Je herkent het volgende scenario misschien wel. Je hebt ongelooflijk veel zin om te gaan wandelen, je hebt zelfs al een route uitgestippeld en je vrienden opgetrommeld, maar dan ontwaak je ‘s ochtends bij het zien van… een typisch Belgisch koud, nat en winderig winterlandschap. Je eerste gedachte is dan misschien wel ‘oei, kan die wandeling nog doorgaan? Of wordt het 10 km schuifelen om niet uit te glijden in plaats van stevig doorwandelen?’ Ontdek hier mijn tips om te wandelen tijdens de winter.
Gelukkig hoeft het typisch Belgische winterweer helemaal geen barriere te zijn. Wandelen tijdens de winter heeft ook tal van voordelen! Zo is het doorgaans minder druk op de wandelpaden, kan je af en toe genieten van een prachtig besneeuwd of bevroren landschap en spot je wel eens vaker bijzonder gevogelte of wild. Mits inachtneming van de volgende tips maak je onbevreesd een leuke winterwandeling!
Bekijk de weersvoorspelling
Het klinkt heel logisch, maar wordt toch al eens vergeten. Bekijk voor je op wandeling vertrekt eerst eens de weersvoorspelling. Is er een kans dat je onderweg verrast wordt door aanvriezende regen of sneeuw waardoor de weg omgetoverd wordt in een schaatsbaan? Of komt het zonnetje tevoorschijn en zijn die tien laagjes kledij compleet overbodig?

Schoenen met goede grip
Het laatste wat je wil is uitglijden tijdens het wandelen. Wandelschoenen met goede grip kunnen dit voorkomen. Kijk daarom zeker naar de inkepingen in de zool. Bovendien is je schoen best ook waterbestendig zodat je niet met natte voeten terug naar huis moet. En als je van plan bent om sneeuwwandelingen te maken, kies je beter ook een schoen met een goede voering die warm genoeg is. Wil je echt zeker zijn tijdens een sneeuwwandeling? Gebruik dan speciale anti-slip zooltjes met pinnen die meer grip hebben op de sneeuw.
Blogpost: Het juiste schoeisel kiezen is belangrijk
Laagjes, laagjes en… nog meer laagjes
Je warm aankleden is misschien wel de belangrijkste tip tijdens de koude wintermaanden. Het fameuze laagjessysteem kan dan ook niet ontbreken. Begin met een basislaag thermisch ondergoed, bij voorkeur van merinowol, wat je lichaamswarmte goed vasthoudt maar ook ademend is. Draag daarboven nog een laag als isolatie, een trui bijvoorbeeld. Als laatste neem je dan een waterdichte buitenlaag om je te beschermen tegen regen, wind en sneeuw. Wanneer je het dan even te warm of te koud hebt, kan je je laagjes gemakkelijk aanpassen. Houd er ook rekening mee dat je lichaam snel afkoelt tijdens een pauze. Een extra trui in je rugzak steken is daarom geen overbodige luxe.
Blogpost: Wat doet koude met je lichaam

Bedek hoofd, oren en handen
Om geen onnodige warmte te verliezen is het belangrijk om ook alle uitstekende lichaamsdelen te bedekken. Dan bedoel ik vooral je hoofd, je oren en je handen. Zorg ervoor dat je steeds een muts en handschoenen bij hebt, zeker de koukleumen onder ons zullen dit kunnen waarderen. Heb je te warm? Dan kan je deze ook heel gemakkelijk af doen. Het is immers niet de bedoeling dat je gaat zweten, want dan verlies je warmte en vocht.
Kies de juiste wandeling
Sommige wandelingen zijn al iets gevaarlijker dan andere. Is er veel regen en gladheid voorspeld? Herbekijk dan even je plannen. Zo zijn er ook in Wallonië enkele wandelroutes met stijle kliffen, rotsen om over te klimmen en glibberige paadjes. Hoewel deze routes dus zeker de moeite waard zijn, doe je ze beter niet als je weet dat het buiten heel glad is. Kies dan misschien misschien even een andere route, want… safety first!
Houd verlichting bij de hand
Dit is misschien een beetje de vreemde eend in dit lijstje van tips, maar zoals je al gemerkt hebt wordt het best vroeg donker in de winter. Hierdoor kan het wel eens gebeuren dat je verrast wordt door het vallen van de avond. Daarom is het belangrijk om steeds licht op zak te hebben. Maar denk hiervoor niet alleen aan het lichtje van je gsm, tijdens koude temperaturen kan deze het namelijk moeilijk krijgen en sneller dan verwacht leeglopen. Bekijk voor je gaat wandelen alleszins even hoe lang de route zal duren en start op tijd!
Blogpost: Sporten in het donker doe je zo

Vergeet niet te drinken
Tijdens een zomerwandeling krijgen we al snel eens dorst, maar tijdens een winterwandeling is dat veel minder het geval. Toch wil dat niet zeggen dat je geen vocht verliest. Daarom is het belangrijk om voldoende te drinken, ook al heb je niet meteen grote dorst. Water is steeds de beste optie, maar natuurlijk is het tijdens een koude winterwandeling ook leuk wanneer je een thermos warme thee tevoorschijn kan toveren. Zo koel je bovendien ook niet meteen af als je een pauze neemt.
Laat je dus vooral niet afschrikken door het wat koudere en nattere weer. Met bovenstaande tips houdt niets je nog tegen om buiten te komen! Bovendien is niets zaliger dan na een inspannende winterwandeling met een lekker kopje chocomelk voor de open haard gaan zitten. Geniet er van!