Runraad: de ideale loopkledij

Wat is goede loopkledij? Natuurlijk is er niets mis met een losse shirt of een gewone trainingsbroek. Maar als je voor het ultieme loopcomfort wil gaan, draag je best aangepaste, technische loopkledij.

AANGEPAST ONDERGOED

Het eerste dat je aantrekt is je ondergoed. Daar kan je al meteen het verschil mee maken. Herenondergoed is ontworpen om goed aan te sluiten op het lichaam. Het voelt aan als een tweede huid, ondersteunt de spieren, zorgt voor een constante warmte en vergemakkelijkt het bewegen. De gebruikte materialen zijn ademend, voeren transpiratie af en reguleren de lichaamstemperatuur. Voor dames is een sportbeha een aanrader. Die zijn meestal uitvoerig getest, zodat ze optimaal comfort bieden tijdens de inspanning: betere ondersteuning, veel bewegingsvrijheid, opvangen van schokken,… De materialen zijn ademend en luchtig en de naadloze cups vermijden wrijving. Bovendien zijn sportbeha's voor hardlopen erg gemakkelijk aan te trekken, dankzij de gekruiste en verstelbare schouderbandjes.

ADEMEND T-SHIRT

Tijdens het lopen is het van groot belang om je lichaamstemperatuur te behouden en de huid droog te houden. Om te vermijden dat je afkoelt en voor meer comfort bij het lopen in elk soort weer, is het van groot belang een ademende T-shirt of broek te dragen. Die zijn vervaardigd uit materialen die de transpiratie afvoeren en de huid droog houden. Precies om die reden zijn katoenen T-shirts te vermijden. Die nemen vocht op, dat vocht wordt koud en koelt je af. Naar welke materialen je dan wel moet zoeken? Polyestervezels, elastaan en polyamide. Die stoffen houden de lichaamswarmte vast en voeren tegelijk transpiratie naar buiten af.


iSOLERENDE LAAG

Lopen doe je buiten en daar kan het al eens fris zijn. Die koude kan je gelukkig buiten houden met loopoutfits in ademende en isolerende materialen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken om de luchtcirculatie. De kledij is dusdanig gefabriceerd dat ze geen koude binnen laat en de warmte wel uitlucht. Isolerende kleding herken je aan lichte, luchtige en warme materialen, zoals fleece vest, loopbroek, warmteregulerend shirt,…


WIND BLOKKER

Wind verhoogt het koudegevoel en kan je dus ook missen. Daar weet het windjack wel raad mee. Opnieuw voorkomen allerlei technische en ademende materialen dat er wind doorheen blaast, zodat je geïsoleerd blijft van de buitentemperatuur. Bij regen voorkomt een waterdicht exemplaar dat water binnendringt in de stof, zodat je lichaam droog blijft. Dat wil je echt wel hebben, want denk erom dat, eenmaal je doornat bent, je jezelf nauwelijks kan verwarmen tijdens je loopsessie.


ONDERHOUD

Die technische loopkledij uit al die speciale materialen is verrassend eenvoudig te onderhouden. De stoffen polyester, elastaan en polyamide zijn onderhoudsvriendelijk en rekken niet uit na vele wasbeurten. Ze zijn heel gemakkelijk te wassen op 30°, in de wasmachine of met de hand. Dit soort kleding droogt bijzonder snel.


Bron: http://nl.kalenji.be/advice/waarom-speciale-loopkleding-dragen


                                                                                                                   

lees ook

Van de zetel tot de finish van een halve marathon: deel 1

Van de ene op de andere dag bekruipt jou de drang om een halve marathon te lopen. Slechts één probleem, je conditie is…

Training Joggen

Wees de man met de hamer te slim af, drink koolhydraten

Tijdens de jongste editie van de Ten Miles in Antwerpen was de man met de hamer bijzonder actief. Hij velde de ene na de…

Gezondheid Voeding

Vier eenvoudige weetjes om efficiënter te trainen

Een doordacht bewegingsschema zal ervoor zorgen dat de kans op blessures minimaal blijft. Tegelijkertijd ligt in deze planmatige…

Training Trainingsschema

Runraad: de ideale loopkledij

Wat is goede loopkledij? Natuurlijk is er niets mis met een losse shirt of een gewone trainingsbroek. Maar als je voor het…

Joggen Benodigdheden Training

This text is set by default and is suitable for edit in real time. By default the drag and drop core feature will allow you to position it anywhere on the site. Get creative, Make Web.