Iets nieuws leren! Waarom het nooit te laat is!

Zes goede redenen om vandaag buiten je comfortzone te gaan en met een nieuwe hobby te beginnen

Iets nieuws leren, welke leeftijd je ook hebt, het brengt onzekerheid mee: Is dit iets voor mij? Ga ik dit kunnen? Wie kan het mij leren? Wat als het niet lukt?
Vooral op een meer geëvolueerde leeftijd - ik kleef hier bewust geen getal op ;-) en voor vrouwen (Dit vind ik niet uit, maar lees je in elk gespecialiseerd onderzoek.) - is de drempel vaak groot. Om iets nieuws te leren moet je buiten je comfortzone gaan. En daar is het veilig, knus en geborgen! Of toch niet? 

Het woord comfortzone, voor mij heeft het twee kanten. De ene kant staat voor veiligheid, vertrouwen en gemoedsrust, de andere voor sleur, routine en verveling. Die mooie kant van het woord comfortzone strooit ons zand in de ogen en weerhoudt ons ervan om “aan iets nieuws te beginnen”. 

Ik geef je hier graag 6 goede redenen om de ban te doorbreken:

1. ME-TIME

Dit wordt misschien wel het woord van de eeuw. In ons drukke leven waar iedereen heen en weer wordt geslingerd tussen werk, kinderen en sociale verplichtingen, ben je vaak hopeloos op zoek naar enkele momenten die je exclusief aan jezelf kan besteden. Als je start met iets nieuws te leren, hetzij een vreemde taal, een muziekinstrument bespelen of een sport, creëer je automatisch tijd voor jezelf. Dat ene uurtje per week dat je plant om aan je nieuwe hobby te besteden, staat dan vast in je agenda en is sowieso voor jezelf. 

2. SCHERPE GEEST

Je focussen op een nieuwe techniek, fysiek of mentaal, vergt een zekere inspanning van je brein. Je spreekt hersencellen aan die lange tijd onder het stof lagen te rusten. Hierdoor gaan er letterlijk weer vonkjes ontbranden in je hersenpan. Je voelt je lichter en frisser in je hoofd. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt waardoor je ook bestaande situaties op een andere manier gaat bekijken. En dat is altijd verhelderend!

 Extra tip:
Plan je nieuwe hobby in met een professional, want als je de afspraak enkel met jezelf hebt gepland, kom je al gauw in de verleiding om het op het laatste moment door “iets zogezegd belangrijkers uit je dagelijkse sleur, lees comfortzone” te laten overrulen.

3. FOCUS OP IETS CONSTRUCTIEF

Starten met iets nieuws vraagt 100% concentratie en focus. Op die manier schakel je automatisch je gedachten uit waardoor dagelijkse beslommeringen op het achterplan worden geschoven. Je aandacht gaat voor het volle pond uit naar iets constructiefs. Na je training/oefensessie voel je je opgeladen en lekker leeg tegelijk.

4. LEER JE LICHAAM OP EEN NIEUWE MANIER KENNEN

Dit geldt vooral als je start met een nieuwe sport, maar ook voor andere disciplines zelfs voor vioolspelen. Je zal bewegingen aanleren die je in je dagelijkse leven niet gewoon bent om te doen en waar je nooit zelf zou opkomen. Nadien zal je nog nagenieten van een heerlijk moe gevoel in je lichaam wat wil zeggen dat je net als in je hersenen ook in je lijf nieuwe nog onbekende zenuwen tot leven hebt gewekt.

5. IETS NIEUWS LEREN, CREËert ZELFVERTROUWEN

Naast het feit dat oefening, kunst baart, baart het ook zelfvertrouwen. Een leerproces verloopt altijd met vallen en opstaan en je bent een winnaar zodra je een keer meer opstaat dan dat je valt. Je zal merken dat iets wat eerst onmogelijk leek, uiteindelijk toch zal lukken. En dan geeft toch een boost in zelfvertrouwen dat uitstraalt naar de rest van je leven en activiteiten.

6. FOCUS OP HET PROCES EN DAN KOMT HET RESULTAAT VANZELF

Dit bovenste gezegd is het allerbelangrijkste dat je leeft in het NU. Start je met iets nieuws, dan geldt dit eveneens. Het is goed en zelfs noodzakelijk om een doel te stellen waar je naartoe kan werken, maar laat je geluk niet van het bereiken van dat doel afhangen. Als laatste tip wil ik daarom meegeven dat je je doel “vergeet” zodra je het hebt geformuleerd. Onthoud daarentegen wat je moet doen om dat doel te bereiken. Focus je op de tussenstappen naar je doel en geniet daarvan. 

Dit is de realisatie van de quote: the journey is more important than the destination. Eens je bestemming bereikt, valt al gauw je motivatie weg. Concentreer je daarom niet van bij het begin op waar je naartoe gaat, maar langs welke weg je je bestemming bereikt.

 


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding