Sporten met een verkoudheid?

We zitten momenteel nog even in lockdown door de coronapandemie en de ziektekiemen zijn momenteel nog steeds in het land. Maar welke invloed heeft dit op je looptraining? Mag je eigenlijk nog trainen als je verkouden bent? Of neem je beter even rust?

Eerst en vooral is om te laten bepalen of je een gewone verkoudheid hebt of dat het griep is. Vaak is het verschil niet direct te merken. Daarom sommen we eerst enkele verschillen op waarbij je het verschil kan opmerken, let wel op, het is altijd aangeraden om een arts te raadplegen. Van griep ben je meestal zieker dan van een verkoudheid. Griep begint meestal ook plots terwijl een verkoudheid geleidelijk begint. Koorts en spierpijn treden meestal niet op bij een verkoudheid. De symptomen van een verkoudheid verdwijnen ook sneller.


De belangrijkste symptomen van griep zijn:

 • snel opkomende koorts (> 38°C)
 • spierpijn, hoofdpijn
 • koude rillingen
 • vermoeid en uitgeput
 • keelpijn
 • hoesten

Een verkoudheid zit meestal op de bovenste luchtwegen (ontstoken keel en neusholtes) en start meer geleidelijk:

 • keelpijn
 • hoesten
 • hoofdpijn
 • lichte spierpijn
 • loopneus, snotteren
 • Bij volwassen bijna nooit koorts

En het is ook die koorts die het grootste verschil maakt. De gouden regel is, sport niet als je koorts hebt, je hebt daar zelfs een negatief trainingseffect van. Een pijnstiller zal de koorts wel tijdelijk doen dalen, maar hou jezelf niet voor de gek, de koorts is er nog dus meet je koorts enkel als de pijnstillers uitgewerkt zijn.

Ga ook niet meteen terug sporten als de koorts weg is, neem minstens 2 dagen recuperatie.

Doe de nek-test

De wat? De nek-test. Het is een heel eenvoudige test om voor jezelf te bepalen of het verstandig is om nog te gaan lopen. Als de ziekteverschijnselen zich uitsluitend boven de nek bevinden: Verstopte neus, oorpijn, keelpijn, geen koorts. Dan kan je gerust nog gaan sporten, al is het wel verstandig om intensieve inspanningen te vermijden.

Situeren de klachten zich onder de nek: Hoesten, kortademigheid, koorts, spierpijn in armen en benen. Dan sport je best niet, het lopen zal het herstelproces van de ziekte vertragen en een negatief trainingseffect opleveren. Neem na het verdwijnen van de ziektesymptomen nog (minstens) 2 dagen rust.

Antibiotica

Ondanks dat het sowieso niet aangewezen is om antibiotica te nemen bij een gewone verkoudheid of griep toch een klein woordje over trainen als je antibiotica neemt. Antibiotica bestaat uit bacteriën die de slechte bacteriën in je lichaam aanvallen. Dit proces kost veel energie waardoor het aangewezen is je trainingen aan te passen. Ook enkele dagen na de Antibioticakuur moet je lichaam nog herstellen. Mag je dus nog trainen als je antibiotica neemt? Op zich heeft de antibiotica geen negatieve invloed maar het vraagt veel energie, als je (te) intensieve inspanningen doet kan je andere klachten zoals peesontstekingen oplopen. Het is dus aangeraden om te rusten of inspanningen aan een lage intensiteit te doen.


 

lees ook

Lopen op de loopband

Wanneer het buiten regent is de verleiding al snel groot om op de loopband te stappen. Maar train je dan eigenlijk wel…

Joggen

Foodblog Mexicaanse volkorenwraps

Mexicaanse volkorenwraps met quinoa, kikkererwten & avocado. Voor dit eenvoudig, maar overheerlijk receptje liet ik…

Voeding Gezondheid Alle

Running apps, een vloek of een zegen?

Running apps zijn bijna niet meer weg te denken uit de loopwereld. Bijna iedere loper heeft wel 1 loop app op zijn smartphone…

Training Trainingsschema Alle Benodigdheden Beginners Materiaal

Sporten met een verkoudheid?

We zitten momenteel nog even in lockdown door de coronapandemie en de ziektekiemen zijn momenteel nog steeds in het land.…

Alle Gezondheid