Running apps, een vloek of een zegen?

Running apps zijn bijna niet meer weg te denken uit de loopwereld. Bijna iedere loper heeft wel 1 loop app op zijn smartphone staan.
Het fenomeen gaat zelfs zo ver dat sommige lopers durven te zeggen: "Als het niet op Stava staat, heb je niet gelopen!"
In dit artikel gaan we jullie de voor- en nadelen vertellen van dit soort apps.
Daarnaast stellen we graag nog enkele potentiële apps voor die je kan gebruiken voor je trainingen.

Waarom zijn running apps een zegen?

Running apps kunnen statistieken bijhouden over je eigen trainingsomvang, trainingsintensiteiten, parcours,… Zo krijg je een goed beeld van je belasting in trainingen en kan je hier je volgende sessies op afstellen. Voor gespecialiseerd trainingsadvies schakel je best je clubtrainer in. Dat kan een running app niet.

Om je training te tracken, heb je niet noodzakelijk een sporthorloge nodig. De meeste apps op je smartphone hebben ook een GPS-tracking systeem waardoor ze de functies van je sporthorloge overnemen. Zo kan je zien hoeveel kilometer je in een bepaalde tijd hebt gelopen. Dat maakt het een stuk goedkoper. Een nadeel is wel dat je geen hartslagmeting hebt tijdens je inspanning. Hartslagmeting geeft een extra aanduiding hoe je de training hebt ervaren of aan welke intensiteit je delen van de training hebt afgewerkt.

Tot slot is het ook fun! Je doet eens iets anders. Je kan andere personen hun parcours bekijken én nalopen. Of een ludieke loop waarbij je een figuur probeert te lopen. KLIK HIER om enkele voorbeelden te bekijken.


Waarom zijn running apps een vloek?



Ten eerste... Running apps kunnen een droombeeld creëren dat je het gehele trainingsproces in eigen handen kan nemen. Wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt, stem je dit best af met een ervaren trainer/coach. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan zoals blessures of overtraining.

Daarnaast kan je het delen van je activiteit als norm ervaren. Vergeet niet dat je nog steeds loopt uit eigen wil, om je eigen doelstellingen te behalen (wat deze ook mogen zijn).

Ten derde, als je een running app gebruikt tijdens het lopen, ben je steeds bereikbaar op je telefoon. Toch is het beter dat als je gaat lopen, je even niemand kan storen. Een momentje gunnen voor jezelf, even je hoofd leegmaken, genieten van de inspanning en van de natuur,… Tip: zet je smartphone op stil (zonder trillen). Zo hou je jezelf niet bezig met bereikbaar te zijn, maar wel met lopen.



DE TOP 3 beste running apps van het moment

We sommen graag nog enkele suggesties op van running apps die je kan gebruiken. Gebruik je meerdere van onderstaande of andere platformen?  Dan kan je de website Tapiriik gebruiken om alle accounts aan elkaar te linken. 

1. STRAVA
2. nike run club
3. ASICS Runkeeper

De markt van bestaande apps evolueert enorm snel. Wat vandaag in is, is morgen verouderd of wordt vervangen door betere alternatieven. Daarom, lees dit artikel in zijn juiste tijdscontext, m.n. april 2021.


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding