Van 0 naar 42 km #1: Waarom wil ik een marathon lopen?

Af en toe moet een mens zijn grenzen durven verleggen. Nadat ik vorig jaar mijn eerste schuchtere joggingpasjes heb gezet, acht ik nu het moment aangebroken om mijn ambitielat fors hoger te leggen. Je leest het goed! Ik bereid me voor op een marathon, meer bepaald de Antwerp Night Marathon, die -als het coronavirus het belieft- op 12 september 2020 zal plaatsvinden. Deze uitdaging doe ik niet zozeer voor mezelf, maar voor de vzw Stop Darmkanker. In deze eerste blog leg ik je uit waarom ik dat doe en neem ik je mee terug naar september 2019. 

In september 2019 stuurt mijn mama me een e-mail door. Het is een uitnodiging voor een lezing van dr. Luc Colemont over darmkanker en een marathon. Ondertussen ben ik als loper het beginnersstadium enigszins ontgroeid, maar als ik het woord “marathon” hoor, voel ik me plots wel heel moe worden… De volle 42 km? Slik. Mijn jongere zus is wél wild enthousiast - zij wilde altijd al een marathon lopen - maar mijn mama en ik weten het nog niet goed. “Laten we gewoon even luisteren en dan zien we wel”, besluiten we.

Waarom ik loop voor vzw stop darmkanker

Mijn mama had me nog gewaarschuwd dat dr. Colemont zo’n goede spreker was. Voor de lezing wist ik niets over darmkanker, nadien wist ik zeker dat ik me ervoor wilde inzetten.

Wist jij bijvoorbeeld dat*: 

  • 1 op 20 Vlamingen darmkanker krijgt en het in (slechts) 20% van de gevallen erfelijk is?
  • darmkanker heel traag groeit? Het duurt zo’n 8 à 10 jaar voordat een kleine goedaardige poliep mogelijk evolueert tot een kwaadaardig gezwel of kanker.
  • de iFOB-test #poepsimpel is en makkelijk via je huisarts gedaan kan worden? 
  • er bijna evenveel gevallen zijn van darmkanker als van borstkanker, maar het veel minder media-aandacht krijgt?   

Na Colemonts bevlogen lezing ben ik helemaal overtuigd; ik wil helpen. Maar wat met het marathongedeelte? 

antwerp night marathon: een unieke kans

Bruno Mettepenningen, Colemonts partner, legt het uit. In ruil voor inschrijvingsgeld en je inzet om sponsorgeld op te halen, word je klaargestoomd voor de marathon van Antwerpen op 12 september 2020. Twee Nederlandse trainers zorgen voor aangepaste schema’s en advies en organiseren elke maand een groepstraining. Je hebt ook de optie om een halve marathon te lopen.

Extraatje: dit jaar wordt de marathon van Antwerpen losgekoppeld van de Ten Miles omdat het 100 jaar geleden is dat de Olympische Spelen in Antwerpen plaatsvonden. Daarom wordt het een nachtmarathon. Dat is het moment waarop mijn ogen helemaal beginnen te blinken.

ook jij kunt meelopen

De twijfels en weerstand die ik voelde om een marathon te lopen, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik kan geld ophalen voor de vzw Stop Darmkanker, ik kan begeleid worden en ik kan samen met een hele groep anderen vechten voor hetzelfde doel. Terwijl we voor de lezing nog twijfelden, zeggen we nadien meteen tegen elkaar: “We zullen ons dan maar inschrijven, hé!”

En zo begint dus een nieuwe blogreeks over de weg van 0 naar 42 km. Volgende keer: de eerste groepstraining (en de gevolgen daarvan)… Meer informatie over dit initiatief of zelf graag meelopen? Klik dan hier.


lees ook

5 interessante podcasts over wandelen

Podcasts beluisteren tijdens het wandelen heb je misschien al vaker gedaan, maar heb je al eens een wandeling gemaakt met…

Wandelen

Algemene fitheid - Persoonlijk trainingsschema

Beginnende sporters hebben door overenthousiasme en gebrek aan grondige kennis, sneller last van blessures. Sport wordt…

Algemeen

De getunede Porsche in ieder van ons

De verschillende energieleveringssystemen van ons lichaam Om op een begrijpbare manier uit te leggen welke drie brandstoffen…

Gezondheid Training

Van 0 naar 42 km #6: Een beetje gefrustreerd en shin splints

Mijn scheenbeen is opnieuw gevoelig… Een berichtje naar kinesist Danielle leert me dat het om ‘shin splints’ gaat,…

Joggen Training