‘Active walking’ rukt op in Vlaanderen

Wandelen is gezond, maar active walking is nog gezonder. Laat ons dus met z’n allen de stapschoenen aantrekken om met stevige tred onze conditie te verbeteren.
Dat wandelen gezond is, weet iedereen al lang. Maar heb je al gehoord van ‘active walking’? De focus op wandelen als intensieve sport bestaat al even, maar nu lijkt de trend echt op te komen in Vlaanderen. Patrick Janssens, looptrainer van de Runningmates Lovendegem, ontwikkelde als een van de eersten een ‘active walking’-programma. 

Onlangs publiceerde Public Health England de resultaten van zijn onderzoek naar de richtlijn van 10.000 stappen per dag. Wat blijkt? Tien minuten stevig doorstappen is beter dan rustig je 10 000 stappen halen. Bij een flinke tred gaat je hart sneller slaan, terwijl het bij rustig wandelen op zijn lauweren kan rusten. De voordelen zijn onder andere een verminderd risico op diabetes, een plotse slagaderbreuk en een aantal kankers. Verder zou je meteen beter gezind worden door een sneller pompend hart.


Juist wandelen

Als je het internet mag geloven, werd en wordt er al heel wat afgewandeld. De focus op wandelen als sport bestaat dus al even. Zo bracht Joanna Hall, een van Engelands bekendste sportwetenschapsters en bewegings- en voedingsspecialisten, in 2008 WalkActive uit. Dat programma leert je hoe je moet wandelen, want dat zouden we maar al te vaak verkeerd doen.

Na positieve reacties op Hall’s programma liet ze haar techniek valideren door dr. Darren James van het Sport and Exercise Science Research Centre, verbonden aan de London South Bank University, in 2014. Vierentwintig mensen die niet aan sport deden, volgden een 28 dagen durend WalkActive-programma. De resultaten toonden dat de actieve wandelaars een verbeterde houding hadden, minder druk voelden op de knie- en enkelgewrichten en een verhoogde algemene conditie hadden. ChiWalking: train je lichaam én je geest

Een tweede voorbeeld van ‘active walking’ is ChiWalking. ChiWalking werd ontwikkeld in 2006 door Amerikanen Danny en Katherine Dreyer. Het programma versmelt wandelen met de filosofie van T’ai Chi, de eeuwenoude Chinese gevechtsport die zou helpen bij evenwicht, kracht en verbeterde cognitie. Je volgt de ‘Five Mindful Steps’ doorheen het programma om je fysieke en mentale gezondheid tot een hoger niveau te brengen.

Net als bij WalkActive ligt de nadruk op de juiste manier van wandelen om je lichaam niet te belasten. De voordelen liggen ook in dezelfde lijn: een betere houding, versterkte spieren en een betere conditie. Een bonus bij ChiWalking is de holistische visie. Ze willen je hele persoon, lichaam en geest, positief beïnvloeden.‘Active walking’ nu ook in Vlaanderen

Je bent nu waarschijnlijk helemaal overtuigd van de voordelen van ‘active walking’, maar hebt geen zin om een Engelstalig programma online te bestellen… Geen zorgen! ‘Active walking’ lijkt nu ook in Vlaanderen door te breken. Patrick Janssens, looptrainer van de Runningmates Lovendegem, ontwikkelde als een van de eersten op basis van het ‘start-to-run’ programma dat hij bij zijn club begeleidt, een ‘active walking’ programma (‘Start-to-footing’). Patrick bedacht het idee omdat verschillende mensen niet konden aansluiten bij ‘start-to-run’, door blessures, zwakke gewrichten of hartproblemen. Hij kwam vervolgens met zijn alternatief dat wel voor de meeste mensen haalbaar is.

Het programma ‘active walking’ wordt net zoals bij ‘start-to-run’ opgebouwd: “Een minuut langzaam stappen (4km/u) wordt afgewisseld met op tempo stappen (6 tot 6,5 km/u). Het aandeel ‘tempo stappen’ wordt wekelijks groter om tenslotte een tocht te maken van 5km aan 6,5 km/u,” aldus Patrick. Denk maar niet dat het een walk in the park is: mensen haakten al af omdat het te zwaar was.
De resultaten tonen ook aan dat er gewerkt wordt: “Deelnemers kunnen na 10 weken vooruitgang aantonen, zoals een lagere hartslag in volle inspanning, een gedaalde bloeddruk, een algemeen gevoel van betere conditie…” Patrick werkte ook met doorverwijzingen via een cardioloog en hielp zo al mensen met het afbouwen van hun bètablokkers.
Je hoort het: ‘active walking’ is het nieuwe lopen!Voor meer informatie kan je terecht op onderstaande websites.
- Onderzoek Public Health England
- Onderzoek dr. Darren James
- Club Patrick Janssens
- Website ChiWalking


                                                                                                                   

lees ook

Sporten op de mooiste herfstspots

Wij bij Zeker Sporten vinden sporten in de natuur geweldig. Wij selecteerden voor jullie de beste herfstspots om te sporten.

Joggen Fietsen Rolschaatsen Wandelen Training

Bij de sportarts: Wat betekent lage rugpijn?

Bij de sportarts: Heb jij ook wel eens last van lage rugpijn? Sportarts Tom Teulingkx legt je uit wat je eraan kan doen.

Preventie Gezondheid

Bij de sportarts: Sporten bij verkoudheid of koorts?

Bij de sportarts: wat als je jezelf niet ziek voelt? Mag je dan sporten?

Gezondheid Joggen Fietsen Wandelen Zwemmen

Bij de sportarts: lopen & sporten tijdens de zwangerschap

Bij de sportarts: blijven bewegen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het herstel na de bevalling

Gezondheid Joggen Fietsen Zwemmen Wandelen