Sporten in het donker doe je zo!

Het jaar loopt op zijn einde en het wordt steeds sneller donker. De kans is dan ook groot dat je in deze periode in het donker zal lopen. Om veilig te blijven sporten, geven we jullie graag wat advies en tips.

ZICHTBAARHEID

Het belangrijkste bij sporten in het donker is uiteraard de zichtbaarheid, met eerst en vooral uiteraard de zichtbaarheid van jezelf.

1. Als het donkerder wordt zullen mensen of auto’s al veel dichter bij jou moeten komen vooraleer ze je zien. Probeer er dan ook voor te zorgen dat je zo zichtbaar mogelijk bent. Draag fluo kledij, een fluovestje of zelfs een licht harnas. Ook verschillende loopschoenen hebben reflecterende strips, maar denk er wel aan dat je een schoen niet moet kopen voor hoe hij eruitziet maar hoe goed hij zit. Voor fietsers is het aankopen van reflecterende overschoenen een goed idee. Extra voordeel: ze zijn nog eens extra warm kunnen en ze beschermen je voeten en fietsschoenen tegen wind en water.

2. Denk vooraf goed na over het parcours dat je wil afleggen. Zijn er verlichte paden? Is het oppervlak vlak? Als dat niet het geval is, is er dan een alternatief te vinden waar ik kan gaan sporten?

3. Als je in het donker gaat sporten is ook de kans op kleine blessures zoals het omslagen van een enkel, of een verrekking door het wegglijden op een glad stuk heel wat groter. Daarom is het aangewezen om je training aan te vullen met oefeningen voor het verbeteren van je enkelstabiliteit en je proprioceptie. 

4. Begeef je zo veel mogelijk in de tegengestelde richting van het verkeer, dan merken de tegenliggers je veel sneller op.

SNELHEID

Het klinkt misschien raar maar de duisternis kan je snelheid beïnvloeden. Als je in het donker gaat lopen, fietsen, wandelen of skeeleren, lijkt de omgeving sneller voorbij te gaan, daardoor krijg je het gevoel dat je sneller gaat. Hierdoor ga je het tempo lager leggen en zal je dus aan een lagere intensiteit getraind hebben dan je dacht. Tegenwoordig kan een sporthorloge je al wel helpen bij het juist inschatten van je tempo. Op de fiets heb je natuurlijk ook je fietscomputer om je snelheid te registreren. 

temperatuur

Wanneer de zon ondergaat zal de temperatuur ook sneller dalen. Uiteraard is dat niet de enige bepalende factor maar toch zal je in het donker nog meer rekening moeten houden met de temperatuur. Denk goed na welke kleding je draagt want de temperatuur heeft een grote invloed op je energiegebruik.

Kleed je je te warm aan, dan ga je enorm zweten en zal je te veel vocht verliezen. Kleed je je te licht aan, dan moet je lichaam veel moeite doen om op temperatuur te blijven waardoor je minder energie in het sporten kan stoppen. Zet zeker iets op je hoofd! 70% van je warmteverlies gaat via je hoofd. Een simpele (lichte) muts of pet kan je dus heel wat meer energiebehoud opleveren. 

Meer weten of wat koude met je lichaam doet? Lees hier meer.

SPREEK AF

Probeer als het donker is zoveel mogelijk in groep te sporten. Niet alleen is het veiliger dan alleen, het is ook aangenamer. En het gaat toch altijd een beetje vlotter als je wat gezelschap hebt. Vind je door omstandigheden toch niemand om bijvoorbeeld mee te gaan skeeleren? Laat dan zeker aan iemand weten dat je weg bent.

EXTRA TIPS

  • Luister niet naar muziek terwijl je sport, zo hoor je omgevingsgeluiden die je misschien kunnen waarschuwen zoals een rijdende auto.
  • Wees alert. Hou altijd goed je omgeving in de gaten zodat je kan ingrijpen waar nodig.
  • Vermijd afgelegen wegen/paden. Loop eventueel twee keer een klein rondje als dat goed verlicht en bevolkt is.
  • Kijk regelmatig even naar beneden. Als het licht is zouden we dit afraden omdat dit je loopstijl beïnvloed maar in het donker toch liever safety first!
  • Is het te slecht weer? Doe gerust een training op de loopband of rollen! Lees hier meer.


                                                                                                                   

lees ook

Sporten met alcohol

Vlaamser kan bijna niet. Een pint na het sporten, een glas wijn bij het eten: voor velen onder ons maakt alcohol nog steeds…

Gezondheid Voeding Training

7 tips om te wandelen tijdens de winter

Je herkent het volgende scenario misschien wel. Je hebt ongelooflijk veel zin om te gaan wandelen tijdens de winter, je…

Wandelen Benodigdheden

De dans van de voorbereiding

Heb jij het ook soms moeilijk om je plan om te sporten in praktijk om te zetten? Vermijd dit met een duidelijk plan.

Training Beginners Trainingsschema

Juist schoeisel kiezen

In dit artikel ontdek je meer over welk type wandelschoen je het beste kiest.

Wandelen Training Benodigdheden