Is nuchter trainen goed?

Moet je ontbijten voordat je gaat sporten? Dit is een vraag die veel duuratleten zich stellen. Volgens sommige bronnen is het niet goed om nuchter te trainen, terwijl anderen wel zeggen dat nuchter trainen goed is om je gezondheid en prestaties te verbeteren. Wil jij weten of nuchter trainen goed voor je is of niet, lees dan snel meer!

Wat is nuchter trainen precies?

Nuchter trainen betekent dat je ’s morgens eerst gaat trainen, zonder dat je ontbeten hebt. Een glas water of kopje koffie drinken kan geen kwaad maar er zou wel minstens 8 uur tussen je vorige maaltijd en het begin van je training moeten zitten. Melk en suiker toevoegen aan je koffie moet je dan ook wel even laten voor wat het is., want het is de bedoeling dat je “leeg” vertrekt en dus geen calorieën binnenkrijgt voor je start. 


5 POSITIEVE PUNTEN

1. 50% meer vet VERBRUIK

Als je nuchter sport, wordt het hormoon 'adrenaline' verhoogd. En adrenaline zorgt voor meer vetverbranding. 

2. BETER PRESTEREN

Bepaalde soort eiwitten  (enzymen) die  suikers en vetten afbreken, gaan beter werken tijdens en na een periode van nuchter trainen.
Daarnaast kunnen vetten in de spier beter gebruikt worden in spiervezels, hierdoor kan er meer suiker gespaard worden tijdens lange trainingen.
Als je meer nuchter traint, leer je je bloedglucose beter op peil te houden. Hierdoor zal je minder suikerspiegeldipjes krijgen (hypoglycemie).

3. MINDER LACTAATPRODUCTIE 

Het punt tot verzuring en het opstapelen van lactaat wil iedere atleet zo lang mogelijk rekken. Als je nuchter traint, wordt de lactaatproductie onderdrukt.

4. MINDER INSULINEGEVOEILIGHEID

Dat cellen ongevoelig worden voor het opnemen van insuline, is een steeds groter gezondheidsprobleem in de Westerse wereld. Wanneer je nuchter traint, wordt je lichaam terug gevoeliger voor het opnemen van insuline, dit beïnvloedt het aantal suikers in je spieren.

5. MINDER GEWICHTSTOENAME

Door nuchter te trainen, zal de vetverbranding de hele dag hoger zijn, wat mogelijk een verklaring is voor het tegengaan van gewichtstoename.


VOOR WIE IS NUCHTER TRAINEN GOED?

De beginnende loper om je vetverbranding en uithouding te stimuleren, een gezond gewicht te behouden en insulineresistentie te voorkomen.

De gevorderde recreatieve loper om je basisuithouding te verbeteren door aan een bepaalde loopsnelheid, meer vetten en minder suikers te gebruiken .

De competitieloper om aanpassingen in de spier te stimuleren die kunnen leiden tot prestatieverhoging.


HOE BEGIN JE ERAAN?

Bouw de duur op van 15min tot 60min. Gevorderde atleten kunnen al tot maximaal 90-120 minuten nuchter lopen. De ideale intensiteit zit in trainingszone 1 en/of 2. 

ENKELE TIPS

Drink een glas water of eventueel een tas koffie (zonder suiker en melk) voor je vertrekt 
- Leg je loopkledij in de avond klaar, zo kan je in de ochtend snel starten
- Neem een energiereep of energiegel mee in geval van nood
- Koolhydraten en eiwitten nadien eten is heel belangrijk
- Ga niet altijd nuchter lopen want trainingsvariatie is goedDit artikel werd geschreven door Stijn Witters in samenwerking met Go Dare


                                                                                                                   

lees ook

Deel 2: Guido Everaert bereidt zich voor op zijn eerste marathon

Het kleinste ‘bobooke’ zorgt voor onrust in mijn kop. Elk lichamelijk ongemak, hoe klein ook, is de voorbode van onheilspellende…

Joggen Training

wat doet koude met je lichaam?

Nu de temperaturen toch heel wat lager zijn moeten we misschien eens gaan kijken hoe je lopen bij koud weer best aanpakt.…

Joggen Training

Krachttraining, wat is dat precies?

Krachttraining mag niet ontbreken in je trainingsschema. Of je nu loopt, fiets, triatleet bent,... het is en blijft belangrijk.…

Training

Sport en mijn gewicht: mythes en feiten

Niet iedereen is gezegend met een ideaal figuur of lichaamsgewicht. Voor sommigen is het zelfs een motivatie om te gaan…

Gezondheid Voeding Training