Meer bewegen voor een gezonder leven

De Fitbits en programma’s voor 10.000 stappen vliegen ons om de oren. Maar wat zegt de wetenschap over het verband tussen onze gezondheid en onze fysieke fitheid? Wat zijn de risico’s van niks doen? 

Laat ons een oude wijshuid uit de 18e eeuw opvissen. “An ounce of prevention is worth a pound of cure". Met andere woorden: een kleine investering in preventie krijg je in veelvoud als herstelmiddel uitbetaald. Het zijn profetische woorden van Benjamin Franklin, een Amerikaans wetenschapper en diplomaat. Franklin mikte met zijn uitspraak dan wel op de brandveiligheid van de Amerikaanse huizen, toch lijken deze woorden ook toepasselijk op onze huidige gezondheidszorg. Die is steeds meer op preventie gericht. Vaccinaties worden op grote schaal terugbetaald, we laten ons uitgebreid screenen en de roep om meer te gaan sporten wordt alsmaar groter.  

Minder risico op overlijden

Nog zo’n levenswijsheid. “Sitting is the new smoking.” Een citaat dit keer van Dr. Levine, professor aan de prestigieuze Amerikaanse Mayo Clinic. En gelijk heeft hij. Een hoge bloeddruk, roken en diabetes leveren dan wel de belangrijkste risico’s voor overlijden op. Maar direct daarna volgt een levensstijl zonder beweging. En dit gaat verder dan de gekende problemen met hart- en vaatziektes. Studies wijzen uit dat fysiek fitte mensen een betere prognose hebben om te herstellen van tal van andere aandoeningen (waaronder kanker) dan minder fitte patiënten.

hoe meer hoe liever

Meer bewegen en sporten dus. Maar hoeveel meer? Als je de relatie bekijkt tussen beweging en de gunstige gezondheidseffecten die daaruit volgen, dan loopt die redelijk rechtlijnig. Hoe meer je sport, hoe groter de gezondheidswinst die je boekt. Hoe intensiever de inspanning, hoe minder tijd je nodig hebt voor hetzelfde effect. We duiden het even met deze vergelijking tussen lopen en wandelen. 


Vergeet niet dat de grootste gezondheidswinst in het begin geboekt wordt. Als je jarenlangs niets hebt gedaan en je begint te bewegen, hoe weinig ook, dan ga je er al gigantisch op vooruit. Je bewijst jezelf dus al een dienst van zodra je uit je zetel komt. Als dit niet kan tellen qua motivatie!

Trop is te veel

Uiteraard brengt sporten op zijn beurt ook weer de nodige kwaaltjes met zich mee. Iedere sporter wordt wel eens geconfronteerd met een blessure die je tot inactiviteit dwingt. In een vorig artikel stonden we al eens stil bij hoe we blessuren kunnen behandelen. Of beter nog kunnen voorkomen. 


                                                                                                                   

lees ook

Het belang van een fietspositie op maat

Doordat we het laatste jaar vooral aangewezen waren buiten te sporten, is Vlaanderen massaal gaan wandelen, fietsen en lopen.…

Fietsen

Goed voorbereid starten met sporten

Je bent gebeten om te starten met sporten. De mindset en de wil zijn er al. Nu nog het lijf in gang krijgen. Hoe begin je…

Training

Waarom Emma Wandelt: Uitzonderlijke Panorama's

Wandelen brengt mijn gedachten tot rust, geeft me het gevoel dat mijn lichaam een inspanning moet doen en biedt me de gelegenheid…

Wandelen

Waarom Emma Wandelt: Cultuurverruimende Kastelen

Wandelen is voor mij het leukst wanneer ik telkens weer nieuwe ontdekkingen kan doen. Gelukkig valt er in België heel wat…

Wandelen