MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september op te rijden? En denk je nu bij jezelf: vervang dat woordje rijden maar door: kruipen? ;-) Hoe je ook boven geraakt, fris als een hoentje of met de tong tussen de spaken, het zal voelen als een overwinning en dat is het ook. Na deze prestatie kan je de “t” in Mont Ventoux weglaten en deze mythische berg voluit: Mijn Ventoux noemen. 

MENEERTJE WIND DOET ZIJN DING

Maar eerst moet je er wel bovenop geraken en tussen ons gezegd en gezwegen: dat is geen evidentie. Mijn eigen Ventoux ervaring met Sporta in 2010 is daar getuige van. Ik was de laatste fietser die vanuit Chalet Reynard, op 6km van de top,  mocht doorrijden naar de piek. Na mijn passage werd de weg afgezet met als reden het noodweer boven op de top. Ik kon me op die hoogte nog niets voorstellen bij die situatie tot ik op 1 km van de eindstreep met fiets en al werd opgetild en aan de andere kant van de weg weer neerkwam. Meneertje wind had vrij spel op de kale berg en toonde geen compassie met fiets, noch mens. Een voor een zag ik gedaantes in een gouden verpakking naar beneden strompelen met de fiets aan de hand. Ik kroop nog verder tot de top en werd daar ook stante pede ingepakt en weer naar beneden gestuurd. Veel tijd om van de overwinning van de berg te genieten was er niet, helemaal geen zelfs. Maar dat gevoel kwam wel achteraf. Bij die frisse pint op een zonnig terrasje beneden aan de voet. En ‘s avonds in het hotel bij de straffe verhalen uitgewisseld met de collega’s.VOORBEREIDING IS KEY

Dit is nog maar een voorbeeld van de grillen die deze Zuiderse berg in petto heeft. Er is nog zoiets als de extreme hitte. Maar ik wil ik je zeker niet ontmoedigen, integendeel. Ik geef je graag enkele praktische tips om het gevecht met de Reus van de Provence goed voorbereid aan te gaan. 


1. fysieke voorbereiding

Het is vandaag te laat om een fysieke training vanaf nul te starten. Deze ben je al enkele maanden geleden begonnen op het moment dat je je inschreef voor deze uitdaging. Toch kan je vanaf vandaag nog enkele dingen doen waar je fysiek nog voordeel kan uit halen:

  • Zorg voor voldoende rust en slaapt: het is geen geheim dat je fysiek goed uitgerust moet zijn om te slagen op de ultieme dag. Maanden training vallen in het niets als je in de weken voordien jezelf voorbij loopt en niet meer aan slapen toekomt.
  • Souplesse: focus bij de fietstochtjes die je nu nog maakt op souplesse. Drijf je hartslag niet te hard meer op en beperk de intensiteit op de dijen door te trappen aan een hoge cadans. Trappen aan een hoge trapfrequentie gaat je helpen gedurende de hele beklimming.2. PRAKTISCHE VOORBEREIDING
  • Zorg ervoor dat naast jezelf ook je materiaal in topconditie is. Niets is meer frustrerend, dan opgeven door materiaalpech die je had kunnen voorkomen. Check op voorhand de essentiële onderdelen van je fiets, zoals de ketting, het schakelapparaat, de staat van de banden. Maak nog een afspraak met je fietsenmaker als je over iets twijfelt.
  • Als je het nog niet kan, dan kan je nu nog leren om een binnenband te vervangen. Je hebt waarschijnlijk alle tools, van bandenlichter tot pomp op zak, maar wat ben je ermee als je niet weet hoe ze te gebruiken? En ja, er is technische bijstand onderweg en er zullen zeker andere bikers zijn die je graag zullen helpen, maar reken niet op een ander bij pech onderweg. Ieder heeft zijn eigen race te rijden en je kan niet iemand anders tijd claimen omdat je zelf pech hebt. Wees zelfredzaam, het zal je ook in de toekomst helpen als je zelfstandige ritjes maakt.


3. MENTALE VOORBEREIDING

Last but not least. Onderschat nooit de kracht van de gedachte. Kijk jezelf de ochtend van de uitdaging in de spiegel en spreek je gedachte ook uit: ik kan dit, ik doe dit! Beeld jezelf in met vleugels en je zal zien dat je vliegt naar die 1909 meter hoogte. 
Ik wens je een onvergetelijke ontmoeting met de Reus van de Provence en een ervaring om nog lang van na te genieten! Just do it! 
doe mee aan de #dekoerskomtthuis-fotochallenge op de Mont Ventoux

Om de WK-beleving op de Mont Ventoux te kunnen ervaren, lanceren we samen met Sport Vlaanderen de #dekoerskomtthuis-fotochallenge. Trek je beste wieleroutfit aan, neem een leuke foto aan één van de WK-punten op en rond de Ventoux & maak kans op fantastische WK-prijzen!  Deelnemen is heel simpel:

  1. Neem een originele foto bij een van de WK-punten tijdens jouw beklimming van de Mont Ventoux. Deze zijn te vinden in de village Cannibale, bevoorrading in Sault en Chalet Liotard.
  2. Deel je foto op social media met hashtags #dekoerskomtthuis én #Sportamonventoux en tag daarbij steeds @sportvlaanderen. Zet je profiel ook op openbaar, zodat we je inzending zeker kunnen zien ;-).
  3. Maak kans op een van de fantastische prijzen uit de WK-prijzenpot.

    Meer info vind je hier: https://www.monventoux.be/dekoerskomtthuis


pssst! HOU MAANDAG ONZE KANALEN IN DE GATEN WANT ER KOMT NOG EEN LEUKE WINACTIE AAN! ;-)


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen