10 tips om te starten met zwemmen

Wil je starten met zwemmen? Wij sommen alvast de 10 belangrijkste aandachtspunten voor je op!

tip 1: De juiste kledij

Ben je een dame? Gaat het puur om het zwemmen, dan is een badpak ideaal en praktisch. Een bikini kan nu eenmaal gemakkelijk verschuiven en loskomen. Wil je dat het badpak goed blijft zitten, dan moet je opletten dat je randen overal goed aansluiten en er nergens een ruimte ontstaat als je je armen omhoog doet.

Ben je een man? Zorg ervoor dat de broek comfortabel aanzit en voorkom irritatie door wrijving. Een strakke speedo of voor de meeste zwemmers tegenwoordig een strakke zwemboxer.

Veel zwemkleding is gemaakt van polyster, wat een erg duurzame stof is. Vaak zie je ook Lycra, spandex of elastane op het etiket staan. Deze materialen zorgen voor de stretch. Hoe minder van deze stretch materialen in het badpak zitten, hoe langer het badpak mee gaat.

tip 2: wel of geen zwembril?

Zwembrillen helpen je om onder water te zien en beschermen je ogen tegen irritatie (veroorzaakt door chloor). Maar hoe kies je het juiste model? Een zwembril moet precies passen en aan de vorm van je gezicht  aangepast zijn.

Kies de juiste verstelbaarheid van je zwembril. Om je zwembril op maat af te stellen, zijn er verschillende systemen voorhanden. Kies het systeem dat het best bij je gezichtsvorm past en je het meeste comfort biedt. 

Het type zwembril is afhankelijk van de functie van het type activiteit. Kies een zwembril die comfortabel is en een goede stabiliteit garandeert tijdens jouw zwembeurt.

De kleur van de glazen kies je aan de hand van de meest voorkomende zwemlocatie. Als je buiten zwemt of in een zwembad met veel lichtinval, dan kies je het best voorzwembril met donkere of fotochrome glazen. Als het zwembad eerder donker is met weinig lichtinval, opteer dan voor heldere of lichtgekleurde glazen.  
Eens een zwembril gekozen, moet je hem ook goed onderhouden en bewaren. Spoel je zwembril na gebruik, vermijd te lange blootstelling aan zonlicht en bescherm je bril (vooral de glazen) tegen zout en vet. Raak de glazen niet aan de binnenkant aan, want anders kan de dampwerende laag beschadigd geraken. Plaats tot slot je zwembril na gebruik terug in het opbergdoosje, zodat je vuile plekken en krassen vermijdt.    

Tip 3: badmuts

Zorg ervoor dat je badmuts gemakkelijk aan en uit krijgt. Een dunne silicone die zeer rekbaar is waarbij er een beetje water binnenkomt of eentje van een soepel stof wat niet waterdicht is. Beide badmutsen zorgen ervoor dat de haren goed bij elkaar gehouden worden. Bovendien verlies je zo geen warmte via je hoofd en heb je ’t dus minder snel koud. Tijdens het zwemmen moet je badmuts dus comfortabel en goed blijven zitten. 

Tip 4: waarom zwemmen?

Zwemmen is leuk en gezond op elke leeftijd. Het is goed voor je conditie en humeur, het hele jaar door. Bovendien worden je gewrichten minder belast in het water en dat maakt de kans op blessures veel kleiner. 

Zoek een trainingspartner. Samen zwemmen is nog leuker en werkt motiverend om je doel te bereiken. Vraag in het zwembad of er groepssessies worden georganiseerd.

Tip 5: wanneer zwemmen?

Informeer je over de openingsuren van het zwembad. Vaak geven ze aan via hun website of een tijdstabel of het zwembad op bepaalde momenten druk bezet is of niet (vb: scholen, groepen, lessen,…). In de meeste gevallen heeft elk zwembad een baantje of twee ter beschikking voor losse zwemmers (buiten clubverband).

Tip 6: zwemtempo

Begin en eindig steeds je training in het zwembad met het nemen van een douche en voetbad. Zoek de zwembaan op die het beste past bij jouw tempo. Snellere zwemmers zullen je opjagen en tragere zwemmen alleen maar in de weg. Blijf op een afstand van de zwemmer voor jou en haal niet in op ongepaste momenten. Zwem niet te snel in het begin. Je mag niet buiten adem geraken. Snelheid is geen prioriteit. Wat belangrijker is? Gelijkmatig en rustig kunnen ademen, op temperatuur blijven, je schema kunnen afwerken enzovoort.

tip 7: welke discipline?

Of je nu schoolslag, vrije slag/crawl, rugslag of vlinderslag kiest, dat maakt allemaal niet uit. Zorg ervoor dat je de slag onder de knie hebt, het leuk vindt en het kunt volhouden!

Tip 8: zwemmen met het gezin

Zwemmen kan je samen met je kinderen, partner of een vriend(in) doen. Het leuker en werkt motiverend om je doel te bereiken. Ieder kan een slag naar keuze zwemmen op zijn/haar eigen tempo. 

Tip 9: (gratis) buiten zwemmen

Er zijn heel wat gezellige zwemvijvers in Vlaanderen, waar je bij mooi weer met plezier gaat zwemmen. Enkele voorbeelden zijn de Lilse Bergen, het Zilvermeer, de Hoge Rielen, Campinastrand, de Paalse Plas enzovoort. Raadpleeg het internet voor een zwemvijver bij jou in de buurt!

Tip 10: zwem veilig

Loop je een kwetsuur op tijdens het zwemmen, dan ben je via Zeker Sporten goed ingedekt tegen mogelijke medische kosten.


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding