Het Vitacheck-plan: Samen op weg naar een gezondere levensstijl

Hoe komt het toch dat we goed genoeg beseffen dat we gezonder moeten leven, maar er toch zo moeilijk in slagen onze slechte gewoontes te veranderen? Gebeten door dit raadsel hebben we ons bij Springbok Coaching te broeden gezet op een remedie. Vanuit een intens geloof dat mensen in staat zijn hun gezondheid zelf in handen te nemen en met het nodige psychologisch inzicht, resulteerde onze hersengymnastiek uiteindelijk in het Vitacheck-plan: een praktische leidraad die jou in zeven stappen naar het beoogde doel brengt. 

Een goede gezondheid is de grootste wens van ieder. Begrijpelijk, want wetenschappelijk gezien is gezondheid een van de belangrijkste geluksfactoren. Om dit te realiseren moeten we echter bepaalde gewoontes in onze levensstijl integreren. En daar wringt het schoentje. Alle goede voornemens ten spijt, durven we nogal eens snel vervallen in oude gedragingen. Om dit te vermijden, moet je jezelf bij de arm nemen en keuzes maken. Hak de knoop door en beslis om voortaan de gezonde levenstoer op te gaan. Aangezien je dit artikel aan het lezen bent, veronderstellen we dat je deze intentie al koestert. Je bent dus al goed begonnen. Maar weet je ook welk doel je juist wilt bereiken?

mentale voorbereiding

Vooraleer je effectief van start gaat, is het aangewezen dat je voldoende inzicht verwerft in je motivatie. Waarom wil je meer bewegen? Om je beter in je vel te voelen? Om een gestroomlijnder lichaam te krijgen? Op aanraden van je arts?

Eens je je doelen duidelijk afgebakend hebt, kunnen we werk maken van het veranderen van je gedrag. Om je onderweg niet vast te rijden, helpt Vitacheck jou in stap 1 t.e.m. 7 de kuilen te omzeilen.

Stap 1: Besef waarom het doel dat je jezelf stelt zo belangrijk voor jou is!

Je hebt besloten om voortaan meer te bewegen? Tracht dan eerst duidelijk te omschrijven welk doel je voor ogen hebt. Met andere woorden: wat is je motivatie? Probeer tevens te achterhalen of deze intrinsiek (je doet iets omdat je het graag wilt) of extrinsiek (je doet iets omdat het jou van buitenaf is opgedrongen) is.

Stap 2: Maak je doel concreet en realistisch!

Voor de formulering van je doel, hanteer je best het SMART-principe. Zorg er dus voor dat het voldoende specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch en tijdsgebonden is. Wil je meer bewegen om je conditie te optimaliseren? Oké, maar is deze omschrijving niet wat vaag? Je kunt immers moeilijk bepalen wat een optimale conditie is, laat staan wanneer je dit niveau zult behalen. Beter is, bijvoorbeeld: “Voortaan rijd ik twee keer per week met de fiets naar het werk” of “Over drie maanden wil ik vijf km joggen zonder me te forceren.”

Als je moed het toch even laat afweten en de twijfel om deze avond het beoogde fitnessbezoek over te slaan de bovenhand dreigt te nemen, bekrachtig jezelf dan positief. Denk aan al die keren dat je wel de weg naar de fitness hebt gevonden en wees daar trots op!  

Stap 3: Tracht systematisch en met kleine tussenstappen naar je doel toe te werken!

Een mooi voorbeeld is de ‘Mon Ventoux’-beweegcampagne van Sporta. Het ultieme doel hiervan is de beklimming van de steile Mont Ventoux. Ter voorbereiding krijgen de deelnemers een trainingsschema voorgeschoteld gericht op 8 trainingsritten waarvan de intensiteit en de afstand gradueel toenemen.

Stap 4: Betrek anderen!

Door jouw goede voornemens met anderen te delen, heb je een extrinsieke motivatie die kan helpen jouw doel te realiseren. Wanneer je openlijk over je goede voornemens communiceert, oogst je begrip en hoef je je niet langer aan het verwachtingspatroon van de anderen te voldoen. Maak, bijvoorbeeld, je vrienden aan de toog van je stamcafé duidelijk dat je deze maand de alcohol volledig bant, zodat je je niet moet verantwoorden als je een bruiswater bestelt i.p.v. het obligate pintje.

Stap 5: Pas je omgeving aan!

In de gedragspychologie maakt de term ‘nudging’ opgang. Het betreft een techniek om mensen op listige wijze te stimuleren een gewenste handeling uit te voeren. Met een subtiel duwtje (‘Nudge’ in het Engels) worden ze onbewust in de juiste richting gedwongen. Schoolvoorbeeld is het getekende nepvliegje in urinoirs dat mannen aanzet om in de pot te plassen. Om mensen te prikkelen de trap in plaats van de lift te nemen, is het een goed nudging-idee op de leuning stickers met vermelding van het calorieverbruik aan te brengen. Wil je vermijden dat je ’s avonds het geplande sportuurtje skipt, dan is het raadzaam om ’s morgens al je spullen op een opzichtige plek klaar te leggen. Heb je jezelf voorgenomen om dagelijks anderhalve liter water te drinken, zorg dan dat je een grote fles of een karaf steeds binnen handbereik hebt. 

Stap 6: Beloon jezelf!

Verwen jezelf als je een tussentijds doel hebt bereikt. Zondagmiddag een pannenkoekje in de crêperie bestellen, kan een welverdiende guilty pleasure zijn…. Tenminste als je ’s maandags het gebakje, dinsdags de chips en ’s woensdags het pak friet laat passeren.

Stap 7: Geloof in jezelf!

Heb vertrouwen in jezelf. Jij bent in staat je voornemens te realiseren en je gedrag met succes te veranderen. Je kunt het, zeker weten! Als je moed het toch even laat afweten en de twijfel om deze avond het beoogde fitnessbezoek over te slaan de bovenhand dreigt te nemen, bekrachtig jezelf dan positief. Denk aan al die keren dat je wel de weg naar de fitness hebt gevonden en wees daar trots op!

beweging is de basis

Dit Vitacheck-plan is een eenvoudig hulpmiddel om jezelf gezonder te maken. In dit artikel hebben we ons gefocust op voldoende lichaamsbeweging als doel. Uiteraard is dit slechts 1 facet. Om de gezondheid te bevorderen, is een verandering van je levensstijl nodig. En dit bevat niet alleen beweging, maar ook voeding, slaap en je geestestoestand. Gelukkig beïnvloedt het ene component het andere. Als je voldoende sport, snakt je maag op den duur naar een evenwichtig eetpatroon, geniet je automatisch van een betere nachtrust en voel je jezelf bruisen van energie. Na een poos huppel je als het ware door het leven… en laat dat gevoel nou juist een van de belangrijkste geluksbevorderende factoren zijn!

Zorgeloos aan je nieuwe sportieve doelen werken? Dat kan met de verzekering van Zeker Sporten! Ontdek alle details hier.


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid