Een gezonde levensstijl begint bij motivatie!

Een mens is een raar wezen. We beseffen goed genoeg dat voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk is voor de levenskwaliteit, maar zo gewillig onze geest is om meer te sporten, zo zwak is ons vlees. Waarom is het toch zo moeilijk om onze goede voornemens te realiseren? Waarom vervallen we al te snel in onze oude gewoontes?

Nochtans hebben gedragswetenschappers een oplossing in petto. Zij hebben ontdekt dat een mens gemakkelijker nieuwe gewoontes aanneemt zodra hij een helder inzicht heeft in de doelen die hij met zijn gedragsverandering wenst te bereiken. Dus, heb je je voorgenomen om voortaan meer te sporten, besef dan voldoende waarom je dit wil doen! Weet wat je motieven zijn.

sportieve redenen

Aan motieven om voortaan als een sportbeoefenaar door het leven te gaan, is er geen gebrek. Ik neem mezelf als voorbeeld. Drie à vier keer per week loop, fiets of fitness ik. Waarom? Omdat ik weet dat ik me hierdoor beter in mijn vel voel, omdat ik tijdens het sporten telkens weer overmand word door een zweem van gelukzaligheid die na de douche me fut bezorgt en mijn humeur opvrolijkt. Tevens sport ik omwille van mijn gezondheid. Als experts zeggen dat voldoende lichaamsbeweging de kans op verschillende kankers, hartziektes en diabetes type 2 verkleint, dan geloof ik dat graag. Maar misschien is wel mijn grootste drijfveer de wetenschap dat ik door het sporten mijn buikomtrek binnen de perken kan houden.

Op zijn beurt sport mijn zoon omwille van de fun die hij in zijn voetbalteam samen met zijn vrienden beleeft. Mijn man volgt dan weer minutieus een fietstraining in de hoop op 20 juni de zware Mont Ventoux met gemak te beklimmen en mijn buurvrouw heeft zich tot doel gesteld om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Kortom, zoveel mensen, zoveel motieven. En toch slaagt slechts 12 procent erin de goede voornemens daadwerkelijk vol te houden.

de beginnersfouttypetjes

Als ik rondom mij kijk, kan ik verscheidene vrienden en kennissen aanwijzen die hun nieuwe sportschoenen vroegtijdig in de wilgen hebben gehangen. Zij liepen een rondje op het gras, dronken daarna een glas en alles bleef zoals het was. Deze personen deel ik op in vijf typetjes.

Vooreerst heb je de ‘utopisten’, zij die de sportlat veel te hoog leggen. In plaats van het pad der geleidelijkheid te bewandelen, wagen ze zich meteen aan de dodentocht. Met alle gevolgen vandien.

Een tweede categorie wordt gevormd door de ‘afwegers’, die ter compensatie sporten. Zij redeneren foutief: “Aangezien ik vandaag serieus tegen mijn dieetvoorschriften heb gezondigd, zal ik morgen een kilometertje méér joggen”.

In categorie 3 zitten de ‘procrastinaten’. Uitstelgedrag is hun handelsmerk. “Morgen begin ik gegarandeerd met mijn looptraining (of overmorgen)”.  

Daarnaast heb je de ‘bonvivants’ met een aversie van alles wat naar ‘verplichting’ ruikt. Het woord ‘moeten’ staat niet in hun woordenboek. Deze vrijbuiters willen niet in een andere levensstijl worden gepusht.  

En last but not least heb je de geboren ‘twijfelaars’, die niet meteen blaken van veel zelfvertrouwen en zichzelf weinig slaagkansen toedichten. 

Ken je motivatie!

Uiteraard is het niet vanzelfsprekend om je leven in een andere plooi te leggen. Het veranderen van een gedrag dat is uitgegroeid tot een automatisme of een gewoonte realiseer je nu eenmaal niet in een handomzwaai. Wil je meer bewegen, dan moet je bewust je dagelijks ritme aanpassen. En dat kost -naast tijd- energie. Bovendien staan tussen ‘droom’ en ‘werkelijkheid’ heel wat praktische bezwaren in de weg. “Het regent”. “Het is te warm”. “Ik ben moe”. “Ik voel een pijntje”. “Ik moet vanavond nog de meeting van morgen voorbereiden”,… Uitvluchten om alles bij het oude te laten zijn er bij de vleet. 

Maar wil dat zeggen dat alle goede voornemens bij voorbaat gedoemd zijn om te mislukken? Gelukkig niet. Er bestaan meerdere tactieken om nieuwe gewoontes aan te leren en vol te houden. Hoewel de efficiëntie van deze methodes afhankelijk is van persoon tot persoon, beginnen ze alle bij één en hetzelfde basisadvies: “Word bewust van je huidig gedrag en besef welk nieuw gedrag je wenst aan te nemen. Maar weet ook waarom je jouw oude gewoonte wil veranderen. Heb inzicht in je motivatie!” Kortom, probeer duidelijkheid te krijgen in het doel dat je voor ogen hebt. Wil je voortaan meer sporten? Koppel aan deze vraag dan meteen een reden. Bijvoorbeeld: “Ik doe het om me lekkerder in mijn vel te voelen of om meer energie te hebben of om gewicht te verliezen of omdat de dokter het me heeft aangeraden of omdat mijn partner vindt dat ik te passief ben of…

Intrinsieke vs extrinsieke motivatie

Uit bovenstaande voorbeelden kunnen we twee vormen van motivatie afleiden. Enerzijds, heb je de motivatie die vanuit jezelf komt, zoals: “Ik wil meer bewegen om mijn gewicht op peil te houden”. Dit heet ‘intrinsieke motivatie’. Je doet iets omdat je het graag wilt, niet omdat je van buitenaf wordt gepusht. Anderzijds, is er de ‘extrinsieke motivatie’, waarbij je wordt gedreven door een externe prikkel. Dit kan, bijvoorbeeld, een beloning zijn of het advies van een arts. Ook het dreigement van een verzekeringsmaatschappij om voor personen met overgewicht een duurdere polis aan te rekenen, valt hieronder.

Het spreekt voor zich dat het aanleren van nieuwe gewoontes vlotter gaat wanneer de drijfveer vanuit jezelf komt. Als het doel voor jou geen prioriteit heeft, wordt het een stuk lastiger om de gewoontes die nodig zijn om dat doel te realiseren in jouw dagelijks leven te verankeren. Desondanks kan extrinsieke motivatie een hulp zijn om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld door met vrienden af te spreken om samen te fietsen of door openlijk over je doel te communiceren.

Vitacheck stappenplan

Het helder benoemen van jouw interne motivatie, is het grondbeginsel van de gedragsverandering. Maar hiermee is uiteraard de kous niet af. Om goede voornemens in daden om te zetten, zijn verdere acties essentieel. Springbok Coaching heeft een strategie ontwikkeld om je gedrag met succes te wijzigen. Dit zogenaamde Vitacheck-plan bestaat uit zeven stappen die jou naar je beoogde doel leiden. Lees het volledige artikel over het plan hier.

Waarom sport jij? Welke motivatie je ook kiest, beweeg veilig en zonder zorgen met de voordelige verzekeringen van Zeker Sporten!


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding