10 tips om te starten met skeeleren

Nu de avonden langer worden en ook de sportkriebels terug boven komen vraag je jezelf misschien af welke sport je dit jaar kan motiveren om in beweging te komen. Al eens gedacht aan skeeleren? Het is een tikkeltje uitdagender dan fietsen, minder belastend voor je gewrichten als lopen en wat sneller dan wandelen!
Geen idee hoe eraan te beginnen? Hier alvast wat tips.

Tip 1: sportieve kledij

Om te beginnen moet je beschikken over een skeeleroutfit. In de eerste plaats denken we hierbij aan de skeelerschoenen zelf. Het belangrijkste is hierbij de pasvorm, ze mogen niet te strak zitten maar zeker en vast ook niet te los. Kies comfort boven schoonheid en laat je vooral adviseren door een deskundige.  

Tip 2: materiaal

Naast degelijke skeelers vergeet je best ook niet de nodige bescherming te kopen, denk maar aan knie-elleboog- en polsbescherming en uiteraard ook een helm!

Tip 3: Rustig opbouwen

Is het je eerste keer of de eerste keer na een lange tijd? Oefen enkele basisvaardigheden op een verkeersvrij terrein. Oefen op balans en evenwicht houden, de afzet bij het skeeleren en snelheid maken, het nemen van bochten maar het belangrijkste; oefen op het remmen! 

Tip 4: geduld

Je kan niet alles in 1 dag leren. Skeeleren is niet de eenvoudigste sport om mee te beginnen. Oefen geduldig op alle basisvaardigheden tot je je zeker voelt alvorens je op de openbare weg te begeven. 

Tip 5: route

Kies een korte route om mee te beginnen. Is het tijd om op pad te gaan? Kies in het begin voor een beperkte afstand, het zou zonde zijn als je halfweg te moe bent om terug te komen of last krijgt van blaren. Begin in de richting van tegenwind zodat je kan eindigen met wind in de rug. Kies bovendien voor een route met geschikte paden. Skeeleren op grint, kasseien of een brug is nefast voor de motivatie. Een jaagpad langst het kanaal of de fietsostrade zijn ideale plaatsen om vlotjes te bollen.

Tip 6: gadgets

Hou je tochten bij via een sporthorloge of activity tracker. Je hebt deze in alle soorten en prijsklassen dus denk goed na wat je juist verwacht van je tracker. Wil je graag achteraf op een kaartje zien welke route je gedaan hebt of heb je graag meer info over je hartslag tijdens de tour? Laat je helpen bij het kiezen van het beste meetinstrument voor jou. 

Tip 7: maak jezelf zichtbaar

Skeeler je op de openbare weg? Denk eraan dat een voor- en achterlicht verplicht zijn, zorg dat je gezien en gehoord wordt door andere gebruikers van de openbare weg. Draag je opvallende kledij en lichtjes niet alleen als je in het donker op pad gaat. 

Tip 8: skeelerbuddy

Met meerdere is het niet alleen leuker maar kan je ook op hulp rekenen als je onderweg een ongeluk tegenkomt. Hebben je vrienden geen zin? Neem eventueel je kinderen mee op hun fiets en trek er samen op uit. 

Tip 9: voldoende energie

Trek je erop uit voor een langere tocht? Denk aan genoeg water en een gezonde snack voor onderweg.

Tip 10: Kwetsuren

Gevallen tijdens het rolschaatsen? Ondanks je vele beschermingsmateriaal, is een ongeluk snel gebeurd. Via Zeker Sporten kan je jezelf snel en voordelig verzekeren tegen sportongevallen. Zo krijg je alle medische kosten die in aanmerking komen, terugbetaald. Ontdek alle verzekeringsopties en extra informatie hier.


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding