De dans van de voorbereiding

Meer willen bewegen, om welke reden dan ook, is altijd een goed plan! Maar de gedachte: “ik ga meer bewegen” lijkt iets moeilijk om om te zetten in de praktijk. Hoe doe je dit nu juist?

Motivatie

Achterhalen

Van waar komt de gedachte dat je meer wil gaan bewegen of sporten? Probeer goed na te denken, kritisch en eerlijk te zijn. Je staat zelf centraal en zal hier zelf dus heel veel vruchten van kunnen plukken. “ik wil meer bewegen opdat ik mezelf fitter voel.” Dit is een zeer goede reden, maar als we hierop verder gaan, kan je jezelf afvragen wat de reden is dat je je fitter wil voelen. Lastige pijntjes, gezonder, sportiever zijn, beter met (klein)kinderen spelen, meer energie doorheen de dag… Maak het concreet.

Tastbaar maken

Schets een duidelijk beeld dat je wil bereiken. Wat is ’fitter zijn’? Wanneer ben je ‘fitter’? In wat of hoe vertaalt zich dit? Vergelijk het met het vertrekken op vakantie naar een bestemming waar je voordien nog niet, of lang geleden, bent geweest en al veel over hebt gehoord. Je hebt een beeld van je verwachting en naarmate je dichterbij komt, wordt je verblijf en omgeving duidelijker. Als je op voorhand geen idee hebt wat je concreet wil bereiken, weet je ook niet wanneer je je doel hebt bereikt. Weer, als je naar ergens toe rijdt zonder iets te boeken, weet je ook niet wanneer je er bent…

Ohja, en schrijf dit eventueel neer. Dit is de kern waaruit je steeds zal vertrekken. Leg het eventueel op een plaats waar je vaak passeert. Vb.: op de koelkast, toilet, op de deur van je kleerkast…  

Schets jezelf een duidelijk beeld van wat je wil bereiken. Maak je doel tastbaar.

Juist doel

Zonder doekjes om te winden: hou er rekening mee dat het toewerken naar je doel tijd kost. Er gaan moeilijke momenten komen, dus een goede setting en voorbereiding van deze ‘goal setting’ is belangrijk!

  1. Maak uw doel specifiek en meetbaar. Bijvoorbeeld "Ik wil komende 3 maanden trainen om 5 kilometer te kunnen lopen in 35 minuten."
  2. Je tussendoelen zijn een hele belangrijke motivator. Hou deze realistisch, haalbaar en eerlijk. Daag jezelf uit, maar verplicht je niet om dingen te willen of moeten forceren.
  3. Een gedetailleerd plan helpt om uw doel te bereiken. Dit kan een trainingsschema zijn, met daarin welke oefeningen u wilt doen, hoe vaak en wanneer.
  4. Begin rustig aan: Start met een realistisch niveau en bouw het op. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, blessures en verlies van motivatie. 
  5. Varieer voldoende in intensiteit (duur vs. interval – wordt in dit artikel verder uitgelicht) én omgeving! Dit laatste draagt bij aan je motivatie en vermindert de focus op je training. 
  6. Bewaak je vooruitgang: Houd bij hoe je je voelt en hoe vlot het ging. Dit helpt je om te zien of je op schema ligt en of je aanpassingen aan je plan moet maken. 
  7. Zet een deadline: Zet een deadline voor jezelf en probeer je eraan te houden. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en ervoor te zorgen dat je geen tijd verspilt.
  8. Zoek steun: Zoek steun van vrienden, familie of andere motivatoren. Velen profiteren van de voordelen van ‘de sociale druk’, maar eigenlijk is het de beste methode om ook wat bij te praten en gemotiveerd te blijven.
  9. Onthoud dat dingen niet altijd volgens plan verlopen, dus wees flexibel en maak aanpassingen wanneer nodig. Als alles toch volgens plan loopt, hoor je bij de 95% beste studenten. 
Stel voor jezelf SMART-doelen. Deze doelen helpen je om je doelen te bereiken.

Zo, de voorbereiding is klaar, je tussendoelen bepaalt en je tas thee/koffie of glas water is tijdens het neerschijven van je planning leeg. Tijd om het eerste blokje om te gaan.

Raak je moeilijk vertrokken? In dit artikel enkele life hacks hoe je ook deze drempel kan overwinnen!


                                                                                                                   

lees ook

Verfrissing in je bovenkamer

Heb je het gevoel dat je hoofd niet altijd mee wil? Er is een makkelijke en relatief snelle manier om je bovenkamer even…

Gezondheid Training

Sporten met alcohol

Vlaamser kan bijna niet. Een pint na het sporten, een glas wijn bij het eten: voor velen onder ons maakt alcohol nog steeds…

Gezondheid Voeding Training

7 tips om te wandelen tijdens de winter

Je herkent het volgende scenario misschien wel. Je hebt ongelooflijk veel zin om te gaan wandelen tijdens de winter, je…

Wandelen Benodigdheden

De dans van de voorbereiding

Heb jij het ook soms moeilijk om je plan om te sporten in praktijk om te zetten? Vermijd dit met een duidelijk plan.

Training Beginners Trainingsschema