Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning opdragen met vinger naar de hemel , het brengt deze jongens niet terug , ze komen terecht in het steeds groter wordende peloton dat eeuwig surplaced (ik bespaar u al de namen).

Ook de opmerkingen van betrokkenen: ‘ het is het noodlot’, ‘niets aan te doen’ ‘ of het nu de val of een hartstilstand was , het maakt niet uit ‘, ‘ we willen niet dat er in onze jongen gesneden wordt’ brengt ons geen stap dichterbij een verklaring voor dit abrupt ‘wegvallen‘ van jonge, schijnbaar kerngezonde, sporters.

Veelvoorkomende aandoening

Terug naar de kern van de zaak, rationeel, wat o zo moeilijk is in het meest emotionele facet van het leven: een dierbare plots verliezen op een onaanvaardbare manier. 3 op 100.000/jaar, dit maakt waarschijnlijk een totaal van een 30tal sporters jonger dan 35 jaar die het slachtoffer worden van een fatale hartstilstand, sommigen halen de pers, velen niet, hun overlijden wordt dikwijls niet in verband gebracht met sport.

Te vermijden? Ja , toch voor een deel . 90% van de onderliggende hartaandoeningen sporen we op via een goed sportmedisch onderzoek met een ECG (hartfilmpje) (de weg hiernaartoe vind je via www.sportkeuring.be), 10% glippen tussen onze medische vingers en we weten niet waarom.

Oplossingen

Hiervoor is een plan nodig en wat politieke moed en verantwoordelijkheid. Het plan ligt al 4 jaar op tafel: Het SportCardiaaal Actieplan. De overheid twijfelt, wacht af en verschuilt zich achteraan in het peloton, uit de wind.

Een complex probleem pak je best langs verschillende kanten aan. Het SportCardiaal Actieplan bestaat uit 3 peilers:

  1.  Zorg dat meer sporters de vragenlijst invullen op www.sportkeuring.be om hartaandoeningen vroegtijdig te kunnen opsporen, het credo: ‘voorkomen is beter dan genezen ‘is de hoeksteen van de moderne geneeskunde.
  2.  Leer ieder kind vanaf middelbare school reanimeren en zorg voor meer toegankelijke ‘hartstarters’ (AED toestellen).
  3. Installeer een ‘meldpunt’ voor sportgerelateerde hartstilstand waar alle gevallen individueel verder onderzocht worden via een expertengroep met autopsie, genetisch onderzoek, getuigenverklaringen, opvragen medische en sportmedisch dossier, uitlezen hartslagmeters, enzovoort. Dit is de enige manier om de puzzelstukjes na een tijdje samen te kunnen leggen om mogelijks meer inzicht te krijgen in iets wat we nu niet zien.

Een stap vooruit

Het diepste respect voor nabestaanden die de harde beslissing moeten nemen om hun geliefde af te staan voor autopsie en staalname. Maar we moeten beseffen dat dit levensreddend kan zijn niet alleen voor andere familieleden die misschien nietsvermoedend dezelfde onderliggende afwijking dragen maar ook op langere termijn voor andere jonge sporters. Informatie, empathie en begeleiding is essentieel zodat nabestaanden de correcte keuze maken, een keuze die nadien niet meer gemaakt kan worden en waar velen spijt van hebben .

Dat is de reden dat we niet meer dralen of ons verschuilen achteraan in het peloton, we lanceren de hulplijn voor iedereen met vragen over hartstilstand in de sport en een telefoonnummer voor nabestaanden, zodat jonge sporters die sterven, niet meer verdwijnen uit het zicht maar ons helpen om een oplossing te vinden voor deze steeds terugkerende menselijke tragedies.

Meer weten? Klik dan hier.


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid