Bij de sportarts: Sporten & astma

Sport en astma gaan wel degelijk samen. Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Doordat de spiertjes in de luchtwegen verkrampen, hebben de patiënten op jonge leeftijd al ademhalingsproblemen zoals: hoesten, een piepende ademhaling of benauwdheid. 

De meeste kinderen en volwassenen met astma kunnen een normaal leven leiden en dus ook sporten dankzij: medicijnen, door verstandig om te gaan met inspanning en door andere uitlokkende factoren — zoals virale infecties, huisstofmijt, pollen, rook of grote temperatuurwisselingen — zo veel mogelijk te vermijden.

Uit angst voor een aanval tijdens een inspanning houdt het vele patiënten tegen om te veel inspanningen te leveren. Met als gevolg dat hun uithoudingsvermogen, dat sowieso al extra op de proef wordt gesteld, verder achteruitgaat. Als astmapatiënten worden aangemoedigd om te sporten en hun medicijnen goed innemen, dan kunnen ze een normaal of zelfs groot uithoudingsvermogen ontwikkelen.  

Wist je dat zelfs 8% van de Olympische duursporters astma heeft? Belgisch tennisster Justine Henin, Olympische zwemkampioen Mark Spitz en meervoudig Tour de France winnaar Miguel Indurain zijn bekende topsporters met astma.

Haast alle astmapatiënten hebben ook inspanningsastma, maar niet alle personen met inspanningsastma hebben astma en hebben ook niet dagelijks medicatie nodig. De inspanning is op zich geen oorzaak van astma, maar het kan de klachten wel uitlokken. Dat zien we geregeld bij ‘hoogventilatiesporten’ als wielrennen of wanneer de luchtomstandigheden niet ideaal zijn, zoals bij schaatsen in de koude of bij zwemmen in een binnenbad.

Als je uitademt, dan verlies je water. Dat vochtverlies doet de luchtwegen verkrampen en slijm produceren. De patiënt raakt benauwd, moet hoesten en zonder behandeling riskeer je 75 procent van je longfunctie te verliezen.

De tips voor kinderen en volwassenen met inspanningsastma die sporten zijn dezelfde als die voor astma in het algemeen, met als extra advies dat ze van warme, vochtige omstandigheden moeten profiteren om te sporten.
Je kunt ook het best door de neus inademen, zodat de lucht bevochtigd en opgewarmd wordt, en uitademen door getuite lippen, dat is het zogenaamde pursed lip-ademen.

Sporten met astma mag dus zeker als je op al deze dingen let. Sport kan zelfs een medicijn tegen astma zijn. Om verbetering te bereiken, moet je gedurende drie maanden minstens twee keer per week minimaal 20 minuten lang een training afwerken waarbij grote spiergroepen betrokken zijn. Een cadeau is astma niet, maar het hoeft zeker geen ramp te zijn.


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen