Niets beter dan de fiets!

“We zouden meer onze fiets moeten gebruiken”, horen we onszelf vaak zeggen, maar toch kunnen we niet aan de lokroep van de auto weerstaan. Ook als het gaat om korte trajecten. De cijfers liegen er niet om: nagenoeg 10 procent van de mensen verplaatst zich met de fiets naar het werk, terwijl de gemiddelde afstand woon-werkverkeer amper 6,2 km bedraagt. Zelfs naar de bakker of de sporthal rijden we liever met de wagen! Nochtans levert de fiets niets dan voordelen op.  

We kunnen het niet genoeg herhalen. Wie geregeld op de fiets springt, bevordert zijn algemene gezondheid, ervaart minder stress, heeft minder kans op hart- en vaatziektes,…  Bovendien is een fietstochtje een pak goedkoper dan een autorit. Je betaalt geen brandstof, geen taksen, geen parkeertickets,… en je ontvangt op de koop toe van je werkgever een extra fietsvergoeding van 22 cent per km. Maar niet alleen je portemonnee, je lichaam en je geest varen er wel bij. Ook het milieu. De ecologische voetafdruk van een fietser is logischerwijs kleiner dan die van een automobilist. Ooit al ‘sjoemelsoftware’ in een velo ontdekt?   

“De tijd ontbreekt”, luidt vaak het argument. “Met de auto ben je sneller ter plekke”. Maar klopt deze stelling? Gezien het immense fileleed, de toenemende verkeersinfarcten en de tijdrovende parkeerproblematiek zijn we hier niet meer zo zeker van. Integendeel Proefondervindelijk blijkt de fiets een sneller alternatief dan algemeen vermoed. Zeker met het stijgend aantal fietsautostrades. En waarom zou je voor een verre verplaatsing geen combinatie van de fiets en de trein overwegen? Je omzeilt de files en je stalt je tweewieler probleemloos op de plaats van je eindbestemming, zonder dat je een parkeerkaart hoeft te gebruiken. En wat te denken van de elektrische fiets? Een wonderbaarlijke innovatie die heel wat bezwaren van tafel veegt!  

“Ja maar”, probeert de antifietser zich opnieuw te verdedigen. “Wat als ik mijn kinderen of zware boodschappentassen moet vervoeren!” Geen nood. De jongste jaren is er heel wat op de markt verschenen wat het fietscomfort drastisch heeft verhoogd. Denk maar aan de fietskarren en bakfietsen waarmee je probleemloos meerdere kinderen kunt vervoeren. Of de waterdichte fietstassen waarin je gemakkelijk je laptop of andere waardevolle spullen kwijt kunt .

Maar hoe dan ook blijft het gezondheidsbevorderend aspect van fietsen het allerbelangrijkste voordeel. Zeker in een tijd waarin almaar meer mensen bewust zoeken naar een gezonde levensstijl. Daarin krijgt lichaamsbeweging een belangrijke plaats. Met twee keer per dag 15 minuten fietsen behaal je al snel je beweegnorm.

Bewegen inpassen in je dagelijkse leven kan dus tijdswinst opleveren. Kleine veranderingen in ons gedrag kunnen onmiddellijk een groot positief effect hebben. Denk er eens over na als je de dag wil starten.

De verzekeringen van Zeker Sporten dekken al jouw fietsactiviteiten buiten clubverband. Dus ook wanneer je na het werk nog een extra toertje maakt, of wanneer je per fiets boodschappen gaat doen. Ontdek snel alle voordelen!


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid