10 tips om te starten met fietsen


Kies je ervoor om te gaan fietsen? Goed idee! Fietsen is immers de ideale ontspannende inspanning en vereist weinig technische bagage. Vermits je je lichaamsgewicht min of meer uitschakelt is het bovendien minder belastend voor spieren en gewrichten dan lopen.

Tip 1: een gepaste fiets

Of je nu kiest voor een stadsfiets, een koersfiets of een elektrische fiets, besteed voldoende aandacht aan je positie op de fiets want een fiets die op jouw lichaam is afgestemd zal je in staat stellen om comfortabeler en efficiënter te fietsen. Zorg dus voor een fiets met een gepaste framemaat en laat je zadel en je stuur goed afstellen.

Wil je graag in de bergen fietsen, let er dan op dat je fiets voldoende versnellingen heeft. Klikpedalen, een gebogen koersstuur en een smal fietszadel zijn geen must, maar wel handig als je snelheid boven rijcomfort verkiest. 

Tip 2: fietskledij

Voorkom zadelpijn en doe een goede fietsbroek met ingenaaide zeem aan. Zet voor je veiligheid zeker een fietshelm op. Een fietstruitje, sportsokken, sportschoenen en een fietsbril vervolledigen je fietsoutfit. Heb je klikpedalen, dan heb je uiteraard aangepaste fietsschoenen nodig. 

In de winter is het belangrijk om je extra goed te kleden. Doe boven en onder je fietstruitje nog een laagje aan zodat je uiteindelijk 3 lagen aan hebt. Startend met een onderhemd uit kunstvezelstof, dat zorgt voor het afvoeren van het zweet zodat de huid droog blijft. Draag vervolgens je fietstrui, wat een warmere isolerende laag creëert en het zweet verder naar buiten transporteert. Eindig met een winddichte jack als buitenste laag bij lage temperaturen. Kies bij regen voor een wind -en waterwerend exemplaar. Of voor een plastic regenjack die je na een bui compact kan opvouwen.

Vul je outfit vervolgens aan met de nodige accessoires. Draag onder je helm een helmmuts. De oppervlakte van je hoofd is relatief groot en veroorzaakt daarom door geleiding en verdamping veel warmteverlies. Investeer ook in een goed paar winterhandschoenen. Je hebt een brede waaier aan thermohandschoenen ter beschikking. Hou er wel rekening mee dat de dikte omgekeerd evenredig is met de gebruiksvriendelijkheid. Als je ook houdt van warme en droge voeten, zijn isolerende en waterdichte overschoenen ook een handige gadget. Vermijd wel te dikke kousen, ze knellen de bloedtoevoer in je voeten af zodat je nog sneller afkoelt. Tot slot kan je nog voor wat extra zichtbaarheid zorgen met lichtjes en een veiligheidsvestje. 

Tip 3: een mooie fietstocht

Kies voor een fietstocht langs rustige wegen zodat je optimaal kan genieten van het landschap. In Vlaanderen zijn er heel wat bewegwijzerde fietspaden en knooppunten die hiervoor geschikt zijn. Een tochtje langs rivieren en kanalen is zeker een aanrader!

Tip 4: essentials

In een handig fietsshirt zitten meestal zakken waar je een heleboel dingen kan insteken zodat ze niet in de weg zitten. Neem een reserve binnenband, bandenlichters om je band van je wiel te houden, een sleutel en een pompje om je binnenband weer op te pompen mee. Een platte band kan immers iedereen overkomen en zo hoef je hem aan maar te verwisselen.

Neem altijd iets mee om te eten en te drinken en eet of drink onderweg regelmatig. Een banaan, een broodje confituur, een energiereep, water, … zijn ideaal om een (honger)klopje te vermijden.

Vergeet ook je ID-kaart, je bankkaart en bij goed weer zeker je zonnecrème niet.

Tip 5: zoek een fietsbuddy

Samen fietsen is altijd leuker en gezelliger. Je kan ondertussen nog wat bijkletsen en de tijd gaat sneller vooruit, bovendien sla je minder snel een keertje over als je met iemand afgesproken hebt.
Doe zeker eens mee met een georganiseerde toertocht. Dit sociaal gebeuren zal je een extra boost geven.

Tip 6: bouw rustig op

Begin je nog maar net met fietsen? Begin dan niet met een tocht van 80km maar bouw je fietstochten rustig op. Starten met een rondje van 20 of 30 km is meer dan voldoende. Trap bovendien niet te zwaar. Probeer aan een redelijk tempo te trappen, dat maakt het fietsen minder zwaar en kost minder kracht. Je gaat er veel meer van genieten én je gaat sneller vooruit gaan! 

Tip 7: technische gadgets

Hou je tochten bij via een sporthorloge of activity tracker. Of zet je route op de fietsGPS. Je hebt deze in alle prijsklassen en specificaties. Wil je enkel weten hoeveel kilometer je fietste? Laat je helpen bij het kiezen van het beste meetinstrument voor jou!

Tip 8: winteralternatief

Vind je het te koud om te gaan fietsen of zijn de wegen bevroren of besneeuwd? Dan zijn spinnen in een fitnesscentrum of fietsen op de rollen een leuk en zinvol alternatief.

Tip 9: luister naar je lichaam

Veel sporten is goed, maar té veel sporten dan weer niet. Luister op tijd naar je lichaam. Als je pijn hebt wil je lichaam je iets vertellen. Neem op tijd een dagje rust en als je pijn blijft hebben laat het dan eens nakijken door een dokter.

Tip 10: Sport veilig

Loop je een kwetsuur op tijdens het fietsen, dan ben je via Zeker Sporten aan een kleine prijs goed ingedekt tegen mogelijke medische kosten. Ontdek hier alle verschillende verzekeringsopties. 


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding