10 tips om te starten met fitness

Denk je er aan om te starten met fitness? Goede keuze! Want met fitness werk je aan je gezondheid en algemene fitheid. Je kan er ook voor kiezen om specifiek te trainen op vetverbranding en afvallen of misschien wil je wat spierkracht bij kweken? Met fitness kan dit allemaal!

Hoewel het belangrijk is om fitnessoefeningen juist uit te voeren, moet je je vooral niet laten afschrikken om van start te gaan. Wist je dat je niet altijd apparaten nodig hebt om aan fitness te doen? Met een flesje water en een stoel kom je al heel ver. En dat kan evengoed thuis! Hieronder 10 tips voor een vlotte start:

Tip 1: sportkledij

Zorg voor aangepaste, comfortabele sportkledij waarin je optimaal kan bewegen. Belangrijk is dat jij je goed voelt in de kledij, het merk of de prijs is minder van belang.

Tip 2: wat wil je trainen?

Cardiotraining is een training gericht op het versterken van je uithouding en het verbranden van calorieën. Bv. lopen, fietsen, roeien, crosstraining,…

Krachttraining is dan weer een training gericht op de groei van je spiermassa.

Je kan ook kiezen voor een algemene fitheidstraining. Dit is een combinatie van cardio- en krachttraining met als doel je algemene gezondheid en fitheid te verbeteren.   

Tip 3: wat is je doel?

Als je ergens bewust naar toe werkt, zal je dit ook makkelijker volhouden dan zomaar wat in het wilde weg te doen. Zorg dat je doel haalbaar is en concreet is Bv. Binnen 6 maanden wil ik 5kg afvallen, binnen 3 maanden wil ik 5km ononderbroken kunnen lopen,…

tip 4: beweegmoment inplannen

Als het moment daar is, grijp dit dan ook effectief aan om te bewegen. Geen excuses dat je te moe bent, geen zin hebt,… Gewoon doen. Fitnessen heeft enkel resultaat als je het regelmatig en consequent doet! 

Tip 5: bouw rustig op

Om je doel te bereiken is het van belang om geduld te hebben en rustig op te bouwen. Dit geeft het meeste kans op slagen. Iemand die te hard van stapel loopt zal dit bekopen met demotiverende spierpijn en vermoeidheid of erger, kwetsuren.

Tip 6: vind plezier

Iets wat je leuk vindt, blijf je volhouden. Maak je work-out aangenaam en kijk bv. naar TV of luister naar muziek. Misschien vind je wel trainingspartner in je vriendengroep. 

Tip 7: locatie

Fitness kan je zowel thuis, in een fitnesscentrum of in de buitenlucht beoefenen. Elke locatie heeft zijn voordeel en het is waarschijnlijk dat je het sporten langer gaat volhouden op een plaats waar jij je prettig bij voelt. 

Tip 8: afwisseling en uitdaging

Je lichaam went snel aan bepaalde bewegingen. Als je lange tijd hetzelfde doet zal je minder trainingseffecten ervaren. Daarom is het interessant om in je training af te wisselen, verschillende vormen te oefenen en regelmatig zwaarder te maken.

Tip 9: trainingsprogramma

Trainingsprogramma’s zijn er in alle soorten en maten en het internet staat er vol van. Niet alle programma’s zijn even kwalitatief. Bij de keuze van een goed trainingsprogramma is het verstandig je te laten leiden door een gekwalificeerde trainer. Besteed altijd voldoende aandacht aan de opwarming, stretching en cooling down. 

Tip 10: kwetsuren

Loop je een kwetsuur op tijdens het fitnessen? Via Zeker Sporten ben je voordelig en snel ingedekt tegen mogelijke medische kosten. Ontdek alle verzekeringsopties hier.


                                                                                                                   

lees ook

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Je voeding aanpassen als je sport: vanaf wanneer en hoe?

Voeding

Lachen op de Kale Berg: over doelen stellen en de kracht van onze hersenen

Ik rits mijn oranje 3-seconden-Quechua-tent open. Het blauw van de hemel en het zonlicht lacht me toe. De krekels zijn ook…

Wielrennen Training

MON VENTOUX: ZO MAAK JE DEZE BERG ÉCHT DE JOUWE!

Wat een leuke woordspeling toch, Mon Ventoux: Mijn Ventoux, Mijn Mythische berg. Ben jij aangemeld om hem op 11 september…

Wielrennen Fietsen

Wat kan en mag ik eten en drinken voor, tijdens en na het sporten?

Ben jij iemand die de ene maand heel intensief sport en dan weer wat minder? Omdat het gewoon niet uitkomt met je planning,…

Voeding