Sporten op de mooiste herfstspots

Deze week is het de Week van het Bos. Wij bij Zeker Sporten zijn grote fan van sporten in de natuur. Buiten al de natuurpracht, heeft sporten in de natuur ook andere troeven te bieden. Je geniet van frisse lucht en het geeft je de kans om je hoofd eens volledig leeg te maken. Bovenal kan de natuur ook een grote motivator zijn om te sporten. Vooral nu de dagen kouder en frisser worden. Wij gingen op zoek naar de ideale plaatsen om te fietsen, lopen, skeeleren en wandelen.  

Fietsen

Men zegt weleens dat de Vlaming geboren is met een baksteen in zijn maag. Maar ook met een fiets in de hand. Vlaanderen heeft een echte wielertraditie. Zon of regen, de Vlaming kruipt steeds weer op zijn fiets. Ons land telt dan ook heel wat prachtige fietsroutes. Wij stellen je graag twee minder bekende routes voor die ideaal zijn om te fietsen in de herfst.

het kloppende hart van de hoge kempen

Fietsen door de Heide

Fietsen door de Heide - bron: Visit Limburg

Starten doen we in de provincie Limburg. Met ‘fietsen door de bomen’  en ‘fietsen door het water’ heeft het twee bicycle catchers en profileert het zich als HET fietsparadijs van Vlaanderen. Maar met ‘fietsen door de heide’, de minst bekende van de drie, heeft Limburg ook nog een echte hotspot. Een fietstraject van vier kilometer dwars door Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van België. Tijdens dit traject fiets je over de houten fietsbrug van 300 meter en geniet je van een prachtig panoramisch zicht. Wij vonden een fietsroute die jou, naast ‘fietsen door de heide’, ook nog brengt langs de oude mijnsite en natuur- en recreatiegebied Kattevennen.

Startplaats: Station As, Stationsstraat 124, 3665 As
Afstand: 38km
Zie hier de route 

Dambordroute

Kasteel Pecsteen

Kasteel Pecsteen - bron: RouteYou

Tijdens deze fietsroute van zo’n 40 km ontdek je de bosrijke streek ten zuidoosten van Brugge. Je vindt er een afwisselend landschap van bossen, akkers en weiland, vandaar de naam dambordroute. In de 18de eeuw was de bosrijke omgeving populair bij de Brugse adellijke families. Ze kozen deze plaats voor hun buitenverblijven, hierdoor ligt de streek nu bezaaid met kastelen en landhuizen.

Startplaats:  Sint-Elooisstraat, N368, 8020 Oostkamp
Afstand: 40km
Zie hier de route

lopen

De bosoppervlakte in Vlaanderen wordt geschat tussen 135.000 en 145.000 ha. Dit is zo’n 10% van de Vlaamse grondoppervlakte. Heel wat van deze bossen beschikken over bewegwijzerde looproutes. Ideaal voor een loopje tijdens de herfstperiode en zeker tijdens de Week van het Bos. Zie hier twee routes die wij jou graag aanraden.

gerhagen

Lopen in stiltegebied Gerhagen

Gerhagen - bron: Trailexplorer

Het domeinbos Gerhagen is de groene long van de industriegemeente Tessenderlo (provincie Limburg). Met een oppervlakte van 945 ha is het samen met de Merodebossen één van de grootste aaneengesloten bossencomplexen in Vlaanderen. Extra speciaal aan dit domein is dat het door de Vlaamse Overheid als eerste werd beloond met het kwaliteitslabel ‘stiltegebied’. Volgens metingen van geluidsexperts is het er extreem stil. Ideaal dus voor wie graag in stilte loopt.

Gerhagen beschikt daarvoor over drie mooie looproutes. De groene en de blauwe bedragen 4,3 kilometer. De rode lus is een traject van 5,1 kilometer. Bij de start is er een hut waarin lopers zich kunnen omkleden. Langsheen de route is er ook een trimparcours.

Startplaats: Bosmuseum, Zavelberg, 3980 Tessenderlo
Afstand: blauwe lus (4,3km), groene lus (4,3km) en rode lus (5,1km)
Zie hier de route

Zoniënwoud

Lopen in het Zoniënwoud

Zoniënwoud - bron: zonienwoud.be ©Frederic-Demeuse

Het Zoniënwoud, dat enkele kilometers ligt buiten onze hoofdstad, vormt een gigantische groene long. Ideaal om te drukte van de stad te ontvluchten. Het is mogelijk om zelf al de paden te ontdekken, maar je kan ook één van de twee bewegwijzerde routes volgen. Zij die echt graag op ontdekkingstocht gaan tijdens het lopen, raden we aan om diep het bos in te lopen. Het Zoniënwoud beschikt echt nog over heel ongerepte paden waar weinig mensen komen. Dit verhoogt de kans dat je onderweg veel fauna en flora tegenkomt.

Startplaats: Bosmuseum Jan van Ruusbroec, Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart
Afstand: groene lus (6 km), blauwe lus (11,7km)
Zie hier de route

skeeleren

Steeds meer mensen ontdekken opnieuw het plezier van skeeleren. En maar goed ook want het is niet alleen zeer fijn en perfect om samen met vrienden te doen, het is ook nog eens een zeer goede workout. Met skeeleren train je immers zeer veel spieren in je lichaam. We denken dan vooral aan billen en benen maar ook de spieren in onze rug en armen doen actief mee. 

Lees ook: 10 tips om te starten met skeeleren

Hoewel natte wegen niet meteen ideaal zijn voor onze skeelers. Toch nemen we maar best wat tijd om op de droge momenten de skeelers boven te halen, want Vlaanderen telt intussen heel wat mooie skeelerroutes.

ontdek limburg op je skeelers

Skeeleren in Limburg

Bron: Visit Limburg 

Limburg is de fiets hotspot voor de Vlaming. Maar de provincie had ook als eerste in Vlaanderen een bewegwijzerde skeelerroute. Een route van 90 kilometer tussen Genk en Hasselt, langsheen verschillende mooie plekken in Limburg. Maar wees niet bang. De route bestaat uit heel wat kortere lussen. Je hoeft dus niet meteen te gaan voor bijna honderd kilometer.

Startplaats: Hasselt - de Alverberg en het Kapermolenpark. Genk - parking 2 van C-mine, in het SportinGenk-park of aan Sport Vlaanderen Genk.
Afstand: +/- 90 km
Zie hier de route

de polderroute

Skeeleren in West-Vlaanderen

Skeeler door West-Vlaanderen - bron: Westtoer

In Brugge vindt je deze skeelerroute van 32,8 kilometer lang. Maar ook hier kan je kiezen voor een ingekorte route (13,7 km). Vast staat wel dat je tijdens je tocht het mooie poldergebied ontdekt. Vol mooie open weidelandschappen en je doorkruist het natuurgebied Meetkerkse Moeren. In vergelijking met de Limburgse route hierboven, beschikte deze route niet overal over een geschikte ondergrond. Maar dit is zeker geen reden om deze skeelerroute links te laten liggen.

Startplaats: Brasserie de Waterkant, Blankenbergsedijk 75, 8000 Brugge
Afstand: 14 of 33 km
Zie hier de route

wandelen

Wij zeggen resoluut dat wandelen ook een sport is. Wij maakten hierover een video.

Sinds corona woedt er een nieuwe wandelhype. Lockdowns verleidden ons om te gaan wandelen in de bossen, plaatsen waar we voldoende afstand konden houden van elkaar. Het doorbrak ook onze werkroutine toen we allemaal samen van thuis werkten. 

Uit gegevens
 van Polar blijkt dat de populariteit van wandelen eind 2021 nog steeds niet was gaan liggen. Wij bij Zeker Sporten weten ‘zeker’ dat wandelen een blijver is.

stiltewandeling in weert

Wandelen in Weert

Bron: Routezoeker

Button


In 2018 werd deze wandeling nog uitgeroepen tot de mooiste van het land. Je wandelt er doorheen de polders van Bornem en je geniet van vogels en het waaien van de bladeren. En dat kan je heel letterlijk nemen want het gebied werd erkend als stiltegebied. Volgens de metingen ligt het achtergrondgeluidsniveau er onder de 40 decibel.

Startplaats: Streekmuseum De Zilverreiger, Scheldestraat 18,  2880 Weert-Bornem
Afstand: 9 km
Zie hier de route

in de voetsporen van de enamepaters

Wandelen in Ename

Ename - bron: wandeleninvlaamseardennen.be

'In de voetsporen van de Enamepaters, lus 11’ is een route in en om Ename. Een route langsheen een dorp met heel veel geschiedenis. Maar bovenal wandel je er tussen water en bos. Ename bevindt zich in de Vlaamse Ardennen en is een deelgemeente van Oudenaarde. Een heuvelachtig gebied dat zich omgetoverd heeft tot Wandelwalhalla.

Startplaats: Sint-Laurentiuskerk, Paardenmarktstraat, 9700 Oudenaarde
Afstand: Lus 1 - 12,5 km, Lus 2 - 4,8 km
Zie hier de route


                                                                                                                   

lees ook

Sporten met alcohol

Vlaamser kan bijna niet. Een pint na het sporten, een glas wijn bij het eten: voor velen onder ons maakt alcohol nog steeds…

Gezondheid Voeding Training

7 tips om te wandelen tijdens de winter

Je herkent het volgende scenario misschien wel. Je hebt ongelooflijk veel zin om te gaan wandelen tijdens de winter, je…

Wandelen Benodigdheden

De dans van de voorbereiding

Heb jij het ook soms moeilijk om je plan om te sporten in praktijk om te zetten? Vermijd dit met een duidelijk plan.

Training Beginners Trainingsschema

Juist schoeisel kiezen

In dit artikel ontdek je meer over welk type wandelschoen je het beste kiest.

Wandelen Training Benodigdheden