Krachttraining, wat is dat precies?

Krachttraining mag niet ontbreken in je trainingsschema. Of je nu loopt, fiets, triatleet bent,... het is en blijft belangrijk. We weten maar al te goed dat een sport al tijd genoeg in beslag neemt en dat je waarschijnlijk denkt, moet ik echt nog extra tijd nemen voor krachttraining?  Het antwoord daarop is 'ja' omdat je het belang van deze training niet mag onderschatten. Enkel zo kan je een betere atleet worden en minder blessures krijgen. Helaas vergeten veel mensen om aan krachttraining te doen. Jij ook?

Wat is krachttraining?

Geloof het of niet, maar het woord  'krachttraining' hoor je steeds vaker. Wielrenners en andere topsporters kennen niets anders. Daarnaast raden ook fysiotherapeuten het steeds meer aan, aan hun patiënten. Krachttraining betekent eigenlijk 'rompstabiliteit'. Dat zijn je buikspieren, onderrug spieren en bilspieren. Het gaat dan vooral over de dieper liggende centrale spieren in je lichaam.

Core stability = CRUCIAAL

Heb jij ook soms wel eens pijn in je onderrug? Veel mensen hebben hier namelijk last van. Het is een veelvoorkomende pijn die ontstaat door een disbalans. Als je sterke rompspieren hebt, is je lichaam beter in balans. Hierdoor zal je minder snel pijn ervaren.

Een goed ontwikkelde kracht heeft tal van voordelen wanneer je gaat sporten. Als je een goed ontwikkelde rompstabiliteit hebt, zal je meer kracht uit je benen kunnen halen. Zo zal je sneller kunnen lopen of harder kunnen fietsen. Goed om te weten is dat je zelfs 30% minder kans hebt op blessures wanneer je regelmatig aan krachttraining doet!

Doordat je dan steviger en stabieler op je benen staat, zal de rest van je lichaam minder snel compenseren. Overmatig compenseren is een belangrijke oorzaak die zorgt voor overbelasting van spieren. Hierdoor krijg je blessures.

moet ik dan naar de fitness?

Zeker niet. Je kan zelfs in je living, wanneer je tv kijkt, aan krachttraining doen! Want zoveel heb je hier echt niet voor nodig. Enkel een fitnessmatje, oefenbal, weerstandsband en een eenvoudig balanceerkussen zijn aan te raden. Zo kan je al door iedere week een paar keer 10 tot 15 minuten te trainen, je lichaam sterker en efficiënter maken.

Voorbeelden

Wil je graag enkele voorbeelden hoe je aan de slag kan gaan? Zoek even op internet of ga simpelweg naar onze website. Maar welke oefeningen zijn goed en welke moet je zeker doen?

Wel, bij iedereen is dat anders. Sport jij vaak? Heb je een zittend beroep? Heb je snel last van rugproblemen, stijve spieren, gewrichtspijnen, … Krachtoefeningen zijn altijd goed en hiermee doe je nooit iets verkeerd. Doe oefeningen waar je je comfortabel bij voelt, maar durf jezelf ook uit te dagen.

Zelf hebben wij kracht- en preventieoefeningen opgesteld op basis van de problemen die we het meeste horen. Daarnaast hebben we ook heel wat oefeningen in het programma staan die goed zijn voor het hele lichaam. Bepaal zelf de intensiteit: easy, medium of hard. Liever preventieoefeningen voor één bepaald lichaamsdeel? Geen probleem, met de filter haal je jouw ideale oefeningen eruit! 

Veel succes!


                                                                                                                   

lees ook

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: Tom Teulingkx vertelt je meer over het belang van een goede revalidatie.

Preventie Training Gezondheid

Bij de sportarts: Steken en krampen tijdens het sporten

Bij de sportarts: Tom Teulingkx vertelt je meer over steken en krampen tijdens het sporten.

Training Joggen Preventie

Deel 1: Guido Everaert bereidt zich voor op zijn eerste marathon

Geef mij het rustige ritme van mijn stappen. Ja, ik tel ze soms.Geef mij het geruststellend geluid van de Strava-stem die…

Training Joggen

In vijf stappen herstarten na een sportpauze

De grijze wintermaanden nodigden niet meteen uit om te sporten. Heb je de voorbije maanden jezelf wat laten gaan en ligt…

Training