Sporten met alcohol

Vlaamser kan bijna niet. Een pint na het sporten, een glas wijn bij het eten: voor velen onder ons maakt alcohol nog steeds deel uit van het dagelijkse leven. Op recreatief niveau zijn sport en alcohol onafscheidelijk verbonden. Het zit bijna in onze genen om de traditie hoog te houden. Van wielertoeristen die na hun rit genieten van een lekkere trappist tot voetballers in de kantine die een frisse pint bestellen. Helaas, is sporten met alcohol geen goed idee. We leggen je graag uit waarom. 

Sporten met alcohol zorgt voor dubbel werk

Bij een stevige fysieke inspanning zoals sport zet je je lichaam flink aan het werk. Je lichaam verbruikt energie en moet nadien herstellen. Bij het drinken van alcohol moet je lichaam ook werken. Alcohol wordt namelijk door ons lichaam beschouwd als een giftige stof die het liever kwijt is als rijk. Na het drinken gaat de lever daarom meteen aan de slag met het afbreken van alcohol. Gedurende dit proces is er minder energie en aandacht aan enerzijds de fysieke inspanning en anderzijds het herstel ervan. 

Sport en alcohol gaan daardoor niet goed samen. Bovendien vergroot het de kans op uitdroging, blessures en vermindert het uithoudingsvermogen van het hart doordat je lichaam zich focust op alcoholafbraak en niet op het herstel na de inspanning. Als je geen risico’s wil nemen voor een wedstrijd, training of stevige fysieke inspanning, vermijd je alcohol het best 48 uur erna én voordien. 

drink met mate(n)

Blijf je toch graag trouw aan de oer-Vlaamse traditie van een lekkere trappist na je fietsrit? Dat kan met de juiste aanpak. Vul je verloren reserves zoals vocht en suikers eerst terug aan. 

Door je inspanning ben je vocht in de vorm van zweet verloren. Drink je daarna alcohol, dan verlies je nog meer vocht doordat de nieren meer urine afscheiden. Uitdroging ligt op de loer. Voldoende water drinken is hier de boodschap. Een andere valkuil door alcoholconsumptie na het sporten is het plotse tekort aan suikers in het lichaam. Je lichaam gebruikt suikers tijdens het sporten of stevige fysieke inspanning en zet deze om in energie. Door alcohol te nuttigen verbruik je nog meer suikers nodig voor het afbraakproces in de lever. Deze reserves moeten terug worden aangevuld. En de aanwezige suikers in alcoholische dranken zijn onvoldoende om deze reserves terug aan te vullen. Dit is het moment dat men zich moe en suf begint te voelen. Een koolhydraatrijke snack of maaltijd biedt soelaas.  

Bovendien zorgt alcoholconsumptie na sport voor een langzamer herstel van het lichaam. Je kan meer last krijgen van spierpijn, blessures en vermoeidheid. Drink dus niet te veel, maar met mate(n).

Blogbericht: Water, het magische elexir voor een gezond lichaam

Feit of fabel: kan je alcohol uitzweten? 

In tegenstelling tot wat sommige denken kan je een kater na een stevig feestje niet uitzweten. Sporten zorgt er niet voor dat alcohol sneller uit je lichaam verdwijnt. Zoals eerder vermeld wordt alcohol in je lichaam afgebroken door de lever. De lever breekt alcohol niet sneller af door te sporten. Bovendien verlies je door sport vocht in de vorm van zweet, terwijl je lichaam juist nood heeft aan vocht. Dit vocht tekort veroorzaakt de gekende hoofdpijn. Je kater proberen te verminderen door sport is dus geen goed idee. Het maakt je kater eerder erger. Wel kan bijvoorbeeld een rustige wandeling of rust helpen je beter te doen voelen. 

conclusie

Haal je goede voornemens van januari van onder het stof, plan je sportieve doelen in en doe mee met Tournée Minérale het hele jaar door! Helaas voor velen, gaan sport en alcohol niet goed samen. Er zijn genoeg negatieve effecten van alcoholconsumptie op ons lichaam aangetoond. Blijf je toch graag trouw aan die oer-Vlaamse traditie? Pak het dan verstandig aan en vul eerst je verloren reserves aan. Je herstelprocessen worden namelijk zo goed als direct gepauzeerd doordat het lichaam eerst de gifstof, alcohol, wil afbreken. Drink dus niet te veel, maar met mate(n). 

Blogbericht: Sportuitdagingen in 2023


                                                                                                                   

lees ook

Sporten met alcohol

Vlaamser kan bijna niet. Een pint na het sporten, een glas wijn bij het eten: voor velen onder ons maakt alcohol nog steeds…

Gezondheid Voeding Training

7 tips om te wandelen tijdens de winter

Je herkent het volgende scenario misschien wel. Je hebt ongelooflijk veel zin om te gaan wandelen tijdens de winter, je…

Wandelen Benodigdheden

De dans van de voorbereiding

Heb jij het ook soms moeilijk om je plan om te sporten in praktijk om te zetten? Vermijd dit met een duidelijk plan.

Training Beginners Trainingsschema

Juist schoeisel kiezen

In dit artikel ontdek je meer over welk type wandelschoen je het beste kiest.

Wandelen Training Benodigdheden