10 tips om te starten met yoga

Meer tijd nodig voor jezelf? Minder stressen en evenwichtiger leven? En dat combineren met wat meer bewegen? Dan kom je vanzelf uit bij Yoga!

Is je eerste gedacht: zo een zweverig gedoe is niets voor mij? In feite is yoga niet meer dan een fijn ontspanningsmoment waarbij lichaam en geest samenwerken om oefeningen tot een goed einde te brengen en zo volledig tot rust te komen.

Wist je bovendien dat er talloze vormen van yoga bestaan ? Zo kan je kiezen voor fysiek inspannende yoga, yoga waarbij de focus op het mentale ligt, yoga met je kind of baby, of zelfs wijnyoga. Experimenteer er gerust op los tot je de variant hebt gevonden die het best bij je past. Geen idee hoe eraan te beginnen? Hier alvast enkele tips:

Tip 1: materiaal

Voor yoga heb je niet veel nodig. Draag soepele kledij waarin je je comfortabel voelt, vlot kan bewegen en that’s it. Eventueel nog een matje om wat zachter te liggen maar zelfs zonder matje kom je al een heel eind verder. Enkele yogavormen maken ook gebruik van ander materiaal maar dit ontdek je gaandeweg wel en heb je niet onmiddellijk nodig bij de start.   

Tip 2: waar te beginnen?

Photo or video description

Aangezien er veel verschillende varianten zijn kan het interessant zijn op te zoeken welke variant het best bij je zal passen. Doe wat opzoekwerk en ontdek de verschillen en welke yogavorm op wat de focus legt.. Zoek eventueel eerst op welke yogastudio in je buurt ligt en welke types zij aanbieden.   

tip 3: just do it

De beste manier om yoga te leren is door yoga te doen. Je kan nog zoveel lezen als je wil, yoga moet je ervaren. 

Tip 4: locatie

Yoga kan overal.  Let wel, omgevingsfactoren zijn bij yoga essentieel om tot rust te komen. Zet die gsm even op stil, maak wat tijd vrij en zoek een rustig plekje op.

Tip 5: check de basis

Leer enkele basisposities. In de meeste yoga lessen komen dezelfde basisposities terug. Oefen al eens op de Balasana, Tadasana en de neerwaartse hond.  

Tip 6: ontdek het aanbod

Yoga kan je volgen in groep in bv een yogastudio maar eens je enkele bewegingen onder de knie hebt kan je ook eenvoudig op eigen houtje aan de slag. Wist je bovendien dat je ook online heel wat lessen terug kan vinden? Kijk wel even goed na of je de workout van je eigen niveau gevonden hebt.   

Tip 7: ken je limieten

Instagram mag dan vol staan met coole poses op je handen of in brug, begin er pas aan als je hier klaar voor bent. Begin met de basis en eens je voldoende kracht, lenigheid en evenwicht hebt kan je een stapje verder.   

Tip 8: frequentie

Yoga kan je doen wanneer het jou het beste past. Wil je echter graag vooruitgaan, leniger worden en meer kracht vergaren, dan raden we je aan 3x per week tijd vrij te maken voor yoga.   

Tip 9: wat is yoga voor jou?

Er zijn heel wat mythes rond yoga maar geloof het of niet yoga is niet alleen voor lenige mensen, voor yoga hoef je niet gelovig of hippie te zijn. Yoga kan in elke levensstijl geïntegreerd worden.    

Tip 10: kwetsuren

Een kwetsure opgelopen tijdens een te moeilijke yoga oefening? Geen paniek, via Zeker Sporten kan je je snel en voordelig verzekeren zodat je alle medische kosten die in aanmerking komen, zonder problemen terugvordert. Ontdek alle verzekeringsopties hier.


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid