Van 0 naar 42 km #2: Hoe ga ik om met een blessure?

Trainen voor een marathon is natuurlijk niet zonder risico op blessures… Dat ondervond ik heel snel; na de eerste groepstraining had ik het al zitten. Resultaat: gevloek en een paar traantjes, maar ook enkele wijze lessen.

Eerste groepsles = Eerste blessure

Zoals ik in mijn eerste loopblog vertelde, loop ik samen met een groep de Antwerp Night Marathon op 12 september voor de vzw Stop Darmkanker. In ruil voor je inzet en het ophalen van sponsorgeld word je begeleid, onder andere via maandelijkse groepstrainingen. Ik liep voor het eerst mee eind november. De sfeer was superfijn; allemaal enthousiaste mensen die samen sporten voor anderen.

Om rustig te beginnen, voegde ik me bij het kleine beginnersgroepje. We deden een opwarming, tussendoor krachtoefeningen en oefeningen rond looptechniek, en tot slot samen een intervaltraining afgestemd op ieders eigen niveau. Ik genoot echt van die twee sportieve uren, maar voelde het laatste kwartier een steek in mijn enkel en voet telkens ik die neerzette. Eerst links, daarna ook rechts.

pijnlijke kennismaking met mijn tibialis posterior

Na een week afwachten en rusten, had ik nog steeds pijn tijdens het wandelen. De twee trainers raadden me aan om toch eens naar de dokter te gaan. Ik ging langs bij sportarts Peter Claeys, die vermoedde dat ik met mijn enkels te veel naar binnen zakte en daarbij mijn tibialis posterior (aka achterste scheenbeenspier) overbelastte.

Ik moest daarop steunzolen laten maken en uiteindelijk nieuwe loopschoenen kopen. Daarna merkte ik dat ik tijdens het lopen toch pijn bleef voelen en dat het tijdens het wandelen ook weer terugkwam. Opnieuw een bezoekje aan de dokter, met het verdict: kine. 

eerste keer kiné is... erachter komen dat het niet ontspannend is

Pas toen drong het tot me door dat ik officieel een ‘blessure’ had. Ik moet eerlijk toegeven dat ik even een traantje gelaten heb. Het was intussen 13 januari. Plots moest ik de pauzeknop indrukken, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet wilde.

Ik had ook een totaal verkeerd beeld van kine (zonder afbreuk te doen aan de goede zorgen van mijn kinesist en de stagiaires!). Geen ontspannende massage, wel dry needling, waar ik ook nog eens van wegdraaide… Voor mijn kinesist was dat wel een unicum, want in theorie is het geweten dat mensen soms zo reageren op de naaldjes, maar in de praktijk had hij het nog nooit meegemaakt (daar zie ik de humor wel van in). De volgende sessies verliepen gelukkig zonder naalden, maar helaas wel met pijnlijke massages.

De eerste paar weken mocht ik niet lopen en dus moest ik op zoek naar een andere manier om mijn conditie te onderhouden. Fietsen zag ik niet echt zitten in de stad, dus ging ik zwemmen, op de crosstrainer en véél stappen. Het was frustrerend om niet te kunnen lopen - als je iets niet mag, mis je het plots. Maar het was ook leuk om creatief te zijn en alternatieven uit te proberen. Eind februari was mijn laatste kinesessie en nu begin ik stilaan mijn schema weer op te bouwen. Volgende keer meer daarover!

welke lessen heb ik geleerd?

Relativeren

Eens goed vloeken mag zeker (en dat heb ik ook gedaan), maar zó erg is het ook weer niet. Al bij al viel het goed mee en ben ik nu meer dankbaar voor mijn lichaam en alles wat het kan en voor mij doet, of ik nu een marathon kan lopen of niet.

Geduld hebben

Ik heb geleerd dat ik mijn grenzen moet respecteren en geduld moet hebben met mijn lichaam. Het is gemakkelijk om je in de situatie op te winden en kwaad en gefrustreerd te worden en je lichaam van alles de schuld te geven. Je kunt ook proberen de situatie aanvaarden en zo attent mogelijk voor je lichaam te zorgen door je kine-oefeningen te doen, rust te nemen en goed te eten.

Focus op waarom je het doet

Even pauzeren maakte me meer bewust van waarom ik aan het trainen ben. Tijdens mijn kinebehandeling kwam ik erachter dat de vader van mijn kinesist darmkanker had en dat hij de test net te laat in de bus had gekregen. Me inzetten voor de vzw Stop Darmkanker gaat veel verder dan enkel die marathon lopen… 

Wil je zelf graag meelopen voor Stop Darmkanker? Meer informatie vind je hier

Zeker Sporten helpt je alvast op weg met preventie oefeningen en een sportverzekering voor al jouw trainingen! 


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid