeling. Ze is ook nog eens apothekeres, dus de druk ligt hoog. Mijn zus die ook meeloopt met Stop Darmkanker vzw, moet haar Erasmusuitwisseling in Zweden onderbreken. De gezamenlijke trainingen worden stopgezet. Veel valt stil en COVID-19 treft iedereen op zijn eigen manier.

coronavirus doet iedereen lopen

Ik voel veel spanning en weet dat lopen me daarbij helpt. Maar ik vind het ook moeilijk, want naar buiten gaan om te lopen geeft me ook weer spanning. Ik merk al snel dat ik tijdens mijn gewoonlijke looptoer heel veel mensen tegenkom, omdat iedereen nu hetzelfde idee heeft en het groen aan het sportkot in Leuven nu eenmaal ideaal is om tot rust te komen.

Naast sporten is ook social distancing heel belangrijk natuurlijk, anders doen we het allemaal voor niets. Ik probeer nu dus nieuwe parcours uit en het leuke is dat ik de buurt een beetje meer verken. Dat gebeurt nu ook vaker samen met mijn huisgenoot en verloofde, waardoor we extra qualitytime hebben.

lopen is luxe

Beginnen met een schema zie ik voorlopig niet zitten. Ik wil gewoon lopen om even aan niets te kunnen denken en frisse lucht te kunnen inademen. Ik geniet zoveel meer van het moment omdat het echt als luxe aanvoelt.

Het plan is om rustig te blijven lopen en dan stilletjes aan weer met een schema te beginnen. Volgende keer meer! Stay safe!

Heeft COVID-19 jou ook aan het sporten gezet? Veel beginnende sporters zijn overenthousiast en lopen makkelijk blessures op. Sport veilig en voorbereid met de verzekering en preventie oefeningen van Zeker Sporten.


lees ook

5 interessante podcasts over wandelen

Podcasts beluisteren tijdens het wandelen heb je misschien al vaker gedaan, maar heb je al eens een wandeling gemaakt met…

Wandelen

Algemene fitheid - Persoonlijk trainingsschema

Beginnende sporters hebben door overenthousiasme en gebrek aan grondige kennis, sneller last van blessures. Sport wordt…

Algemeen

De getunede Porsche in ieder van ons

De verschillende energieleveringssystemen van ons lichaam Om op een begrijpbare manier uit te leggen welke drie brandstoffen…

Gezondheid Training

Van 0 naar 42 km #6: Een beetje gefrustreerd en shin splints

Mijn scheenbeen is opnieuw gevoelig… Een berichtje naar kinesist Danielle leert me dat het om ‘shin splints’ gaat,…

Joggen Training