Risicovol stilzitten of veilig sporten?

De Fitbits en programma’s voor 10.000 stappen vliegen ons om de oren. Maar wat zegt de wetenschap over het verband tussen onze gezondheid en onze fysieke fitheid? Wat zijn de risico’s van niks doen? 

Laat ons een oude wijshuid uit de 18e eeuw opvissen:

“An ounce of prevention is worth a pound of cure”.

Met andere woorden: een kleine investering in preventie krijg je in veelvoud als herstelmiddel uitbetaald. Het zijn profetische woorden van Benjamin Franklin, een Amerikaans wetenschapper en diplomaat. Franklin mikte met zijn uitspraak dan wel op de brandveiligheid van de Amerikaanse huizen, toch lijken deze woorden ook toepasselijk op onze huidige gezondheidszorg. Die is steeds meer op preventie gericht. Vaccinaties worden op grote schaal terugbetaald, we laten ons uitgebreid screenen en de roep om meer te gaan sporten wordt alsmaar groter. 

minder risico op overlijden

Nog zo’n levenswijsheid:

“Sitting is the new smoking.”

Een citaat dit keer van Dr. Levine, professor aan de prestigieuze Amerikaanse Mayo Clinic. En gelijk heeft hij. Een hoge bloeddruk, roken en diabetes leveren dan wel de belangrijkste risico’s voor overlijden op. Maar direct daarna volgt een levensstijl zonder beweging. En dit gaat verder dan de gekende problemen met hart- en vaatziektes. Studies wijzen uit dat fysiek fitte mensen een betere prognose hebben om te herstellen van tal van andere aandoeningen (waaronder kanker) dan minder fitte patiënten.

Hoe meer hoe liever

Meer bewegen en sporten dus. Maar hoeveel meer? Als je de relatie bekijkt tussen beweging en de gunstige gezondheidseffecten die daaruit volgen, dan loopt die redelijk rechtlijnig. Hoe meer je sport, hoe groter de gezondheidswinst die je boekt. Hoe intensiever de inspanning, hoe minder tijd je nodig hebt voor hetzelfde effect. We duiden het even met deze vergelijking tussen lopen en wandelen. 

Vergeet niet dat de grootste gezondheidswinst in het begin geboekt wordt. Als je jarenlang niets hebt gedaan en je begint te bewegen, hoe weinig ook, dan ga je er al gigantisch op vooruit. Je bewijst jezelf dus al een dienst van zodra je uit je zetel komt. Als dit niet kan tellen qua motivatie!

Weinig tijd om te sporten? Met deze 5 tips implementeer je beweging in jouw dagelijkse routine:

1. Kies voor de tweewieler. Nog snel langs de supermarkt? Laat de auto thuis staan en kies vaker voor de fiets. Het is gezond, beter voor het milieu en je bespaart kosten aan je auto. Alleen maar voordelen toch?! Ga ook eens voor een grotere uitdaging en ga met de fiets naar het werk of kies voor een gezellige fietstocht op je ‘luie’ zondagnamiddag! 

2. Een hond in huis? Een viervoeter kan je helpen meer te bewegen. Verander de ‘snel een blokje rond met de hond’ in een aangename wandeling. Kies eens voor een alternatieve wandelroute langs het bos of het park. Bekijk het als jouw +/- 45 minuten volledige rust in het hoofd, op je eigen wandeltempo, in het gezelschap van je troeteldier.

3. Ga een keertje rechtstaan. Bedenk wat je allemaal zittend doet in je leven… Doe dit nu al rechtstaand! Simpel als dat. Staand internetten, eten, telefoneren,… Maak er een gekke uitdaging van. 

4. Doe-het-zelf. Huishoudelijke klusjes brengen veel beweging met zich mee. De auto wassen, tuinieren, stofzuigen,… met wat opzwepende muziek erbij wordt dit een fijne work-out. Bovendien bespaar je geld door het zelf te doen!

5. Kleine aanpassingen in je werkomgeving. Heb je een bureau job met veel zittende uren? Kies er dan voor om je vuilbak, printer, koelkast,… wat verder weg te zetten. Probeer zo het zitten om het half uur te onderbreken. 

Geprikkeld om meer te bewegen alleen, met je gezin of collega’s? Zowel stilzitten als sporten is niet zonder risico’s. Ontdek de verzekering van Zeker Sporten en beweeg meer met een veilig gevoel.


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding