10 tips om te starten met wandelen

Zin om meer te bewegen of nood aan een gezondere levensstijl? Niet iedereen is even sportief, maar wandelen kunnen we allemaal. Wandelen is de minst belastende van alle duursporten en het kan altijd en overal. Regelmatig wandelen heeft bovendien veel voordelen voor je gezondheid. Kies je voor een dagelijks blokje rond of pak je het liever wat grootser aan? Hieronder onze tips!

Tip 1: wandelkledij

Zoek comfortabele kledij uit en hou rekening met de weersverwachtingen. Kleed je niet té warm aan want eens je aan het stappen bent krijg je het snel warm. Kleed je in laagjes zodat je je snel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. 

Tip 2: schoenen

Je zal heel wat kilometers samen afleggen, dus kies een goede wandelschoen uit. Hou hierbij rekening met de locaties waar je gaat wandelen; De Vlaamse natuur vereist andere schoenen dan de rotsige en steile bergen in de Pyreneeën. 

Tip 3: Rustig opbouwen

Begin je nog maar net met wandelen? Begin dan niet met een tocht van 20km maar bouw je wandelingen rustig op. Je gaat er veel meer van genieten én je gaat sneller progressie maken. 

Tip 4: leuke wandeltochten

Als je altijd hetzelfde toertje ronde blok wandelt kan het snel vervelen dus zoek een leuke tocht uit. Er zijn verschillende organisaties die wandeltochten uitstippelen of je kan zelf een tocht uitwerken aan de hand van de wandelknooppunten. Kom je ergens nieuw? Vraag zeker na of ze al bewegwijzerde paden hebben. 

Tip 5: Varieer

Er zijn heel veel verschillende vormen van wandelen je hebt Nordic Walking, Active Walking, geocaching, trekking,… Varieer in je wandelingen, dit is niet alleen leuk om af te wisselen maar zorgt ook voor een groter effect op je spierontwikkeling en gezondheid. 

Tip 5: gadgets

Hou je tochten bij via een sporthorloge of activity tracker. Je hebt deze in alle soorten en prijsklassen. Wil je enkel weten hoeveel stappen je deed? Of wil je graag achteraf op een kaartje zien welke route je gewandeld hebt? Laat je helpen bij het kiezen van het beste meetinstrument voor jou.

Tip 7: wandelbuddy

Samen wandelen is het altijd leuker. Je kan ondertussen nog wat bijkletsen en de tijd gaat sneller vooruit, bovendien sla je minder snel een keertje over als je met iemand afgesproken hebt. Laat je ook niet afschrikken om met kinderen de natuur in te trekken, maak je wandeling wat speelser en iedereen zal er van genieten. 

Tip 8: voldoende energie

Trek je er op uit voor een lange tocht? Zorg dan zeker dat je voldoende bevoorrading bij hebt. Neem water mee en een gezonde snack.

Tip 9: luister naar je lichaam

Veel sporten is goed, maar té veel sporten dan weer niet. Luister op tijd naar je lichaam. Als je pijn hebt wil je lichaam je iets vertellen. Neem op tijd enkele dagen rust en als je pijn blijft hebben laat het dan eens nakijken door een dokter. 

tip 10: KWETSUREN

Loop je een kwetsuur op tijdens het wandelen? Via Zeker Sporten ben je snel en voordelig, goed ingedekt tegen mogelijke medische kosten. Ontdek alle mogelijke verzekeringsopties hier.


lees ook

6 podcasts over lopen

Lopen doe je vaak alleen en zonder begeleiding. Toch heb je af en toe vragen: welke kleding draag ik als het koud is, hoeveel…

Joggen Training

Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willie Verhegghe)

1 minuut stilte, ploegmakkers op de eerste rij met rouwband om de al door de zon-gemarkeerde bovenarmen, de overwinning…

Gezondheid

POMPOEN-WORTELSOEP MET TAHINIDRESSING EN KOKOS

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht…

Voeding

Van 0 naar 42 km #7: Ik moet nu echt beslissen

Rusten, rusten, rusten… En dat met nog maar 2,5 maanden op de teller om 21 km te kunnen lopen. Ik krijg wat stress, maar…

Joggen Training Gezondheid