De zin van zen

Rita Hauchecorne (56), beleidsmedewerker wetenschappelijk onderzoek bij de Vlaamse overheid, ontdekte yoga op haar 28ste. Vandaag houdt ze er nog steeds van. Bij een muntthee – met koffie is ze mede dankzij yoga gestopt - vertelt ze met veel liefde over haar ervaringen. We hebben het over geluk, gewoontes en de vraag: is yoga nu eigenlijk een sport?  

hoe ben je begonnen met yoga?

“Nadat ik mijn diploma en doctoraat behaalde in de wetenschappen, ben ik met mijn man, die een internationale job had, naar Brunei op het eiland Borneo verhuisd. Daar kreeg ik geen werkvergunning en kon ik mij dus professioneel niet ontplooien. Ik ging op zoek naar een nieuwe vorm van zingeving om mijn tijd nuttig te besteden, en ben zo met yoga begonnen. Sindsdien ben ik het altijd blijven doen.”

“Ik heb op verschillende plaatsen gewoond en yoga gevolgd, zoals in Schotland en Nederland, waardoor ik inzichten uit verschillende stromingen en van verschillende leraren heb opgedaan. Zo heb ik ondervonden dat yoga alle facetten van het menselijke bestaan omvat.”

wat voor yogalessen volg je nu?

“Ik volgde lang enkel les in asana’s (yogahoudingen), maar ik wilde graag meer weten over de filosofie erachter. Daarom ben ik in september 2016 gestart met een opleiding aan de Yoga Academie SRῙ, een vormingsinstituut in Mechelen. Vijf jaar lang, zo’n 28 weken per jaar van 9 tot 13u op zaterdagochtend, word je er door verschillende ervaren leraren in de leerstof onderwezen. Momenteel zit ik in mijn derde jaar. We lezen en bespreken er de klassieke geschriften zoals de BHAGAVAD GῙTᾹ, leren over Ayurveda, de oosterse voedingsleer, en over didactiek; hoe we een yogales moeten voorbereiden. Via de modules kom je met alle aspecten van yoga in contact, maar daarnaast moet je nog veel zelfstudie doen. Er is voor elke module ook een examen in september, dus in de zomervakantie moet ik studeren. Dat valt bij mooi weer een beetje tegen, maar het is voor de goede zaak hé! (lacht) Op woensdagavond volg ik in Mechelen (Yoga Niketan) en in Tremelo (Yogakring Dharma) nog specifiek les in asana’s (yogahoudingen), KῙRTANA (reciteren van verzen), PRᾹNᾹYᾹMA (met de adem de energiestroming in het lichaam sturen) en meditatie.”  

hoe voel je het effect van yoga op je lichaam?

“Ik heb bijvoorbeeld nog nooit hoofdpijn of rugklachten gehad, en als ik ergens een wondje heb, geneest dat heel snel. Ik merk ook dat ik goed kan slapen. In yoga leer je dat na inspanning, ontspanning volgt. Als je continu onrustig blijft, dan kraakt het op een gegeven moment. Een techniek uit yoga die ik toepas voor ik ga slapen, is dat ik mijn hele lichaam afwisselend enkele seconden helemaal opspan en dan alles loslaat. Daardoor valt de spanning van me af en geraak ik makkelijker in slaap. Goed slapen zorgt er dan weer voor dat mijn lichaam beter recupereert, zodat ik ook meer inspanningen aankan, dus het is echt een positieve spiraal.”  

Wat is de invloed van yoga op je mentale welzijn?

“Dankzij yoga kan ik veel beter relativeren. Als er iets op mijn werk gebeurt, kan ik dat naast me neerleggen en trek ik me dat niet persoonlijk aan. Ik heb geleerd om standvastig te blijven, wat er ook gebeurt. Verder heb ik beseft dat ik een dieper geluk wil nastreven. Als je jong bent en in onze westerse wereld opgroeit, denk je dat zolang je goed presteert en materiële welstand en comfort hebt, je gelukkig bent. Ik heb gemerkt dat dat niet zo is; ik bleef een onvervuld, leeg gevoel hebben. Geluk is uiteindelijk niet te vinden buiten jezelf, maar in jezelf. Yoga helpt daarbij, dat zie ik ook bij de anderen in de yogales. Iedereen werkt er aan zichzelf. Sommigen hebben een trauma meegemaakt of hebben geen gemakkelijk leven, maar ze zijn allemaal tot het inzicht gekomen dat ze het geluk willen nastreven. De sfeer in de yogales is heel bijzonder en aangenaam, ik heb het gevoel dat ik daar gedragen word.”  

Geluk is uiteindelijk niet te vinden buiten jezelf, maar in jezelf.
Je hebt het over streven naar geluk, maar is dat niet een beetje dubbel? vandaag lijken we obsessief naar geluk te streven en is het bijna taboe om te zeggen dat je je ongelukkig voelt.

“Ja, het geluk zit hem net in het evenwicht. Je mag je zeker ook minder goed voelen. Yoga zal je vooral helpen om minder diepe dalen en minder hoge toppen te beleven, een balans te vinden. Je krijgt daardoor een beter idee van wat goed voor je is en zorgt beter voor jezelf. Het mooie is dat je daarmee anderen ook positief kunt beïnvloeden. Zo zei mijn huidige man bijvoorbeeld dat hij zich bij mij heel rustig voelde, nog voordat hij wist dat ik yoga deed.”  

beoefen je naast de les ook thuis nog yoga?

“Ja. Soms neem ik een les op en speel die dan thuis af om te oefenen. Als je yoga doet, moet er wel een bepaalde volgorde in de houdingen of asana’s aanwezig zijn: eerst opwarming, dan staande houdingen, daarna zittende houdingen en tot slot relaxatie. Thuis oefen je meestal minder lang dan tijdens een les, maar regelmatig die korte oefening doen, is belangrijk. Mijn routine thuis wil ik wel nog beter uitwerken. Dit jaar zal ik voor de academie een proefles van 90 minuten moeten geven, dus die zal ik goed op voorhand voorbereiden.”  

zijn er gewoontes die je dankzij yoga hebt veranderd?

“Ja. De basiselementen van de yogafilosofie die ik volg, zijn YAMA en NIYAMA. NIYAMA focust op je innerlijke ingesteldheid, en ŚAUCA, zuiverheid van lichaam en geest, is daar een onderdeel van. Ik probeer nu dus gezond te eten: als ontbijt bijvoorbeeld veel fruit, havermout, zaden en geen brood meer. Vroeger at ik ’s ochtends altijd brood en had ik veel last van constipatie. Dankzij yoga neem ik nu genoeg tijd om mijn darmen te ontlasten voor ik aan mijn dagtaak begin. Het is gewoon belangrijk om voor jezelf te weten welke voeding je lichaam goed doet en welke niet. Maar ik zondig ook wel eens! (lacht) Wat ik nog heb opgegeven, is koffie. Mijn spijsvertering lag erdoor overhoop. Ik vond het altijd heel lekker en vind nog steeds dat het fantastisch ruikt, maar mijn lichaam wil het gewoon niet meer. Intussen ben ik gewend aan kruidenthee.”  

is yoga een sport?

“Nee, yoga is geen sport. Het is eerder een manier van leven. Alle aspecten van het leven komen er samen: je voeding, hoe je met mensen omgaat, je mentale gezondheid, je fysieke gezondheid… Het doel van de asana’s of houdingen is om alles los te laten en te ontspannen, terwijl het bij sport veelal gaat om presteren. Mensen die bijvoorbeeld enkel de yogahoudingen doen, zullen toch ook de positieve effecten op andere vlakken merken.”  

Heb je tips voor mensen die beginnen met yoga?

“Zoek een leerkracht bij je in de buurt en volg eerst een proefles. Zo krijg je een idee of yoga iets voor jou is, maar ook of de leerkracht bij je past. Iedereen geeft op een heel eigen manier les, dus neem je tijd om iemand te vinden met wie het klikt. Tijdens yoga is het vooral belangrijk dat je voor jezelf aanvoelt wat comfortabel is en je op je eigen tempo vorderingen maakt.”  

hoe lang zie je jezelf nog yoga beoefenen?

“Hopelijk nog mijn hele leven.”  

Benieuwd waar je Yoga kan gaan beoefenen? Neem contact met ons op en/of hou onze Facebook goed in de gaten.


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen