Om blessures te vermijden is de keuze van de juiste loopschoenen van groot belang. Een goede loopschoenen geeft je voldoende schokdemping en corrigeert vaak de manier waarop je loopt. Zo kan je veel overbelastingsblessures vermijden, die je met andere loopschoenen misschien wel zou kunnen oplopen. Maar waar moet je allemaal rekening houden bij de aankoop van een loopschoenen?
DE ZOOL VAN DE SCHOEN

De belangrijkste functie van de schoenzool is het absorberen van schokken. Afhankelijk van je lichaamsgewicht kies je voor een zool die iets sterker of net soepeler is. Een te zachte schoen gaat ten koste van je stabiliteit tijdens het lopen, een te stijve schoen beperkt je natuurlijke looppatroon. Je hebt ook schoenen die breder of smaller zijn, naargelang de bouw van je voet.
DE STABILITEIT VAN DE SCHOEN

Een loopschoen moet het enkelgewricht goed ondersteunen. Maar de voet mag ook niet te vast zitten, een schoen moet de loopbeweging goed kunnen uitvoeren. Enerzijds moet het de enkel wel ondersteunen, anderzijds moet de schoen soepel genoeg zijn rond de middenvoet. Het verschilt van persoon tot persoon welke schoen die functie het beste vervult.
DE VOETAFWIKKELING
De keuze voor een bepaalde schoen is eveneens afhankelijk van de manier waarop je jouw voet afrolt. Er bestaat een onderscheid tussen neutrale-, overpronatie- en oversupinatieschoenen:
- De neutrale schoen is geschikt voor iemand die een normale afwikkeling heeft van de voet. Dat wil zeggen dat je voet ongeveer een rechte lijn maakt bij het afwikkelen.
- Overpronatie schoen is een schoen ontwikkeld voor mensen die hun voet te veel naar de binnenkant af rollen.
- Oversupinatie is een schoen ontwikkeld voor mensen die hun voet te veel naar de buitenkant af rollen.
Een schoen kan ook verschillen naargelang je een normale voet, een platvoet of een holle voet hebt.

Platvoeten, zoals je hierboven ziet, veranderen heel de lichaamshouding. Dat kan leiden tot lage rug- of knieklachten. Wanneer je holvoeten hebt, merk je dat de lichaamshouding eveneens verandert. Lage rugklachten, overbelasting van de voetzolen en een verhoogde spierspanning kunnen daarvan het gevolg zijn.
HOE KIES JE DE JUISTE LOOPSCHOEN?

Ga naar een loopspeciaalzaak en neem je oude schoenen mee. De mensen daar hebben veel kennis van zaken. Ze kijken naar het slijtageprofiel van je vorige schoenen, testen je op de loopband en kunnen vaak nog extra correcties aanbrengen d.m.v. speciale zolen. Je betaalt er misschien iets meer dan elders, maar dat weegt gewoonweg niet op tegen de risico's op blessures die je loopt met goedkopere, verkeerde loopschoenen.
Kijk niet naar het uiterlijk van de schoen, maar voel hoe hij zit. Pas ook altijd meer dan één paar zodat je kan vergelijken. Wat nog helpt is vragen of je even mag lopen met de schoenen, daardoor zal je meteen aanvoelen welke schoen het beste zit. Er is namelijk vaak een groot verschil tussen lopen en stappen met deze schoenen.
Zorg dat je de schoenen zeker niet te groot of te klein koopt. De loopschoen moet perfect passen, ook in de breedte. Aarzel niet om nog eens achter andere schoenen te vragen, het is van groot belang dat je precies de juiste schoen meekrijgt.
LAAT JE SCHOENEN RUSTEN

Met een goede loopschoen kan je ongeveer 1000 km. Nadien is het aangeraden een nieuw paar loopschoenen te kopen. De levensduur hangt ook af van de kwaliteit van de loopschoenen, het onderhoud, je loopstijl en de ondergrond waarop je loopt. Daarnaast is het een goed idee om meer dan 1 paar loopschoenen te hebben. Zo kan je - als je vaak gaat lopen - je jouw schoenen laten ‘rusten’, zodat de zool zijn oorspronkelijke staat terug kan aannemen. Dat proces vraagt 48uur. Gun hen de rust, zodat je optimaal kan genieten van jouw loopschoenen.